Lepo je videti žensko, ki rojeva z nasmehom

Hojka Berlič Hojka Berlič
06.01.2020 16:07

V ptujski bolnišnici se zadnja leta povečuje število porodov, zagotovo tudi zaradi truda, ki ga vlagajo v domačnost in prijaznost do porodnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvo- in drugorojenega otroka v novem letu so v ptujski porodnišnici obdarovali številni donatorji.
Hojka Berlič

V ptujski bolnišnici so tudi letos na prvi delovni dan po novoletnih praznikih pripravili tradicionalno obdaritev prvo- in drugorojenega otroka v novem letu. Kot prva je letos nekaj čez sedmo zjutraj na novega leta dan na svet privekala Tessa, drugi je bil fantek Maj, ki so ga na Ptuju pričakali le minuto po šesti uri popoldne. Tudi letos so oba obdarili donatorji, ki z bolnišnico sodelujejo že več let, prvorojena Tessa pa je od ptujske bolnišnice tradicionalno prejela še zlato verižico s spominskim obeskom.

Epiduralna analgezija poslej tudi popoldne

V ptujski porodnišnici so v lanskem letu našteli 827 porodov, pri katerih so se razveselili skupno 834 otrok, od tega 433 deklic in 401 dečka, med njimi je bilo tudi sedem parov dvojčkov. S carskim rezom se je rodilo 205 otrok. "S strokovnega stališča je ob tem pomemben podatek tudi, da smo lansko leto v porodnišnici zaključili brez najtežjih komplikacij, vse težke primere pa smo uspešno razrešili. To je tisto, kar nam, ki tukaj delamo, daje poseben notranji mir," je k statističnim podatkom dodala predstojnica ginekološko-porodnega oddelka Damijana Bosilj. Ponosni so, da so v lanskem letu znova zabeležili več porodov kot leto poprej (32 porodov oziroma za štiri odstotke več). "Drugi veliki dosežek je uvedba epiduralne analgezije, tretji je trikrat več lajšanja porodne bolečine z ultivo. Kar pomeni, da si zelo prizadevamo za lajšanje porodne bolečine v porodnišnici, saj si v sodobnem času ne želimo več porodov, pri katerih ženske kričijo zaradi bolečin. In to tendenco bomo nadaljevali," še izpostavlja Bosiljeva. Kot poudarja, imajo za lajšanje porodne bolečine na voljo tudi dušikov oksidul, vodo, tens aparate, za vsako porodnico pa je treba izbrati primeren način. Zanimiv je tudi podatek, da se je 25 otrok rodilo v vodi. "Porod v vodi poteka s CTG-aparatom v vodi, tako da to ni alternativen porod, je porod, pri katerem se bolečina lajša z vodo."

Carski rez v prisotnosti očeta

V ptujski porodnišnici tudi carski rez vse pogosteje opravljajo v spinalni anesteziji. Leta 2018 so bili tovrstni posegi še redki, lani pa so jih opravili že 45 oziroma so s pomočjo spinalne anestezije opravili 22 odstotkov vseh carskih rezov. Bosiljeva: "A ne samo s spinalno anestezijo, temveč tudi ob prisotnosti očeta. Menimo namreč, da je porod tako enkraten dogodek, da ga morata partnerja deliti, če je to le mogoče. In da je prvi trenutek - tudi če ne sam porod, ker vsi moški niso za k porodu - ko pride otrok, lepo, če sta oba skupaj." Tako je oče v ptujski bolnišnici lahko prisoten pri porodu v spinalni anesteziji in babica otroka najprej nese staršem. Potem ko otroka oskrbijo, ga znova vrnejo v operacijsko sobo in tam mati otroka tudi prvič pristavi k prsim. Tudi sicer se lahko pohvalijo, da kar 97 odstotkov žensk, ki rodijo v ptujski porodnišnici, bolnišnico zapusti z dojenim otrokom. Spodbujanje dojenja je na Ptuju pač postalo rutina, ne kak poseben projekt, pravi Bosiljeva, saj so ena prvih porodnišnic, ki so pridobile Unicefov certifikat Novorojencem prijazna porodnišnica.

Občutek, kot da rodijo doma

Po besedah Bosiljeve se bodo tudi v tem letu trudili ustvariti čim bolj prijazno okolje v porodnišnici, tako da bo v lokalnem okolju čim manj želja po rojevanju doma. "Naš moto je ustvariti porodnišnico, kjer bomo delali v skladu s strokovnimi priporočili in istočasno dajali ženskam občutek, kot da rodijo doma. Zato rojevanje v vodi, zato imamo prhe, sanitarije v porodnih sobah, zato bi želeli urediti še določene stvari, obnoviti kopalnice na oddelku za otročnice." Tudi višanje števila porodov po njenem mnenju kaže na to, da sta domačnost, ki jo poskušajo ustvariti, in usmeritev na individualno porodnico tisto, kar na Ptuj pripelje tudi nekaj nosečnic iz drugih okolij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta