Mladi glasbenik, bodoči farmacevt na družinski kmetiji v Lenartu vari svoje pivo

29.08.2021 04:00
Študent farmacije na graški univerzi, ki v tem času že piše magistrsko nalogo, Matija Kramberger ob tem pomaga na domači kmetiji ter zadnja tri dela še v družinskem podjetju Pock Bier v manjšem kraju Pichla pri Cmureku v Avstriji, kjer se je veliko naučil o izdelavi piva ter se odločil, da ga začne izdelovati tudi sam doma pod imenom KramBrew.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Kramberger Foto: Aleksandra Papež
Aleksandra Papež

"Lastnik pivovarne Georg Pock mi je ves postopek natančno predstavil, za kar sem mu neizmerno hvaležen. Brez njegove pomoči bi težko uresničil svoje sanje o lastnem pivu," razloži Matija, ki ima varilnico za pridelavo okoli 150 litrov piva. Osnovne sestavine pri izdelavi piva so ječmenov slad, hmelj in pivski kvas. Postopek se začne s kuhanjem ječmenovega slada, ki se nato odcedi do čiste pivine, nakar se dodajo hmelj za grenkobo in druge prijetne sadne, tropske in zeliščne arome. Na koncu se dodajo kvasovke, ki v postopku fermentacije enostavne sladkorje, pridobljene iz sladu, pretvorijo v alkohol in CO2.

kram brew matija kramberger pivo Foto: Osebni Arhiv
Osebni Arhiv

Od surovin do polnjenja steklenic mora biti vse sterilno, saj je pivo zelo občutljivo na infekcije. Matija izdeluje dve vrsti nefiltriranega piva - Fox Golden Lager ter Wolf Pale Ale. Nefiltrirana piva so bolj naravna, imajo pa s tem krajši rok trajanja. Obe pivi imata posebni imeni in sta združeni pod skupnim imenom pivovarne KramBrew. "Dolgo sem iskal imena, v želji, da so vezana na naravo, živali, da so odraz naše domače dejavnosti," pove Matija, ki v prihodnosti načrtuje tudi temno pivo.

Pivo Fox je mogoče pokusiti v Maistrovi kleti v Zavrhu, pa v Ž gostinstvu v Zamarkovi in v Pit Stop baru ob Vulkanizerstvu Dajčman v Lenartu. S svojim pivom je navdušil tudi na TrojicaFestu. Ni mogel verjeti, da je bilo toliko dobrih odzivov glede okusa piva. Njegovo pivo je bilo možno pokusiti tudi ob občinskem prazniku občine Sveta Ana. Poleg dela in študija v tujini ter varjenja piva pa ga lahko tudi slišimo. Enajst let, od nastanka pevskega sestava, poje pri skupini Il Divji. To je znana slovenska pevska skupina, ki poslušalce razveseljuje na porokah, lastnih koncertih in različnih gostovanjih. Kljub vsem aktivnostim pa fantje vadijo vsak teden, saj delajo predvsem na lastnih avtorskih skladbah. "Sam najbolj uživam na manjših lastnih koncertih. V svojih letih delovanja smo sodelovali že z Luko Basijem, Nino Pušlar, Nušo Derenda, Otom Pestnerjem in mnogimi drugimi znanimi slovenskimi glasbeniki," razloži Matija.

kram brew matija kramberger pivo Foto: Osebi Arhiv
Osebi Arhiv

Kjer je volja, je pot

Pred vključitvijo v skupino Il Divji nikoli ni veliko prepeval, razen priložnostno v pevskih zborih. "Na Škofijski gimnaziji v Mariboru smo imeli dogodek Pokaži, kaj znaš, kjer smo se kot sošolci odločili, da eno skupaj zapojemo. Učitelj glasbe je bil navdušen in nam predlagal, da nadaljujemo. No, pa smo," doda nasmejani Lenartčan, ki sicer tudi veliko pomaga pri opravilih na domači kmetiji. "Pri nas doma je zmeraj pestro, dela nikoli ne zmanjka, a nas kmetijstvo vse neizmerno veseli," pove Matija.

Krambergerjevi imajo ekološko kmetijo, kjer enkrat ali dvakrat mesečno ponujajo pakete ekološko vzrejene govedine izbrane kakovosti. "Vsa živina se skoti, vzredi in zakolje doma. V ta namen imamo tudi manjšo klavnico in dejavnost predelave mesa. Ob tem moja mama peče veliko peciva, gibanice, kruh …, dobrot pri nas nikoli ne zmanjka. Rad zahajam tudi v planine, kjer si napolnim baterije. Moja dolgoročna želja pa je, da bi osvojil vse vrhove slovenske planinske transverzale. Najvišjega, Triglav, sem že," pove Matija, ki verjame, da kjer je volja, se vse da in tako mu ni nobeno delo pretežko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta