Miro Munda prideluje vina po svojem okusu

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
05.03.2022 06:35

Slovenci smo radovedni, greh bi bil, da ne bi pokusili različnih vin, tudi tistih od drugod, pravi vinar Miro Munda, ki je s svojim vinom navdušil tudi ugledno vinsko avtorico in kritičarko Tamlyn Currin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Mundovih skrbijo za štiri hektarje vinograda. Večino grozdja prodajo.
Osebni arhiv Mira Munde

Slovenci imamo dober odnos do žlahtne kapljice. Kako ga ne bi imeli, če pa smo vinski narod, pravi Miro Munda, ki svoja vina proda večinoma tujim ljubiteljem žlahtne kapljice, saj je trg v Sloveniji po njegovih besedah enostavno premajhen, da bi na njem imeli dovolj kupcev vsi, ki se z vinarstvom ukvarjajo. "Slovenci smo radovedni ljudje, predvsem ljubitelji žlahtne kapljice. Zato pričakovati, da bi kupovali samo domača vina, je naivno ali celo slabo, saj je radovednost tista, ki spodbuja tudi nas vinarje, da se trudimo pridelati čim bolj kakovostno vino in ga predstaviti svojim strankam," razmišlja vinar s Koga. Ljubezen do vinogradov in vina mu je v krvi. Prve strani družinske vinske zgodbe so se spisale že pred 150 leti, kar priča v lesu izrezljan napis nad vrati stare preše iz leta 1865, ki je v Jastrebcih, na prisojni strani kogovskega hriba, tik ob cesti, ki vodi navkreber do centra Koga.

Iz roda v rod

Ljubezen do vina se v družini Munda prenaša iz roda v rod. Tudi sin Gregor že stopa po očetovih stopinjah in mu pomaga pri delu v vinogradih in v vinski kleti. Poskrbeti je treba za štiri hektarje vinogradov, kjer raste grozdje sort šipon, beli pinot, renski rizling, laški rizling, muškat otonel in modra frankinja. Ker pa po besedah Munde niso povsem vinogradniška kmetija, se ukvarjajo tudi z živinorejo, obdelujejo njive...

Miro Munda, vinar s Koga, je navdušil tudi Jancis Robinson, eno največjih avtoritet na svetu na področju vina.
Rene Maurin

"V teh časih je vinogradništvo postavljeno na težko preizkušnjo, tudi kmetijstvo se je zaradi pandemije koronavirusa znašlo v težkem položaju," je prepričan vinar s Koga, ki večino grozdja proda, nekaj pa ga predela v lastno vino. Iz zrelih, stisnjenih grozdnih jagod v Mundovi kleti se vsako jesen rodijo mlada vina, ki jih skrbna kletarja Miro in Gregor spremljata in vodita po poti zorenja do prav posebnih kakovostnih suhih vin. "Pridelujemo vina po svojem okusu, takšna, kot jih radi sami pijemo," poudari Munda. "Pridelana so iz polnozrelega ali prezrelega grozdja, so bolj strukturna, a imajo tudi svojo pitnost. Kajti vsa strukturna vina niso pitna." Največje merilo kakovosti vina je prav njegova pitnost: "To, da se nekdo, ko spije kupico, odloči za še eno."

Dober glas seže v deveto vas

Munda je s svojimi vini prepričal tudi Tamlyn Currin, ugledno vinsko avtorico in kritičarko iz ekipe Jancis Robinson, ki je kar osmim njegovim vinom podelila visoke ocene na spletnem portalu, kjer pišejo o vinih s celega sveta in jih ocenjujejo. Žlahtna kapljica s Koga je Currinovo tako navdušila, da je tamkajšnje vinarje ponovno obiskala med trgatvijo, ko sta si s soprogom vzela tudi več časa za odkrivanje drugih slovenskih lepot. A skromnega Mira Mundo bolj veseli promocija vin s Koga, za katero je poskrbela ocenjevalka, kot pa njena ocena. "Na Kogu nas je kar nekaj vinarjev, ki se trudimo naša vina predstaviti tudi v tujini. Pisanje Tamlyn Currin o nas je vsekakor dobra promocija našega dela v tujini, saj dober glas seže v deveto vas," pristavi Munda. Tako tudi sicer večino svojega vina proda tujcem, ki obiščejo njihove vinorodne kraje. Le v tem času jih je zaradi zdravstvene krize na Kog veliko manj, kar vinarji seveda na svoji koži zelo občutijo, a hkrati upajo, da se bodo ti negotovi časi kmalu končali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta