KD Pavza: Selniški gledališčniki že 20 let skrbijo za smeh in sprostitev gledalcev

ŠTR
12.02.2022 04:00

Člani dramske sekcije KD Pavza so tudi v teh, za kulturnike težkih koronskih časih zelo intenzivno vadili, s ciljem, da nasmejijo in malo sprostijo publiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sproščeni na odru.
Arhiv Skupine

Tako so 23. decembra lani v Hramu kulture Arnolda Tovornika premierno predstavili novo komedijo avtorja Raya Conneyja z naslovom Skočiva pod odejo. V 20 letih delovanja dramske sekcije so pripravili kar enajst komedij, a njihova vloga je malo širša, poudarja Polonca Perkuš, ki je vsa ta leta skupino vodila.

Besedilo za najnovejšo predstavo je priredila Stanka Breznik, režisersko vlogo je prevzela Aleksandra Blagojević, Polonca Perkuš pa producentsko. Igralci so Janko Stojkovič, Alenka Škerbinek, Darko Žunko, Mateja Žunko, Nataša Koprivnikar, Daniel Jehart, Eva Roj in Jernej Možič. Za glasbo in svetlobne efekte je poskrbel Žiga Vujanović, pri pripravi scene sta pomagala Pavle Volmajer in Ožbalt Pušnik.

V 20 letih delovanja dramske sekcije so pripravili kar enajst komedij, a njihova vloga je malo širša, poudarja Polonca Perkuš, ki je vsa ta leta skupino vodila. Zadnje leto je to vlogo predala Lilijani Zorko. V sezoni 2009/10 so uvedli abonma Komedija, tako teče že njegova 13. izvedba. Perkuševa pove, da je z organizacijo teh predstav precej težav, zlasti v teh časih, ko skupine odpovedujejo nastope zaradi okužb. Upajo, da obiskovalci to sprejmejo z razumevanjem. V teh letih se je na selniškem odru zvrstilo že več kot 30 amaterskih gledaliških skupin iz vse Slovenije, nato domači igralci predstavo vrnejo in tako se "krog vrti, vrti, vrti". Enkrat letno se skupine srečajo še na neformalnem druženju, si izmenjajo izkušnje in načrtujejo delo za naprej.

Perkuševa izpostavlja pomen vseh sodelujočih, ne le igralcev, za izvedbo predstav. "Za osvetljavo in zvok je najprej skrbel Darko Žunko, nato Gregor Škribulja, Vili Škerbinek, sedaj Žiga Vujanović. Za rekvizite je skrbela Zdenka Škerbinek, šepetalke so bile Sara Pokeržnik, Maja Škerbinek, Jasna Maučnik, Nives Planinšič, Irena Stojkovič, Alenka Škerbinek in Mateja Žunko, maskerka pa Žana Brunšek. Z nami so igrali Vinko Deželak, Franc Gorenšek, Janja Jamnik, Jasna Maučnik, Primož Maučnik, Damjana Očko, Sara Pokeržnik, Valdi Pušnik, Jadran Rudec, Ervin Šteger, Damijan Šteger, Jasna Šteger, Marko Šteger, Igor Štruc, Aleksander Tertinek, Anita Vauh in Maruša Vršnik," našteva Perkuševa, ki je bila tudi sama med igralci.

Premiera predstave Skočiva v posteljo je bila konec decembra.
Kd Pavza

In še Klemen Šteger, Miha Štruc, Timotej Možič, Sergej Deželak, Nika Maučnik, Maša Berdinek, Ana Roj, Kaja Grušovnik, Naja Verhovčak, Tjaša Žunko, Eva Lep, Ula Ulaga, Karčovnik Petra, Tine Šteger, Rene Hlade, Rok Berdinek, Mischel Malinič, Eva Roj in Špela Štusej so igrali ali pomagali v mladinski dramski skupini.

V Selnici imajo torej veliko nadarjenih igralcev. Polonca Perkuš upa, da se mladina vrne na selniške odre. "Kako jih zvabiti nazaj, kako zmotivirati še druge, da se pridružijo skupini, bo največja naloga in skrb KD Pavza," še meni nekdanja vodja, ki želi, da se vrnejo tudi drugi igralci, ki trenutno ne igrajo. "V dramski sekciji KD Pavza je veliko članov, a dela samo skupina, ki trenutno prosperira na odru."

Omeni še nagrade JSKD, ki so jih prejeli nekateri igralci na Linhartovih srečanjih: Janko Stojkovič priznanje za najboljšo moško stransko vlogo v predstavi Amour, amore, liebe, na trnek se lovijo ribe; Sara Pokeržnik za najboljšo žensko stransko vlogo v predstavi Pridi gola na večerjo; mladi igralec Sergej Deželak je prejel priznanje za najboljšo moško vlogo v predstavi Moža je zatajila.

Z zgraditvijo Hrama kulture Arnolda Tovornika so igralci pridobili velik oder za vajo, malo dvorano za bralne vaje in zaodrje, kjer se v miru pripravljajo na predstave. Zaposleni v Hramu jim omogočajo tehnično podporo, tako da je delo veliko lažje kot v preteklosti, še izpostavlja Perkuševa in vabi Selničane, naj bolj pogosto vstopijo skozi vrata Hrama: "Wendell Pierce pravi, da je kultura stičišče ljudi in življenja samega. Je to, kako ravnamo z življenjem, ljubeznijo, smrtjo, rojstvom, razočaranji … vse to se izraža v kulturi."

V dramski skupini se še enkrat zahvaljujejo vsem, ki so jim kakorkoli pomagali, da so izpeljali lansko premiero. Ponovno bodo predstavo igrali v marcu v sklopu Dnevov Arnolda Tovornika, medtem pa vabijo na predstave abonmaja Komedija. Naslednja bo v četrtek, 17. februarja, ob 19. uri, ko bo na sporedu Šentorita Gledališke skupine Černeče. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta