Končno bodo skoraj povsod na Ptuju dočakali kanalizacijo

Hojka Berlič
27.11.2020 06:10
Začenja se leta pričakovana izgradnja manjkajočih vodov v vrednosti 9,3 milijona evrov. Izziv predvsem kratek rok za izvedbo del
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po izgradnji dodatne kanalizacije bodo skoraj vse odpadne vode speljane v centralno čistilno napravo. Foto: Urban PEKLAR
Urban Peklar

Ptujska občina začenja izvedbo enega največjih projektov v zadnjem obdobju. V okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave - Mestna občina Ptuj bodo predvidoma do konca leta 2022 zgradili skupno 32,07 kilometra kanalizacijskega omrežja ter 16 črpališč in 698 priključkov na javno kanalizacijsko omrežje. Gre za območja na Ptuju, ki so v državnem programu opredeljena kot tista, ki morajo biti opremljena s kanalizacijo skladno z evropskimi direktivami, tehničnimi in okoljskimi standardi. Kot pojasnjujejo na občini, bo največji del kanalizacijskega omrežja zgrajen v Kicarju in Spodnjem Velovleku, sledijo Žabjak in Nova vas, Turnišče z naseljem Svetega Roka, Sovretova pot, desni in levi breg Drave, Ob Dravi, Zagrebška cesta in Anželova ulica.

"V prvi vrsti bo projekt izboljšal kakovost bivanja občank in občanov in bo posredno vplival na demografsko sliko občine. Z izgradnjo kanalizacije bomo rešili problematiko odvajanja komunalnih odpadnih in padavinskih voda. Hkrati bomo zmanjšali vpliv na obremenitve podtalnice in izboljšali kakovost površinskih in podzemnih voda. Želimo si, da bi nam vremenske razmere dopuščale začetek gradnje že v tem letu, sicer pa v začetku prihodnjega, saj morajo biti dela zaključena do konca leta 2022," je ob predstavitvi projekta, ki je zaradi razmer tokrat potekala preko spleta, pojasnila ptujska županja Nuška Gajšek.

Izvajalec Komunalno podjetje Ptuj

Občina je v preteklem tednu podpisala pogodbo z izvajalci - Komunalnim podjetjem Ptuj, Javnimi službami Ptuj in podjetjem Štraf. Vrednost investicije ocenjujejo na 9,3 milijona evrov brez DDV, od tega bosta 6,5 milijona sofinancirala Evropska unija iz Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 in ministrstvo za okolje in prostor, občina pa bo zagotovila lastna sredstva v višini 2,9 milijona.

Večino del naj bi izvedla gradbena ekipa Komunalnega podjetja Ptuj, ki šteje približno 55 zaposlenih. "Glede na reference, ki smo jih pridobili v preteklih letih - na ne tako velikih, ampak na primerljivih projektih v naši širši okolici -, nam ta projekt ne bi smel delati nekih večjih preglavic. Govorim o samem načinu gradnje, gre namreč za klasično gravitacijsko in v manjšem delu, 4,4 kilometra, tlačno kanalizacijo s klasičnimi materiali," je prepričan direktor komunalnega podjetja mag. Janko Širec. Res pa je, dodaja, da so roki zelo kratki, ob tem pa se bodo morali spopadati tudi z vsemi težavami, ki vse pestijo v tem letu in jih bodo po pričakovanjih tudi v začetku prihodnjega zaradi epidemije novega koronavirusa. Zato bodo, če bo potrebno, tudi glede na to, kako huda bo zima, iskali še podizvajalce. Rok za izvedbo del je 1100 dni, vključno z reklamacijskim rokom. "S temi 32 kilometri bo ptujska občina dosegla 98-odstotno pokritost kanalizacijskega omrežja," je še dodal Širec. Dodatne količine odpadne vode pa bodo speljali v centralno čistilno napravo, ki je za to dovolj zmogljiva.

Za obveščanje javno podjetje

Nadzor nad projektom bo izvajalo podjetje Štraf s Hajdine. "Naše podjetje ima skoraj 20 let tradicije ukvarjanja z vodstvom inženirstva in nadzorom, tako da ne vidim večjih težav, saj tehnologija izgradnje ni tako zahtevna. Kar se tiče rokov, pa bi se projekt moral zaključiti, kot je zapisano," je prepričan lastnik podjetja Drago Štrafela.

Občina je obveščanje javnosti prepustila podjetju Javne službe Ptuj, v katerem so po besedah direktorja Alena Hodnika v preteklih letih razvijali službo za odnose z javnostmi: "Preko različnih projektov smo pridobili ne samo reference, ampak tudi prepotrebne izkušnje, ki jih sedaj lahko uporabimo tudi za druge, še toliko bolj za našo ustanoviteljico, ptujsko občino. S pridom bomo izkoristili vse komunikacijske kanale in vsa orodja, da bodo prebivalci, na katere bo vplival potek del, čim bolje in ažurno obveščeni." V javnem podjetju pa naj bi skrbeli tudi za odnose z mediji, da bo, kot še pravi Hodnik, transparentnost projekta na čim višjem nivoju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta