Mladi na kvizu o vojni iz leta 1991 pokazali veliko znanja

Marjan Toš
17.12.2022 04:00

Učenci niso pokazali samo izjemnega znanja o osamosvojitveni vojni, pač pa tudi zanimanje za ta del novejše slovenske zgodovine, so zadovoljni organizatorji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tekmovalci, mentorji in organizatorji kviza v Ormožu.  
Drago Kukovec

Ormoško območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) je v sodelovanju s policijskim veteranskim društvom (PVD) Sever, Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož, enoto v Ormožu in vojaškim muzejem Slovenske vojske iz Maribora v beli dvorani grajske pristave v Ormožu organiziralo kviz za osnovnošolce z območja ormoške upravne enote. Tema kviza je bila vojna za Slovenijo leta 1991 in dogodki, ki so se med vojno odvijali na območju Ormoža. Prireditev je vodil Peter Kirič, sicer tudi sam veteran vojne za Slovenijo, direktor Zavoda za informiranje Ormož in odgovorni urednik Radia Prlek.

Kot je povedal predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer, so bili organizatorji zadovoljni z znanjem, ki ga je ocenjevala posebna strokovna žirija v sestavi: Anton Luskovič, predsednik Zgodovinskega društva Ormož, Mitja Tramšek, predsednik PVD Sever Maribor - odbor Ormož, in Nevenka Korpič, kustodinja iz ormoške enote ptujskega Pokrajinskega muzeja. Na vprašanja so odgovarjali učenci osnovnih šol Ivanjkovci, Miklavž pri Ormožu, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž in Ormož. Zbrane sta nagovorila in pozdravila ormoški župan Danijel Vrbnjak in načelnik Vojaškega muzeja Slovenske vojske podpolkovnik Zvezdan Markovič.

Vprašanja kviza so bila povezana z vojaškimi pripravami na osamosvojitev, z vojnimi dogodki in vojaškimi spopadi leta 1991 ter z obnovo v vojni poškodovanih objektov. Učenci niso pokazali samo izjemnega znanja o vojni 1991, pač pa tudi zanimanje za to poglavje slovenske zgodovine. Po končanem tekmovanju sta Miran Fišer, predsednik OZVVS Ormož, in Ivan Kuharič, poveljnik PDD Ormož, v imenu organizatorjev učencem in njihovim mentorjem podelila medalje in knjižne nagrade z domoljubno tematiko, predstavnikom sodelujočih osnovnih šol pa posebne zahvale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta