Kolesarski klub Perutnina Ptuj: Okusili, kaj prinaša rumena majica

Uroš Gramc Uroš Gramc
23.10.2022 05:00

Pokalov in kolajn kot že dolgo ne, mladi perutninarji so izjemno zadovoljni s pravkar zaključeno sezono.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krona leta 2022 je ekipna zmaga v Pokalu Pogi.
Damjan Adam

Kolesarska sezona je končana ne le za najboljše na svetu, tudi za slovenske klube, kljub temu pa imajo nekateri nasmeh na obrazu. Mednje sodijo v Kolesarskem klubu Perutnina Ptuj. "Najprej zato, ker smo preživeli brez večjih padcev in poškodb oziroma brez resnih posledic. To je zmeraj na prvem mestu," je izpostavil direktor kluba Marjan Kelner, "v ponos nam je, da se širi dober glas o nas kot o gostiteljih Pokala Poli in Poli maratona, prirejali smo tudi Strava izzive. Veseli smo, da imamo ob 180 članih kluba veliko podpornikov, ki nam pomagajo pri prireditvah, ter da smo deležni veliko posluha pri vodstvu generalnega sponzorja in pri vseh drugih."

Vedno prostor za izboljšave

Rezultatsko so dosegli vrhunec zadnjega obdobja. "Vsako sezono rečemo, da bomo težko presegli prejšnjo, in zdaj spet mislimo enako. Očitno je vedno prostor za izboljšave," je še dejal Kelner. V najstarejšem slovenskem mestu so pred enajstimi leti razpustili izjemno uspešno profesionalno moštvo in se ukvarjajo le še z vzgojo mladih. Teh je zaradi uspehov Pogačarja, Rogliča in drugih naših asov ter rasti priljubljenosti kolesarstva vse več, na Ptuju imajo okrog 40 tekmovalcev. "Zelo smo zadovoljni in ponosni na naše fante in punce, a še bolj kot rezultati je pomembno, da se dobro razumejo, saj so prijatelji na kolesu in tudi sicer. Užitek je z njimi delati," je dejal trener v kategoriji dečkov in deklic Miran Kelner.

A v športu so glavno merilo rezultati in morda ima Kelner v svojih vrstah bodočega asa. V klubu so najbolj ponosni na ekipno zmago v odmevnem Pokalu Pogi, ki ga je sestavljalo pet dirk. Večina jih je bila na Gorenjskem okrog rojstnega kraja ta čas prvega kolesarja sveta, prva (Pokal Poli) pa za uvod sezone prav na Ptuju. Tudi med posamezniki so bili mladi perutninarji odlični: Hana Jeromel (deklice A) in David Adam (dečki B) sta v skupnem seštevku zmagala, Kaja Adam (C) je bila druga, Nik Muršec (A) in Živa Bohak (C) tretja. Uspešni so bili tudi v Pokalu Slovenije s 13 enodnevnimi in dvema etapnima dirkama. V skupnem seštevku so imeli zmagovalca (brata in sestro Adam, ki sta tudi državna prvaka v cestni dirki, Kaja pa še v kronometru), dve tekmovalki na stopničkah (Jeromlovo in Bohakovo) ter osmerico v deseterici, med katero izstopata Nik Muršec (A) in Maj Bohak (B) s četrtima mestoma. Uspehov je bilo celo preveč, da bi jih vse našteli.

Z optimizmom v prihodnjo sezono

Za vpogled v prihodnost sta bili etapni dirki, dvodnevna za VN Idrije in štiridnevna po Sloveniji. "Tu že dobijo izkušnjo, kaj pomeni pravilno se prehranjevati, regenerirati, tudi kaj prinaša rumena majica. Dobijo občutek, kaj je potrebno za vrhunski šport, če se prebijejo med profesionalce," je dejal Kelner. To je še bolj jasno mladincem, ptujski so nastopali na 18 enodnevnih in eni etapni dirki v Sloveniji ter osmih v Italiji, Srbiji, Avstriji in na Hrvaškem. Odličen start je imel z zmago med starejšimi mladinci na Pokalu Poli Jure Majnik, slavil je še na močni enodnevni preizkušnji v Novem Sadu, bil drugi v Pokalu Slovenije in ima bronasto kolajno z DP v kronometru. Bron z DP v gorski vožnji ima ekipni kolega Ino Gorjanc (četrti v Pokalu Slovenije), z DP v kriteriju pa Jon Pritržnik (mlajši mladinci). Majnik in Pritržnik sta se preizkusila v reprezentanci, redno je z njo potoval Primož Kirbiš, ki pa si bo v novi sezoni s prehodom med člane žal moral poiskati nov klub.

"Sezona je bila uspešna, dosegli smo nekaj lepih rezultatov, s kakšnim četrtim mestom pa je tudi nekaj grenkega priokusa. V teh kategorijah je delo že zelo resno, treningi so vsak dan, skoraj vsak teden je dirka ali celo dve. Z optimizmom gledamo v prihodnjo sezono, saj z izjemo Kirbiša vsi ostanejo v svojih kategorijah, zraven tega dobimo še par kolesarjev od dečkov. Drugo leto bomo imeli dve veliki ekipi in upamo, da tudi močni," je povedal trener mladincev Mitja Mohorko, ki ima v svojih vrstah kolesarje iz širše regije, tudi iz Celja, Slovenske Bistrice, Lenarta in iz Hrvaške.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta