KOLUMNA: Premiki

02.10.2021 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodeni ogled Ptuja Foto: Zavod za turizem Ptuj
Zavod Za Turizem Ptuj

Po najnovejših podatkih statističnega urada je v letošnjem avgustu v Sloveniji prenočilo celo za dva odstotka več turistov kot v avgustu turistično rekordnega leta 2019. Tudi ptujskim turističnim delavcem, predvsem zasebnim ponudnikom prenočišč, se je odvalil kamen od srca, saj so podatki za Ptuj še spodbudnejši. V letošnjem avgustu je namreč na Ptuju prenočilo za kar slabih šest odstotkov več turistov kot v rekordnem letu pred koronakrizo. Julij pa je za letom 2019 zaostal za le slabih deset odstotkov.

Ob lanski je bil tudi v letošnji poletni sezoni - sicer v manjši meri - še vedno očiten vpliv turističnih bonov. Zato turistične delavce veseli predvsem podatek, da so se letos k nam, kljub poleti še vedno nepredvidljivim razmeram, vrnili tudi tujci.

V juliju je bilo tako na Ptuju 60 odstotkov tujih gostov, avgusta nekoliko manj, 40 odstotkov. Po mnenju poznavalcev naj bi sicer nekaj tujih gostov pridobili tudi na račun slabših letalskih povezav, ki so prebivalcem od nas srednje oddaljenih evropskih držav oteževale potovanja v oddaljenejše eksotične destinacije, zato so v večji meri odkrivali manj znane evropske. V vsakem primeru pa je to pozitiven signal za prihodnost, ko verjetno novih spodbud v obliki državnih bonov ni pričakovati.

V turizmu zdaj skušajo iztisniti še, kar se da, iz letošnje lepe jeseni. A letnega izpada - kljub poletnim presežkom - nikakor ne bo mogoče nadoknaditi. Nekateri se ob tem bojijo še, da v turizmu res črni časi šele prihajajo, ko prihodnje leto denarja ne bo več toliko na razpolago. Drugi ostajajo bolj optimistični. Letošnji podatki naj bi namreč kazali predvsem na sposobnost hitrega okrevanja mednarodnega turizma.

A ob nekaterih premikih. Še več naj bi bilo poudarka na individualizirani ponudbi, predvsem na kakovosti in varnosti. Po drugi strani naj bi bil dostop do oddaljenejših letalskih destinacij po predvidevanjih tudi v prihodnjem letu vendarle še vedno precej omejen. Zato bi lahko pri nas še v večji meri pričakovali goste iz srednje oddaljenih evropskih trgov.

Hkrati pričakujejo ponovno vrnitev tujih gostov iz nam bližnjih trgov, predvsem Italijanov, Avstrijcev in Nemcev. To bi lahko nadomestilo zmanjšanje domačega povpraševanja, ki pa naj bi sicer tudi v prihodnje le ostalo deloma prisotno. Ob tem naj bi tudi Slovencem le ostalo tudi nekaj spoznanja zadnjih dveh let, da je lepo za kak dan obiskati tudi kak še neodkrit košček domovine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta