Lokacija ima velik potencial: Vendarle so odkupili nekdanjo vojašnico, ki je bila zgrajena v daljnem 16. stoletju

Rok Šavel, Vestnik
21.09.2023 06:00

Za graščino Šahenturn Slovenskemu državnemu holdingu slabih 218 tisoč evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kupnina z vsemi davki je znašala 217.770 evrov. 
Lista Za Gornjo Radgono

Konec avgusta je vendarle prišlo do odkupa kompleksa nekdanje vojašnice oziroma graščine Šahenturn v Gornji Radgoni, ki je bila zgrajena v daljnem 16. stoletju. Za nakup se je odločil že občinski svet Občine Gornja Radgona v mandatu župana Stanislava Rojka, v tekočem mandatu pa je bila investicija uvrščena v proračun ob njegovem drugem branju v občinskem svetu.

V gornjeradgonski občini, ki jo od lanskih volitev vodi Urška Mauko Tuš, odločno zavračajo očitek in namigovanja, da je trenutno vodstvo občine nasprotovalo nakupu. "Nakup v predlogu proračuna za prvo obravnavo ni bil vključen izključno iz razloga, ker glede na finančno stanje in načrtovane aktivnosti z vključitvijo tega nakupa ni bilo možno uravnotežiti proračuna. V času med prvim in drugim branjem proračuna smo predviden nakup vključili na račun še večje optimizacije porabe ob predpostavki, da se ob tem ohranja finančna stabilnost občine do konca leta 2023. Izveden nakup nikakor ni uspeh posameznikov ali ožje politične skupine, temveč plod dolgoletnih prizadevanj občine za nakup tega zemljišča," so sporočili in dodali, da so bila v preteklosti pričakovanja nekdanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) nerealna, zato so pogajanja v vmesnem času zastala in je letos prišlo do realizacije nakupa te površine z vsemi stavbami in polovico parkirišča.

Nepremičnine so bile nazadnje last družbe Stavbar gradnje, ki je pristala v stečaju, njeno premoženje pa na koncu pri DUTB, ki je bila nato pripojena Slovenskemu državnemu holdingu. Kupnina z vsemi davki je znašala 217.770 evrov. Občina je izvedla primopredajo v začetku septembra, zdaj se izvajata naročilo zavarovanja objektov in vpis nepremičnine v zemljiško knjigo. Zazidano zemljišče je v naravi kompleks nekdanje vojašnice s skupno neto tlorisno površino objektov 840 kvadratnih metrov in z zemljiščem s površino dobrih devet tisoč kvadratnih metrov. Del objekta se uporablja kot gostinski lokal in je oddan v najem. Kot poudarjajo na občini, ima lokacija velik potencial in je arheološko ter kulturno zaščitena, kar bi lahko pomenilo tudi, da bodo prepotrebni posegi v obnovo nepremičnine verjetno oteženi. Investicija pomeni tudi uresničevanje veljavne strategije razvoja Občine Gornja Radgona 2017–2023, ki kot indikativni projekt določa razvoj mestnega središča, katerega del je tudi obnova objekta Šahenturm.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta