Martinovanje na Ptuju: Praznik za mesto z najstarejšim vinom in kletjo, pa tudi "mali fašenk"

Hojka Berlič Hojka Berlič
11.11.2023 13:39

Na Ptuju pred številnimi zbranimi na otvoritvi letošnjega Martinovanja prisegel tudi 19. princ ptujskega karnevala, Francesco Guffante, mestni sodnik, Marko Šamperl.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natančno ob 11.11 je zaprisegel 19. princ ptujskega karnevala, Francesco Guffante, mestni sodnik, Marko Šamperl. 
Hojka Berlič

Kljub deževnemu jutru se je na na martinovo dopoldne na ptujski tržnici zbralo lepo število obiskovalcev. Martinovanje je za Ptuj od nekdaj pomemben praznik, saj, kot poudarja direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšeč, na Ptuju in v okolici nastajajo odlična vina in so doma tudi odlični vinarji, ki dosegajo uspehe tudi na mednarodnih tekmovanjih: "Po drugi strani pa smo tudi prestolnica vina, saj se ponašamo z najstarejšim arhivskim vinom in vinsko kletjo na slovenskem. Imamo tudi ptujsko podeželje, imenovano Mestni vrh, kjer stoji Stara preša, stara več kot 100 let."

Martinovanje na Ptuju
Hojka Berlič
Martinovanje na Ptuju
Hojka Berlič

Letnik odlikuje lepa sadnost, lahkotnost in nižja stopnja alkohola

Martinovanje, ko po tradiciji nastane iz mošta vino, je za vinogradnike in vinarje po besedah ptujskega mestnega viničarja in predsednika Društva vinogradnikov in sadjarjev osrednje Slovenske gorice Andreja Reberniška vsekakor poseben dan, poln čustev, ko se vinogradniki družijo in predstavijo vina vsem ljubiteljem žlahtne kapljice: "Letošnji letnik je bil izjemno zahteven, priča smo bili izjemnim količinam padavin, o čemer pričajo nenazadnje avgustovske zgodovinske poplave. Vinarji so se srečavali z res veliko težavami, tudi neurji s točo. A vsemu temu je nato sledil izjemen september, z veliko sonca. Zato so tisti, ki so se res maksimalno potrudili, jeseni lahko trgali dobro grozdje. Letnik odlikuje lepa sadnost, lahkotnost, nekoliko nižje stopnje alkohola, kar so dejansko značilnosti, ki jih potrošnik danes išče. Letnik je mladosten iskriv, staral pa se najverjetneje ne bo preveč dobro."

Martinovanje na Ptuju
Hojka Berlič
Martinovanje na Ptuju
Hojka Berlič
Prihod 19. princa karnevala s spremstvom
Hojka Berlič

Martinovo tudi začetek priprav na Kurentovanje

Martinovanje pa na Ptuju ni le praznik vina, temveč je to že leta hkrati tudi čas "malega fašenka", ko dolžnost za dve leti prevzame novi princ ptujskega karnevala. "Pobuda za to je prišla iz Evropskega združenja karnevalskih mest (FECC), saj se na ta način obeleži začetek priprav na pustovanje, tudi s princem v glavni vlogi, ki nato z začetkom Kurentovanje prevzame oblast v mestu," pojasnjuje Srečkovi Bolšečeva.

Po tem, ko je lani na martinovo Ptuj dobil novo ptujsko kraljico Lucijo Kramer, je tako danes ob 11. uri in 11. minut pred veselo množico na tržnici svečano zaprisegel že 19. princ ptujskega karnevala, Francesco Guffante, mestni sodnik, Marko Šamperl. "Francesco Guffante je, kolikor smo izvedeli iz zgodovinskih virov, veliko povezoval. Bil je hvaležen za vse Ptujčane in tudi sam bom zato povezoval tako Ptujčane kot širše. Kajti prav povezovanje je bistvo te zgodbe ptujskega Kurentovanja," je po inavguraciji povedal novi princ, ki je na stojnicah ponujal tudi svoje prinčevo vino, iz katerega, kot nam je zaupal, nastane odličen ptujski špricar.

Francesco Guffante, mestni sodnik, Marko Šamperl je prinčevsko oblast prevzel iz rok 18. princa karnevala, viteza Hinka Sodinskega, plemenitega Galla, od ptujske županje pa bo v času 64. Kurentovanja med 3. in 13. februarjem letos prevzel ključe mesta. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta