Izjemno priznanje: Na Tinjski Gori najboljše oranžno vino

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
20.06.2020 03:00

Priznanje za slovenjebistriškega vinarja Božidarja Zorjana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija in Božidar Zorjan
Primož Lavre

V julijski številki prestižne britanske vinske revije Decanter bo izšel članek o najboljših oranžnih vinih na svetu. Slovenjebistriški vinogradnik Božidar Zorjan si je po oceni najbolj uglednega ocenjevalca na svetu in promotorja oranžnih vin Simona J. Woolfa prislužil 95 točk za vino Muškat otonel Dolium in si deli prvo mesto. "Članek v reviji in uvrstitev na seznam 30 najboljših oranžnih vin na svetu je veliko priznanje ter potrditev našega dela in zaupanja v naravo, ki nam to vino daje," je povedal Božidar Zorjan, ki obdeluje vinograde v Tinjski Gori nad Slovensko Bistrico. Z ženo Marijo sta zlato kapljico letnika 2016 starala več kot dve leti v amforah in sodih. Decanter napoveduje, da bomo vino lahko pili kar do leta 2035. "Omenjeno vino in druga vina letnika 2016 so izjemna. Odražajo pohorska rastišča z magmatsko kamenino," pravi Zorjan. Kot pojasnjuje, je to vino naredila narava. Pridelali so ga po biodinamični metodi. Grozdje so potrgali in ga dali v dolije - amfore, zakopane pod milim nebom v vinogradu. Po smernicah sistema Demeter niso grozdju dodajali ničesar.
"V treh letih so se naravni postopki preobrazbe vina dokončali, nastalo je čudovito živo vino, eliksir življenja. Vino se je v tem času vizualno očistilo in smo ga pred trgatvijo 2019 natočili v steklenice brez filtracije. Vino smo nato poslali našim eminentnim restavracijam in kupcem po Evropi," pove Zorjan. "V obdobju nekaj let se je zelo povečalo zanimanje za oranžna vina. Znani publicisti, poznavalci naravne pridelave vina so javnosti sporočili razlike med različnimi pridelavami grozdja in kletarjenjem in nam omogočili vstopiti v najboljše restavracije na svetu in doma," še pravi Božidar Zorjan, ki ima v Veliki Britaniji uvoznika za vina, ki jih prodaja tudi v druge države, saj želi, da vina pridejo do ljudi, ki cenijo in spoštujejo naraven način pridelave vina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta