Kandidat za ptujskega župana Koražija: "Ni večen le Ptuj, večne so tudi obljube"

Hojka Berlič Hojka Berlič
28.10.2022 10:50

Kandidat Levice za ptujskega župana Boštjan Koražija in lista kandidatov za mestni svet na volitve s programom Kulturno zelen in solidaren Ptuj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Koražija, ptujski županski kandidat Levice si je za predstavitev programa izbral Sončni Park 
Hojka Berlič

Županski kandidat Boštjan Koražija, Levica, pravi, da se je za kandidaturo odločil, ker meni, da si je po štirih letih opravljanja poslanske funkcije nabral ogromno izkušenj, ki lahko pomagajo pri razvoju ptujske občine ter tudi bolj kakovostni organizaciji življenja v samem mestu in odnosih, ki se po njegovem mnenju na Ptuju izboljšujejo, a bi kljub vsemu lahko bili tudi boljši.

Zelene politike, nova stanovanja in stanovanjske zadruge

Program Levice temelji na zelenem, kulturi in solidarnosti, zato so ga poimenovali Kulturno zelen in solidaren Ptuj. Po besedah Koražije bi moral biti Ptuj pravzaprav slovenska prestolnica kulture in vodilno mesto glede trajnostnega modela kulturnega turizma: "Ponaša se z različnimi nazivi, na primer zakladnica tisočletij najstarejše slovensko mesto, tudi karnevalsko mesto. Njegova identiteta izhaja iz njegove večtisočletne zgodovine in etnološke in kulturne dediščine. Je pa res, da v mestu velikokrat velja, ne le, da je Ptuj večno mesto, temveč tudi, da veliko ljudi meni, da so večne tudi obljube v mestu. Zato je prav, da začnemo te večne obljube izpolnjevati in jih udejanjati." Po besedah Koražije si prizadevajo, da bi Ptuj v celoti izvajal zelene politike, ki so jih že pripravili. Na področju solidarnosti Koražija izpostavlja gradnjo novih javnih stanovanj in tudi organizacijo stanovanjski zadrug, ki so po njegovem mnenju nujne za boljšo kakovost življenja in za rešitev težav s pomanjkanjem stanovanj tako v Sloveniji kot na Ptuju.

Kandidat Levice za župana Ptuja Boštjan Koražija 
Hojka Berlič

Ponoven zagon uspešnih programov

Nosilka liste kandidatov stranke za mestne svetnike, Lina Habjanič, je ob tem poudarila, da imajo pri Levici srečo, da imajo v tem trenutku zaledje na ministrstvu, zato bi bilo po njenem mnenju mogoče take ideje uresničiti, pa tudi vpeljati modele, ki so že uspešni v tujini, na primer medgeneracijsko sobivanje: "S tem bi lahko rešili dvoje težav na en mah, saj bi lahko deloma rešili tudi vprašanje dolgotrajne oskrbe. Na Ptuju smo imeli do junija zelo uspešen program avtonomne oskrbe starejših na domu, ki pa se je žal zaključil, saj čaka na državno financiranje. Medobčinski dogovori pa so bili neuspešni." V primeru uspešne uvrstitve v mestni svet oziroma kandidature za župana, bi si prizadevali to popraviti. Drugi program, ki je bil v preteklem mandatu uspešno zagnan in bi ga bilo smiselno obuditi pa je po mnenju Habjaničeve program Kamre za brezdomce, ki se je iz kratkotrajnega bivanja prelevil zgolj v možnost dolgotrajnega bivanja.

Habjaničeva pa je izpostavila še dolgotrajno vprašanje prezentacije arheološke zbirke in za njih najboljše rešitve, selitve v obnovljeno grajsko žitnico, pri čemer imajo po njenem mnenju pri Levici zaradi njihove predstavnice na ministrstvu za kulturo znova nekaj prednosti in možnosti za rešitev. Nekaj več pa bo potrebno narediti tudi glede zelenega prehoda, "saj perutninski smrad nikakor ni edina težava". V stranki izpostavljajo še pomen dobre in aktivne skupnosti na Ptuju in nujnost dobrega delovanja četrtnih skupnosti, ki morajo biti prvi vir informacij s terena.

V stranki si želijo, da bi na prihajajočih volitvah vsaj ponovili rezultat z zadnjih, čeprav upajo na več kot en sedež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta