Marca dovoljenje za gradnjo železniškega vozlišča na Pragerskem

Tomaž Ajd
08.02.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Železniško vozlišče Pragersko
DRSI

Kaže, da se bo kmalu le začela izgradnja vozlišča z ureditvijo železniške postaje in podvoza na Pragerskem. Matej Arnuš, predsednik Krajevne skupnosti (KS) Pragersko, se je v začetku prejšnjega tedna sestal s predstavnikoma podizvajalcev. Med drugim je predal apel krajevne skupnosti, tako izvajalcem kot podizvajalcem del, da sproti obveščajo lokalno skupnost in širšo javnost o časovnih načrtih in sklopih o izvajanju projekta. "Gradbeno dovoljenje za projekt bo pridobljeno predvidoma v začetku marca. V drugi polovici marca pa bo uvedba v delo izvajalca in podizvajalcev del. Pogodbeni čas izvajanja dela je 25 mesecev od dneva uvedbe v delo, torej do aprila 2023," pojasnjuje Arnuš.

Sestanek predstavnika krajevne skupnosti s podizvajalcema del Foto: KS Pragersko
KS Pragersko

Uredili bodo postajo in tudi podvoz

Železniška postaja Pragersko je pomembno železniško vozlišče, ki leži na stičišču dveh vseevropskih koridorjev: V., ki povezuje Benetke preko Ljubljane z Budimpešto, in X., ki se proti severu povezuje z zmogljivimi daljinskimi železniškimi povezavami v smeri od Zidanega Mosta do Maribora in naprej proti Dunaju. Projekt vozlišča z ureditvijo železniške postaje in izgradnjo podvoza vključuje rekonstrukcijo postajnega poslopja, izgradnjo cestnega podvoza skozi Pragersko, ureditev dostopa potnikov na perone (podhod s stopniščem in dvigalom), cestnih ureditev in parkirišč, gradnjo dveh pokritih peronov, ureditev mosta in prepustov, ureditev pasivne in aktivne protihrupne zaščite in vodne mreže, izvedbo telekomunikacijskih naprav in signalnovarnostnih naprav, ureditev komunalnih vodov, rušitve objektov in stavb, ter prestavitev plinovoda, plinske postaje in telekomunikacijske antene.

Med gradnjo previdnost

Izvajalca del, s katerima je že podpisana pogodba, sta Riko in RZD International LLC, eden večjih podizvajalcev pa SŽ - Železniško gradbeno podjetje. "V času izvajanja projekta bo za nas krajane izjemno naporno, nevarno pa predvsem za tiste, ki bodo imeli namen prečkati železniške tire. Zaradi tega in preventive apeliramo tako na naše krajane kot na druge obiskovalce našega kraja, da v času izgradnje vozlišča Pragersko posvečajo izredno pozornost na samo gradbišče, za prehod čez železniške tire pa naj se uporablja začasno urejeno nivojsko prečkanje. Zelo pomembno je, da se držimo opozorilnih tabel kot obvoznih poti in uporabljamo le slednje," opozarja predsednik KS Pragersko.

Ocenjena vrednost naložbe je 88,9 milijona evrov. Po informacijah KS Pragersko je zagotovljeno sofinanciranje projekta z evropskimi sredstvi v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v višini 40 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta