Lokalne volitve na Ptuju: Moč enakomerno porazdeljena

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.11.2018 16:31

Razporeditev v ptujskem mestnem svetu podobna rezultatom kandidatov za župana

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek s soočenja: Igor Majnik, Nuška Gajšek in Štefan Čelan - slednja se pomerita 2. decembra
Andrej Petelinsek

Tako tesnih izidov prvega kroga volitev za župana, kot smo jim bili priča minulo nedeljo, na Ptuju že dolgo ni bilo. V drugi krog sta se po napetem boju med trojico kandidatov uvrstila kandidatka Socialnih demokratov (SD) Nuška Gajšek, kot zmagovalka prvega kroga, ki je po za zdaj neuradnih rezultatih na presenečenje mnogih zbrala 28,1 odstotka glasov, ter neodvisni kandidat Štefan Čelan, ki so mu volivci namenili 24,64 odstotka glasov. Za las se je drugi krog izmuznil prav tako neodvisnemu kandidatu Andreju Čušu, zbral je 22,89 odstotka glasov. Četrtouvrščeni kandidat SDS Rajko Fajt jih je prejel 10,28 odstotka.
​Gajškova je takoj po izvolitvi znova izpostavila nujnost dialoga in povezovanja pri načrtovanju prihodnosti. Čelan, ki se je za župansko mesto potegoval že petič, pa je izrazil veselje, da se bosta v drugem krogu srečala prav z Gajškovo, saj se bodo tako po njegovem mnenju strasti, ki so se vnemale pred volitvami, umirile. Po Čelanovih besedah se pač oba zavedata, da bodo morali po volitvah sodelovati vsi v mestnem svetu. Čuš je kljub vsemu prepričan, da je njegov rezultat izjemno dober za 28-letnika in, kot pravi, ni izključeno, da bo znova poskusil čez štiri leta, ko bo za nekatere morda bolj primeren kandidat.

Novo ravnovesje

V novem ptujskem mestnem svetu bo imelo predstavnike devet strank in list, le ena manj kot do sedaj, a so se razmerja moči precej spremenila. Podobno kot med kandidate za župana so volivci namreč glasove precej enakomerno razporedili tudi med njihove stranke in liste. SD, Listo dr. Štefana Čelana in Listo Andreja Čuša bo v novi sestavi mestnega sveta tako zastopalo po šest svetnikov, SDS pa je v mestnem svetu dobila pet sedežev. Ob teh rezultatih so seveda izjemno zadovoljni v novoustanovljeni Listi Andreja Čuša. "Vendarle se nagibamo k temu, da bi igrali aktivno vlogo v mestnem svetu. Zato bi se raje videli v koaliciji kot v opoziciji," napoveduje Čuš.
Zadovoljni so tudi v SD, kjer so pridobili tri svetnike. "To je odličen rezultat, saj je tokrat prvič tudi lista dobila največ glasov. In to, da okrepimo število svetnikov, je bil konec koncev naš prvi cilj," pravi Gajškova. Čelan s svojo listo ni ne pridobil ne izgubil: "Že peti mandat v mestnem svetu imamo podobno število svetnikov, kar kaže na neko stabilnost v delu in podpori ljudi." Čelan sicer to, da so volivci namenili večino mest štirim strankam in listam, ocenjuje kot dobro za delo v mestnem svetu - a le, če bodo sklenjene prave koalicije.
V prihodnjem mestnem svetu bo sedel tudi en svetnik SDS več kot doslej, čeprav so, kot pojasnjuje Fajt, pričakovali nekoliko več. Fajt sicer osebno ni naklonjen podpisovanju koalicijskih pogodb v mestnem svetu: "Koalicije rade hitro razpadejo. Sem predvsem za to, da delamo z odprtimi rokami."

Naslov - VsebinaSestava mestnega sveta.občine Ptuj Alen Iljevec Janez Rožmarin Mario Hlušička Marta Tušek Gorazd Orešek Milan Klemenc (preferenčni glasovi) Nuša Ferenčič Andrej Vindiš Marjan Kolarič Helena Neudauer Rajko.Fajt Dijana Alibabić Miha Požgai Sergeja Puppis Freebairn Aleksander Voda Viktorija Bezjak Andrej Čuš Darja Harb Vladimir Koritnik Boštjan Šeruga Tamara Gajski Bojan Pahor Mirjana Nenad Andrej Lazar Nuška Gajšek Tatjana Vaupotič Zemljič Marjan Bezjak Metka Petek Uhan Štefan Čelan •SD •Lista dr. Štefana Čelana •Lista Andreja Čuša •SDS •Lista Za Ptuj •Lista Ptuj je naš •NSi •Desus •Levica Virobčinska volilna komisija, neuradni podatki IzrisalNatalija Jurše

SLS in SMC brez mandatov

Med največje poražence tokratnih volitev gotovo sodi Lista Za Ptuj, ki je imela do sedaj sedem predstavnikov v mestnem svetu, poslej pa le dva. "Ljudje pač vedno odločijo in očitno so se odločili v drugo smer. Mi bomo delali konstruktivno še naprej, kolikor bo pač v naši moči," pravi županski kandidat in nosilec liste Gorazd Orešek in dodaja, da so bili nad rezultati nekoliko presenečeni, saj so pričakovali večjo razdrobljenost v mestnem svetu, pa tudi, da vidi kar nekaj možnih kombinacij za sestavljanje zavezništev.
Stranki DeSUS in NSi sta izgubili po enega predstavnika. Brez mandatov pa so ostali Mladi in upokojenci za delovna mesta pa tudi stranki SLS, do sedaj so imeli eno svetnico, in SMC, ki sta jo zastopala dva svetnika. "Očitno nas občani niso prepoznali kot tiste, ki so sposobni in zmorejo. Morda smo bili tudi premalo agresivni," o razlogih za rezultat razmišlja nosilec liste Branko Kumer. Meni, da lahko tri najmočnejše liste oblikujejo veliko koalicijo, čeprav ne ve, koliko so kompatibilne. "Upam, da se ne bo ponovilo obdobje, ki je minilo," še doda Kumer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta