Knjižnica Slovenska Bistrica: Na ogled del najbolj zanimive zbirke gobelinov pri nas

Tomaž Ajd
24.07.2021 04:00
V Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica sta še do sredine avgusta na ogled zanimivi razstavi. V začetku julija so postavili samostojno razstavo slikarke Sonje Zorko in razstavo gobelinov zbirateljice Ane Podhostnik z naslovom Cvetje in obrazi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danes trud, vložen v izdelavo gobelina, ni več cenjen. 
Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica

Sonja Zorko je slikarska samoukinja, uči se z ustvarjanjem. "Največ o meni vam bodo razkrile slike same. Vsaka je svet zase, v njih se zrcali odsev tistega, kar čutim. Ko slikam, se meja med zunanjim in notranjim svetom zabriše ter prej nevidna misel postane vidna. Slike nastajajo več dni, včasih tudi več tednov. To je proces, ki se mu prepustim brez vezanosti na končni rezultat. Preprosto pustim sliki, da se zgodi," ob svoji prvi samostojni razstavi z naslovom Svetovi moje duše pravi Sonja Zorko.

Ljubiteljska slikarka ustvarja v svojem ateljeju, vedno ob skodelici dobre kave. Najpogosteje slika v mešani tehniki. "Barve nanašam s slikarsko lopatico, čopiči, določene teksture oblikujem kar s prsti. Vsaka slika, ki nastane, je unikatna. Najpogostejši motivi, ki me spremljajo, so gradovi, dvorci in volkovi. Lepota ne izhaja vedno iz slike, temveč iz oči tistega, ki jo zna ceniti," doda umetnica, ki živi in ustvarja na Vrholah pri Slovenskih Konjicah.

V slikah Sonje Zorko je veliko motivov iz narave, gradov, volkov. 
Knjižnica Josipa Vošnjaka

400 gobelinov v zbirki

Na razstavi Cvetje in obrazi zbirateljica Ana Podhostnik predstavlja delček svoje zbirke gobelinov. Upokojena predavateljica zdravstvene nege na Fakulteti za zdravstveno nego Novo mesto in dolgoletna delavka na raznih področjih v zdravstvu se je z velikim čutom za kulturo in umetnost posvetila izginjajoči kulturni dobrini, gobelinom. Svojemu zbirateljskemu konjičku je posvetila precej časa, gobeline je začela zbirati pred 15 leti v želji, da bi zaščitila del kulturne dediščine, ki so jo nekoč ustvarjale delavne in spretne roke naših žena, babic in dedkov. O svoji zbirki, ki sedaj šteje že več kot 400 gobelinov, pravi: "Zbiram in kupujem gobeline v želji, da bi jih rešila pred propadanjem in izginotjem v kupih odvrženih reči. V začetku so me pritegnili lepi in zanimivi motivi ter načini izdelave, šele kasneje sem se pričela seznanjati z zgodovino nastanka gobelinov, njihovo različnostjo v motiviki, materialih in izdelavi. Vedno znova ugotavljam, da je njihova prvotna vrednost bila mnogo večja od današnje. Dandanes ljudje namreč ne znajo več ceniti vrednosti vloženega dela in umetnosti izdelave. Marsikateri gobelin bi lahko bil lep okras v naših domovih ne glede na to, ali v njih stoji moderno ali manj sodobno pohištvo."

Samostojna razstava Sonje Zorko 
Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica

Omenjena zbirka gobelinov je verjetno ena najbolj zanimivih, raznovrstnih in obsežnih tovrstnih zbirk v Sloveniji. V slovenjebistriški knjižnici je na ogled le delček obsežne zasebne zbirke različnih gobelinov majhne in srednje velikosti, ki se razlikujejo po tematiki, starosti, kvaliteti in načinu izdelave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta