Kuhinjo ptujskega vrtca dodobra najedel zob časa

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.11.2018 17:08

Minister, ki si je kuhinjo pred časom že ogledal, obljublja nekaj državnega denarja tudi za tovrstne naložbe. Bi bilo najbolje preseliti celotno enoto Mačice?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kuhinja Vrtca Ptuj je potrebna celovite prenove, še bolje novogradnje.
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Mačicah, eni od enajstih enot Vrtca Ptuj, deluje tudi osrednja vrteška kuhinja, kjer pripravljajo tri obroke dnevno za kar tisoč otrok in 180 zaposlenih. Stavba, ki je bila pred leti sicer energetsko sanirana, je bila zgrajena leta 1971 in je potrebna celovite obnove, na kar vodstvo vrtca opozarja že leta.

V Mačicah že vse cveti

"Pred dvema letoma nam je sanitarna inšpekcija že zagrozila z zaprtjem centralne kuhinje in bojimo se, da se bo zgodba ob kakem ponovnem pregledu ponovila. V tem času smo s pomočjo mestne občine resda poskrbeli za nekaj najnujnejših posegov v kuhinjo, a dejstvo je, da ta s svojo ureditvijo ne zadošča več sodobnim standardom priprave hrane," opozarja Marija Vučak, ravnateljica ptujskega vrtca. Spomni, da se že leta govori o nadomestni gradnji celotne enote: "Izračuni kažejo, da bi za ureditev kuhinje z zamenjavo inštalacij in obnovo sanitarij v obstoječi stavbi potrebovali vsaj dva milijona evrov, razpisov, na katere bi se lahko prijavili, pa zadnja leta praktično ni."

Slavica PIČERKO PEKLAR

Stavba ob Raičevi pa še kar sameva

"V vrtcu se trudimo in z različnimi interventnimi deli poskušamo vzdrževati objekt, vendar so to le kratkotrajne rešitve, zato nas inšpektorji opozarjajo na slabo stanje. V vodstvu vrtca vidimo rešitev v preureditvi prostorov nekdanjih mehaničnih delavnic ob Raičevi ulici, ki so v neposredni bližini naših dveh največjih enot. Tam bi bilo mogoče urediti centralno kuhinjo, ki bi zadovoljevala vse standarde, dovolj prostora pa bi bilo tam tudi za upravo vrtca in ureditev večnamenskega prostora in igralnic. Kaže se možnost etapne preureditve, tako da bi tja najprej preselili kuhinjo," predlaga Vučakova, ki ob tem poudarja, da se v enoti Mačice že predolgo prelaga tudi sanacija sanitarij za otroke.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Župan za novogradnjo

Kako se bo odločala skorajšnja nova mestna oblast, je tačas težko napovedovati, a dejstvo je, da zdajšnji župan Miran Senčar vidi rešitev v novogradnji: "Za izgradnjo enote skupaj s kuhinjo bi potrebovali od pet do šest milijonov evrov. Obstajajo načrti, da se na drugi lokaciji zgradi novi vrtec s kuhinjo, a občina sama take investicije ne bo finančno zmogla."
Načrti o novogradnji so bili pred leti povezani z investicijami doma upokojencev, ki je na območje enote Mačice želel širiti svojo dejavnost in tam graditi tudi oskrbovana stanovanja, a so načrti ostali neuresničeni. Dom zdaj gradi in širi svojo dejavnost na širšem območju Ptuja. Neuresničena je ostala tudi zamisel o gradnji vrtca ob Osojnikovi cesti, saj na razpisu ministrstva za šolstvo in šport pred več kot petimi leti ptujski projekt ni bil potrjen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta