Letos na Ormoškem med turisti spet več tujcev

17.09.2021 06:30
V minulih letih do lani je bilo med gosti največ tujcev iz nemško govorečih dežel. Letos je tujih turistov več kot lani, prevladujejo pa Francozi, Nizozemci in Belgijci
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turistična kmetija Hlebec je ena od petih priljubljenih točk destinacije. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Lani je bilo v občini Ormož kot vodilni v turistični destinaciji Jeruzalem Slovenija, ki obsega še občini Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, nekaj čez 12 tisoč prenočitev turistov. Za primerjavo: leta 2018 jih je bilo 8744 in predlani 6697. V omenjenih letih pa je bilo tujih več kot 70 odstotkov turistov. ​Preostali omenjeni občini nastanitvenih zmogljvosti še nimata.

​Dobra bera turističnih bonov

​​Od gostov je velika večina domačih izrabila možnost uporabe turističnih bonov. Čeprav uradnih podatkov o letošnjih prenočitvah v Zavodu za turizem, kulturo in šport še nimajo, pa ocenjujejo, da je teh vsaj za desetino več kot v enakem lanskem obdobju. Ob tem direktor zavoda Andrej Vršič poudarja, da je spet več tujih turistov, medtem ko je bilo denimo lani od 12.168 prenočitev kar 9698 domačih turistov, ki so večinoma izrabili turistične bone.

Andrej Vršič Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Skupno je bilo od začetka unovčevanja turističnih bonov od 19. junija lani do 13. septembra letos v občini Ormož unovčenih 3115 turističnih bonov v skupni vrednosti 333.043 evrov. Podatkov posebej za letošnje leto na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs) še nimajo. Če pa upoštevamo njihov podatek, da so do 15. septembra lani v celotni občini Ormož gostje unovčili 1641 bonov v skupni vrednosti 174.707 evrov, je mogoče sklepati, da bo bera tudi letos vsaj podobna, če ne večja. Do sredine septembra torej 159 tisoč evrov, vendar pa, kot poudarjajo na Fursu, v to še niso všteti novi boni.

Vršič ocenjuje, da je tudi letošnja turistična bera v destinaciji Jeruzalem Slovenija zelo dobra. Veseli ga, da je med turisti znova več tujcev, potem ko jih je bilo lani le za vzorec: "V naši destinaciji letos prevladujejo domači individualni gosti, malce več kot lani je tujih gostov, a je med njimi manj kot prejšnja leta tistih z nemško govorečega območja, več pa imamo gostov iz Francije, Belgije in Nizozemske."

​Zanimajo jih gradovi, lagune

Večji kot minula leta je letos obisk Turistično-informativnega centra (Tic) v ormoškem gradu. Leta 2016 ga je obiskalo 4288 gostov, v letu 2018 jih je informacije tam iskalo 3800, lani 1750 gostov in doslej letos 1577. Vendar sezone še ni konec. Veliko obiska si namreč obetajo v času martinovanjskih prireditev v Ormožu in okolici.

Obiskovalci Tica največ poizvedujejo o ponudbi ob vinsko-turistični cesti Jeruzalem, o prenočitvenih zmogljivostih in poteku kolesarskih poti ter o izposoji koles in koledarju prireditev. Med kulturnozgodovinskimi točkami so najbolj obiskani ormoški grad in grad Velika Nedelja, jeruzalemska cerkvica, Gasilski muzej v Miklavžu pri Ormožu, Muzej železničarske dediščine Na stanici v Osluševcih pri Podgorcih ter med naravnimi znamenitostmi naravni park Ormoške lagune.

Letos so še nadgradili že lani uspešno reklamno kampanjo. Vršič: "Oglaševali smo v tiskanih in digitalnih medijih ter na jumbo plakatih ob avtocesti Hajdina-Draženci."

Ormoški grad turisti med kulturnimi spomeniki najraje obiščejo. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

​Med infrastrukturno opremljenostjo za turizem poleg tega, kar so že uredili - kot so izposoja koles, postajališča za avtodome, nove nastanitve, kolesarske in peš poti - Vršič poudarja, da še vedno manjkajo predvsem kakovostne in raznovrstne nastanitve v mestu Ormož in na območju celotne destinacije Jeruzalem Slovenija.

Dosedanjo letošnjo sezono Vršič ocenjuje: "Izkupiček je vsekakor dober, sploh glede na to, da so pri nas prenočitve cenejše kot v drugih delih Slovenije. Najbolje so zasedeni turistične kmetije in apartmaji, kar kaže, da se turisti izogibajo gneči in so raje na manj obljudenih mestih. Vendar za obisk lahko rečem, da je odličen, in pozna se, da naša ponudba temelji na butičnem kulinaričnem turizmu ter tudi na aktivnem turizmu s kolesarjenjem in pohodništvom. Dravska kolesarska pot denimo je eden izmed magnetov, poleg že znanih Jeruzalemskih goric, ki ponujajo uživanje v lepoti pokrajine."

Med 20 obiskanimi namestitvami, v katerih so gostje uveljavljali turistične bone, se med tiste, ki so zaslužili več kot 35 tisoč evrov, uvrščajo, podobno kot lani, Turistična kmetija Puklavec, Taverna Jeruzalem ter turistični kmetiji Ozmec in Hlebec. Ormoški hostel se je letos nekoliko bolje izkazal, saj so gostje v njem izrabili šest tisoč evrov.

​Kakšno vlogo še lahko odigra zavod, ki ga vodi Vršič? "S promocijo celotne destinacije smo gotovo pripomogli k povečanju števila gostov in k njihovi odločitvi, da tod tudi prenočijo. Goste poskušamo zadržati v naši destinaciji za več dni s trženjem pohodništva in kolesarskega turizma, ki se odlično poveže z ogledom kulturnih in naravnih znamenitosti, zaokroži pa s kulinaričnimi užitki na turističnih kmetijah, v gostilnah in vinskih kleteh," nam odgovori.

Ob tem so se zelo lepo prijele turistične tržnice lokalnih izdelkov in pridelkov ob koncih tedna ob vinsko-turistično cesti Jeruzalem. "Dodana vrednost našim krajem bo še kakšno doživetje za otroke in za mlade. Za njih je treba razviti produkte z višjo animacijsko vrednostjo. Destinacija zagotovo potrebuje vsaj še en hotel višje kategorije, kar je tudi že v načrtu novih lastnikov nekdanjega ormoškega hotela," sklene Vršič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta