Kri daroval vsak trinajsti prebivalec

Tomaž Ajd
25.07.2021 04:00
V občinah Makole, Poljčane, Oplotnica in Slovenska Bistrica lani 2500 prejemnikov pomoči. Kri pa je darovalo 2120 krvodajalcev in krvodajalk.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Območno združenje Rdečega križa Slovenska Bistrica je v letu 2020 organiziralo dvajset rednih krvodajalskih akcij. Kri je darovalo 2120 krvodajalcev in krvodajalk ali vsak trinajsti prebivalec občin Makole, Poljčane, Oplotnica in Slovenska Bistrica.

Razdelili 60 ton pomoči

Skupno so darovali tisoč litrov krvi. Med njimi je osem vitezov krvodajalstva (krvodajalci, ki so kri darovali sto- in večkrat), to so: Jože Kos (Kostanjevec), Anton Košič (Križni Vrh), Branko Lunder (Spodnja Polskava), Zdravo Širec (Kočno ob Ložnici), Jože Papotnik (Slovenska Bistrica), Živko Leskovar (Slovenska Bistrica), Ludvik Smogavec (Oplotnica) in Danilo Košič (Spodnja Brežnica). 125 krvodajalcev in krvodajalk je kri darovalo prvič.

Kot so med drugim zapisali v poročilu o delovanju Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica za leto 2020, so v preteklem letu zabeležili nad 2500 prejemnikov materialne in nematerialne pomoči ter razdelili nad 60 ton te pomoči.

Skladišče Območnega združenja Rdečega križa Slovenska Bistrica 
Tomaž Ajd

Za nakup šolskih potrebščin so namenili 4460 evrov. Razdelili so 860 prehrambnih paketov (10.245 kilogramov) in 2580 kilogramov pralnega praška v skupni vrednosti 21.500 evrov. Z donatorskimi sredstvi Občine Slovenska Bistrica so socialno šibkejšim družinam in posameznikom razdelili Mercatorjeve vrednostne kartice v vrednosti 35.700 evrov.

Šest skupin za samopomoč

Finančno so pomagali 39 ljudem v stiski, v ta namen so skupaj prispevali 15.234 evrov, v solidarnostnih akcijah so zagotovili 2900 evrov in za donacije za socialno letovanje otrok 1800 evrov (Elektro Maribor). 1778 prejemnikom so razdelili 38.269 kilogramov prehrambnih izdelkov iz ukrepa Evropske unije. Poleg tega so prostovoljci opravili 959 obiskov ostarelih, osamljenih, bolnih in invalidov. V Oplotnici, Poljčanah, Kovači vasi in Slovenski Bistrici deluje šest skupin starejših za samopomoč, ki se povezujejo v medgeneracijsko društvo Mavrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta