Krajinski park Središče ob Dravi: Naravna dediščina kot razvojni izziv

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
24.07.2020 06:00

Z oblikovanjem Parka narave, tematskimi potmi in vodenimi ogledi ob Dravi bodo obiskovalcem približali naravna bogastva deloma še poplavnega sveta ob reki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani središkega konjeniškega društva bodo turistom na voljo s konjsko prego. 
Darja Lukman Žunec

Središki svetniki so lani kljub nekaterim pomislekom in ugovorom z osmimi glasovi od devetih potrdili odlok o oblikovanju Krajinskega parka (KP) Središče ob Dravi. Pomisleke so zaradi morebitnih omejitev rabe prostora imeli predvsem kmetje, vendar jih je prepričala informacija, da se na sicer že evropsko zavarovanem območju Natura 2000 v primerjavi z rabo prostora v letu njegove vzpostavitve (2015) tam ne bo nič spremenilo. Tako so z odlokom ustanovili KP, ki obsega 440 hektarjev struge in porečja reke Drave ter deloma še ohranjen poplavni log na območju med reko in železniško progo.
​Središki župan Jurij Borko je zadovoljen, da je po dolgoletnem vztrajanju odlok dobil ustrezno podporo. Od decembra lani imajo tudi že projektno skupino strokovnjakov, ki bo še letos oblikovala upravljavski načrt za to območje. Glavni cilj KP je oblikovanje Parka narave in spremljajočih dejavnosti, v čemer župan vidi veliko razvojno priložnost občine: "Z zaščito območja smo dobili priložnost, da tudi z denarjem EU razvijemo sonaravni turizem in dopolnilne dejavnosti na kmetijah ter vzpostavimo nekaj nastanitvenih zmogljivosti. Le to nam namreč lahko prinese večji turistični obisk in prepoznavnost tega lepega, tudi evropsko pomembnega predela ob Dravi."

​Spodbujajo domačine

Župan verjame, da je zdaj največ odvisno od domačinov, ki jih občina spodbuja na različne načine, tudi z vključitvijo v kolektivno blagovno znamko turistične destinacije Jeruzalem Slovenija. V okviru njenih projektov domačine z mehanizmi Lokalne akcijske skupine (LAS) Ormož spodbujajo, da se odločijo za oblikovanje lastne ponudbe, saj v občini praktično nimajo namestitvenih kapacitet. Je pa župan prepričan, da je občina z vključitvijo v omenjeno destinacijo in preko programov LAS
že ustvarila primerne pogoje za razvoj turizma. Hkrati občina nudi domačinom vso pomoč pri prijavljanju na razpise, ki omogočajo vlaganja v dopolnilne dejavnosti. Ne skriva pričakovanja, da bi razmah turizma prinesel kakšno novo delovno mesto, saj industrije, z izjemo podružnice podjetja Ahac in Oljarne Središče ter nekaj obrtniških dejavnosti, v občini nimajo. Tako bi lahko zaustavili odhajanje mladih iz občine.

Odkupili bodo zemljišča

Župan je optimist: "Občinski svetniki in domačini bodo povabljeni k sodelovanju pri delu skupine za upravljavski načrt. Najprej bomo v okviru evropskega projekta Drava Natura, predvidevamo še letos, pričeli z odkupom zemljišč, na katerih bomo oblikovali interpretacijske točke."

Tudi Dravska kolesarska pot vodi med Ormožem in Središčem ob Dravi.  
Karmen Razlag

Tudi zaposlitev ali dve

Občina bo preko programov LAS za vzpostavitev parka porabila vsaj še pol milijona evrov evropskega denarja, med drugim bo denimo nabavila kanuje ter navadna in električna kolesa. Za tematski park so načrti že izdelani. V njem bodo interpretacijske točke, ki bodo obiskovalcem, predvsem najmlajšim, omogočale spoznavati bogastvo narave na izkustven način. Glavna atrakcija bo hrčkov brlog in veliko točk bo posvečenih pticam, ki imajo tam eno najbogatejših gnezdišč.

Predlog ureditve interpretacijske točke ob Dravi  
Natalija Jurše
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta