Lipicanec je hkrati ubogljiv in samosvoj konj, meni njihova ambasadorka Alenka Slavinec

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
21.05.2021 17:23
Razstava fotografij lipicancev je gostovala v enajstih državah. Film o plemenitih konjih, posnet to pomlad, je bil pred kratkim premierno predstavljen vsemu svetu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Slavinec je o plemenitih živalih posnela kratki umetniški film. Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv

Na nedavni 30. mednarodni spletni konferenci The Web Conference, na kateri je svetovni forum o razvoju spleta in z njim povezanih tehnologij povezal raziskovalce, znanstvenike, vizionarje in poslovni svet, je bil premierno predstavljen kratki film, v katerem eleganco lipicancev skozi vizualno umetnost predstavlja ambasadorka teh plemenitih konj, Ptujčanka Alenka Slavinec.

Fotografije, zdaj še kratki film

"Z najnovejšim vizualnim popotovanjem z roko v roki z dušo lipicanca nadaljujem umetniški projekt, posvečen lipicanskemu konju. Projekt se je začel pred desetletjem, ob 20. obletnici razglasitve samostojnosti Slovenije leta 2011, takrat z odprtjem fotografske razstave Slovenia in Us - Lipizzaner Horses by Alenka Slavinec. Od takrat je razstava obkrožila svet, na ogled je bila v enajstih državah, več kot 50-krat. Letos, ob 30-letnici samostojnosti Slovenije, sta se lepota in plemenitost lipicancev dotaknili tudi udeležencev mednarodne spletne konference The Web Conference, ki se je začela leta 1994 v raziskovalnem središču CERN v Švici in poteka pod okriljem IW3C2 Inštituta Jožefa Stefana, Univerze v Stanfordu, Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco UNESCO (IRCAI) in družbe Videolectures.net s podporo tehnoloških velikanov, kot so Microsoft, Amazon, Google in Facebook," pravi avtorica filma.

Love in Us, kratki umetniški film Alenke Slavinec Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv Alenke Slavinec
Lipicanci Alenke Slavinec Foto: Alenka SLAVINEC
Osebni arhiv Alenke Slavinec

Ta je sestavljen iz treh delov: "Intimno srečanje z belimi konji se začne ob sončnem vzhodu sredi prostranega lipiškega posestva. Vizualna pripoved vabi na popotovanje skozi čas, od prvih lipicancev pred več kot 440 leti vse do danes, ko ob pogledu v oči belega konja preprosto ni druge možnosti, kot da se odpre srce."

Ko se preprosto zgodi

Alenka Slavinec, fotografinja, filmska producentka in svetovljanka, ki ne mara polovičarskega dela, je s svojimi fotografijami nagovorila ljubitelje fotografije širom sveta: "Beli lipicanci, ki s svojo eleganco, senzibilnostjo, lepoto in ponosom vzbujajo veliko občutkov, so me popolnoma prevzeli. Zdaj že lahko rečem, da naše vezi postajajo trajne. Verjamem, da človek ob pogledu na te moje fotografije lipicancev in zdaj ob ogledu filma začuti mir, radost in srečo. Gre za sožitje ob popolni enosti narave in človeka. Konj je hkrati ubogljiv in samosvoj, ima svoj karakter, je vodljiv in je del črede. Ne mara biti sam. Ima vse lastnosti družbe. Človek mora biti v času druženja s konjem popolnoma iskren, predan, in takrat se zgodi magičnost sožitja, ki jo doživi vsak na svoj način. Konj od človeka zahteva prisotnost, kar je v dobi elektronskih medijev tako zelo težko. Vedno smo z mislimi nekje drugje, konj pa od tebe zahteva, da si v sedanjem trenutku. Tega občutka ni mogoče opisati, to sobivanje je preprosto treba doživeti, in to, kar je v letih druženja s konji uspelo meni, je ena sama sreča."

Poročno obleko, ki jo je na snemanju nosila Alenka Slavinec, je sešila modna oblikovalka Maja Ferme. Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv Alenke Slavinec

Da je film posnela v le nekaj dneh, pravi, je treba pripisati dobremu izboru sodelavcev, ki so ji pomagali pri snemanju. Med njimi je bil tudi Ptujčan Mitja Krapša, ki je dal zvočno piko na i kvaliteti filma: "Že s fotografijami, ki sem jih pred desetletjem posnela v Lipici, sem nakazala, da bo zgodba dobila nadaljevanje. Zdaj se je to zgodilo na resnično magičen način. Snemanje je bilo za vse nas poseben izziv, naporno, na trenutke tudi nevarno, a uspelo mi je povsem osredotočiti se, konji so me sprejeli v svoj krog. Zaupala sem jim in oni so mi to vrnili s čudovitimi posnetki, ki jih nismo mogli načrtovati."

Poročno obleko, ki jo je na snemanju nosila Alenka Slavinec, je sešila modna oblikovalka Maja Ferme. Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv Alenke Slavinec
Lipicanci Alenke Slavinec Foto: Alenka SLAVINEC
Osebni arhiv Alenke Slavinec

Da zadnje srečanje z lipicanci ni bilo zares zadnje, verjame sogovornica. Prepričana je, da pri sedanjem delu v fotografski objektiv lovi podobe, ki so jo izoblikovale v času otroštva, odraščanja. Da je to njen pogled na svet in na življenje, ki ne mara polovičarstva. "Ko posnamem fotografijo, je to sedanjost, trenutek, ki v tistem postane preteklost, ki jo s pomočjo vizualnih medijev ohranjam za bodočnost. Uživam v tem svojem delu, rada se umaknem v naravo, uidem kdaj v svet skoraj že izgubljenih energij, a se vedno znova rada vrnem k ljudem. In ko mi uspe s pomočjo fotoaparata, ki je del moje vsakdanje oprave, kot torbica za koga drugega, ujeti dober posnetek, tisto iskro v očeh, ko so moji posnetki kar malo divji od vse energije, ki sem jo ujela, vem, da je to tista osredotočenost, ki nam je v teh časih primanjkuje," pravi Alenka Slavinec. Za film o lipicancih je debitansko zapela v tehniki petja Siliammm, ki jo sicer uporablja pri avtorskem načinu fotografiranja portretov. Oktobra bo Ptujčanka razstavljala v domači Miheličevi galeriji, napoveduje pa dokaj samosvoj multimedijski projekt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta