MGC Duplek: Šivajo pripomočke za dementne

04.09.2021 04:00
V Medgeneracijskem centru Danica Duplek že več tednov nastajajo terapevtski pripomočki, ki bodo ljudem z demenco pomagali pri ohranjanju motorike in jih povezovali s še poznanimi gibi in čutili. Izdelke bodo predali Domu Danice Vogrinec Maribor in sicer 13. septembra, ko bodo praznovali petletnico medgeneracijskega centra
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prostovoljke se trudijo, da bodo izdelki res uporabni. Foto: Mihela Kaloh

Idejo za izdelovanje prepotrebne opreme je dobila upokojena delovna terapevtka Marija Jančič, ki v centru vodi tečaj ročnih del. "Pomembno je, da dementni ponavljajo to, kar so že znali, da ohranjajo svoje znanje. Zato jim pišemo imena, da bodo lahko kaj prebrali, izdelujemo iz različnih materialov in podobno. Veliko se nas je že srečalo s to boleznijo pri svojcih, zato čutimo to potrebo, da pomagamo tako uslužbencem kot obolelim," je pojasnila Jančičeva.

MGC Danica šivanje za osebe z demenco Foto:

Pri projektu se jim je pridružila tudi domska delovna terapevtka Majda Steiner, sicer domačinka iz Dupleka, ki prostovoljkam daje usmeritve in napotke, da so izdelki varni in bodo res služili svojemu namenu, še poudarja vodja centra Manuela Strmškek, navdušena nad odličnim odzivom prostovoljk, zlasti članic RK Dvorjane: "Akcija nas je zares medgeneracijsko povezala. Članice imajo izjemne ideje, neverjetno, kakšni izdelki nastajajo. Izdelujejo knjige, šivajo črke. Izdelki so tako estetsko kot tudi funkcionalno dodelani, narejeni pa so iz materialov, ki jih uporabniki prinesejo sami od doma."

MGC Danica šivanje za osebe z demenco Foto:

V centru tako brnijo štirje šivalni stroji, za enim sedi in šiva komaj osemletna Julija, ki v center prihaja s svojo babico in pove, da šiva za bolne ljudi, ki se več ne spomnijo. Ostale udeleženke režejo, šivajo na roke, kvačkajo in podobno, v kotu pa se polni miza s končnimi izdelki; prepotrebnimi pripomočki, ki jih na trgu ni mogoče kupiti.

Predaja izdelkov bo 13. septembra, ko bodo v Dupleku praznovali petletnico delovanja medgeneracijskega centra in tam hkrati odprli demenci prijazno točko, kjer bodo svojci lahko dobili informacije, nasvete in podporo v povezavi z demenco.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta