Jarenina: V kostnici na ogled unikatne jaslice

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
26.12.2021 04:00

Članice ročnodelske skupine Pridne mravljice so obudile stare figure in s še dodatnimi elementi pričarale Betlehem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sveta družina v hlevu Foto: Anita Kirbiš

Anita Kirbiš

V Jarenini so že v začetku decembra zagorele praznične luči, snežna odeja pa je nato še dodatno pričarala predpraznično vzdušje. Članice KUD Kajuh Jarenina so v kostnici, tik ob farni cerkvi, postavile na ogled unikatne božične jaslice. Jareninska kostnica izvira iz 12. stoletja, preživela je burna zgodovinska dogajanja in služila različnim namenom. Zadnjih 25 let pa je na pobudo domačega Turističnega društva Ovtar urejena kot razstavišče in gosti različne dogodke. Ob 880-letnici Jarenine, leta 2019, je bila obnovljena, letos so v njej prvič postavljene jaslice.

Jaslične figure so stare 40 let in so bile ročno izdelane na pobudo župnika Izidorja Veleberija. Nekaj let so jih postavljali v domači farni cerkvi, kasnejši duhovniki pa za to niso imeli več interesa, zato so romale na podstrešje, kjer so bile vse do letos. Iz penaste gobe in blaga sta jih izdelali sestri Marjetka Krajnc in Marija Broz ter poskrbeli za njihovo hrambo. Po štirih desetletjih so ponovno našle pot med ljudi. Božično zgodbo so dodelale in postavile ustvarjalne članice ročnodelske skupine Pridne mravljice. "Priprave so trajale od jeseni, za samo postavitev smo porabile teden dni. Na delavnicah smo izdelovale praznične okraske in dodatno k že obstoječim figuram svete družine, pastirjev in treh kraljev dodale še tri različne črede ovac iz naravnih materialov (iz stiropornih podlag in prave ovčje volne, iz vatiranih kroglic in lesenih čokov ter srebota). Celotno božično zgodbo z jaslicami in betlehemskim mestom smo prav tako izdelale same iz odpadnih materialov in jo postavile na podlago svežega maha in kamenja iz domačega okolja," je povedala vodja ročnodelske skupine Marjetka Krajnc.

Anita Kirbiš

Okenske police so ozaljšali kvačkani angelčki, izza božičnega drevesa, ki ga prav tako krasijo bele kvačkane snežinke, pa prihaja Sveta noč, za kar je poskrbel vodja vokalne skupine Mavrica Branko Kranjc, in tako je kostnica dobila povsem praznično podobo.

Ta vikend je najmlajše na trgih vasic v vseh štirih krajevnih skupnostih občine Pesnica (Jarenina, Pesnica, Jakob in Pernica) pozdravljal in nagovarjal še Božiček s svojim spremstvom iz Konjeniškega kluba Zlata horda iz Pernice ter delil bonbončke, darilca pa bo v naslednjih dneh tudi letos otrokom dostavljal stric poštar. V Jarenini se je skupaj z malčki odpravil na ogled božičnih jaslic. Otroci so mu zapeli eno božično, vendar izkoristili tudi velik kup snega in ga okepali.

Otroke je obiskal Božiček s spremstvom. Foto: Anita Kirbiš

Anita Kirbiš

Organizirano si bodo božične jaslice ogledali otroci iz vrtca, sicer pa bodo ogledi vse tja do svečnice, 2. februarja, vsak torek in četrtek med 16. in 18. uro ter ob sobotah in nedeljah med 9. in 17. uro. Vabljeni v Jarenino, kjer bo te dni zagotovo zadišalo tudi po domačih piškotih in kuhančku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta