Na družinski kmetiji Čeh so iz lepotne napake naredili uspešnico

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
09.01.2021 06:15
Ob živinoreji so se na družinski kmetiji v Podvincih pri Ptuju zdaj intenzivno in uspešno lotili še predelave česna, ptujske rdeče čebule in druge zelenjave
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž in Sandra Čeh v lično urejeni prodajalni pridelkov s kmetije Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Le redko se zgodi, da so mladi prevzemniki ali celo prevzemnice kmetij snahe ali zeti na družinskih kmetijah. A prav to se je zgodilo na družinski kmetiji Čehovih v Podvincih, ki jo je pred štirimi leti prevzela Sandra Čeh, soproga njihovega sina Matjaža Čeha. Kmetija je velik zalogaj za vse štiri, ki živijo od dela na njej, poleg Sandre in Matjaža tudi njegova starša Janko in Jožica Čeh. Obdelujejo kar 65 hektarjev in na njih sami pridelajo vso krmo za 450 govejih pitancev v hlevu. Pitajo telice mesne pasme, ki jih prodajajo za nadaljnjo rejo. Poleg osnovne dejavnosti so že desetletja gojili in tudi prodajali zelenjavo, predvsem ptujsko rdečo čebulo, česen in krompir.

Čehova dekleta z osličkom in venci ptujske rdeče čebule je videti tudi na ptujskih sejmih. Foto: Družina ČEH
Osebni arhiv družine Čeh

"Še pred štirimi leti smo bili značilna v prirejo mleka usmerjena kmetija, a smo se zaradi nizkih odkupnih cen oziroma mlečne krize odločili, da v štirih letih krave molznice postopoma zamenjamo s pitanci. Tako naši hlevi nikoli niso bili prazni. Ker pa je na kmetiji potrebno ravnovesje, ni dobro, če si usmerjen v zgolj eno panogo. Zato smo zadnje čas okrepili tudi pridelavo zelenjave, predvsem pa njeno predelavo, ter še dodatno uredili prodajalno," je zgovorna Sandra Čeh.

Nimajo glave družine

Matjaž skrbi za stroje in delo v hlevu, Sandra pa poudari, da dela na kmetiji ne delijo po načelu, kaj reče glava družine: "V bistvu nimamo glave družine in načeloma se o vsem odločamo skupaj. Zavedam se, da so dolgoletne izkušnje Matjaževih staršev zelo dragocene, saj na letino vplivajo naravne razmere in razmere na trgu. Zato imamo vsako jutro po malici hišno sejo, kjer se pogovorimo o načrtih in vsak pove svoje mnenje, kaj naj bi naredili. Skupaj pretehtamo, v kaj se bomo podali."

Sandra se je v zadnjih letih še bolj posvetila pridelavi zelenjave, predvsem pa tudi njeni predelavi in prodaji: "Do te zamisli sem prišla po naključju. Videla sem, da imamo poleg čebule in česna prve kakovosti, ki sta lepa na pogled, tudi prav tako kakovosten pridelek, le da njegov videz ni tako popoln. Kaj torej storiti s česnom, ki ima lepotno napako, zakaj ga ne bi predelali, mu dodali vrednost in ga prodali po višji ceni kot surovino, sem se vprašala." Tako so se lotili rezanja in sušenje česna in čebule, mletja v prah in dodajanja zelenjavne mešanice, ki jo imenujejo kar domača vegeta. Izdelave česnovega čipsa in prahu, česnovega čipsa s posipom zelenjave in posušene čebule, ki jo je mogoče uporabiti kot prigrizek ali za pripravo jedi, se je Sandra lotila ob pomoči vseh.

​Lani je sploh prvič dala tri izdelke na ocenjevanje državne razstave Dobrote slovenskih kmetij in na steni trgovinice zdaj že visijo tri zlata priznanja. "Bilo me je strah, kako bo na ocenjevanju, a mi zlata priznanja veliko pomenijo, saj vem, da sem z izdelki na pravi poti in strankam s tem dam zagotovilo o kakovosti," je ponosna.

Tako zdaj izdelkov ne prodaja samo tistim, ki jih obcestni napis zvabi na dvorišče v lično urejeno trgovinico, temveč so njihovi izdelki še v dveh trgovinah z lokalno hrano Škrnicl na Ptuju. Sandra: "Prijetno sem presenečena nad dobro prodajo, saj vem, da ljudje večinoma ne bi sami poiskali oziroma našli naše kmetije. Tako pa izvedo za naše izdelke in jih lahko preizkusijo."

V druge trgovske verige doslej niso dali svojih izdelkov, a je Sandra ponosna, da jih prodajajo v prodajalnah Darila Slovenije, kjer je uspešnica njihov česen v embalaži z veduto ptujskega gradu: "Ekipi Darila Slovenije sem pokazala svoje izdelke in bili so jim takoj všeč. Zdaj že nekaj časa sodelujemo in jih je mogoče dobiti tudi v Ljubljani, na Bledu in v Portorožu." Sandra, ki je končala srednjo vrtnarsko šolo v Celju in nato še študij urejanja podeželja in krajine, si je embalažo in napise za svoje izdelke zamislila sama in pri tem ji pomaga tudi njena ljubiteljska žilica za lokalno zgodovino.

Pomagajo tudi otroci​

​Spravilo, čiščenje, rezanje in sušenje zelenjave zahteva ogromno ročnega dela. Vsi člani družine delajo in vsak od njih zna vse, glavno nit pa pelje Sandra: "Pomagata mi tast in tašča, ki po večini zelenjavo pripravita za sušenje, kar je glavnina dela. Zdaj smo manjši leseni sušilnik že zamenjali za večjega, razmišljamo še o nakupu večjega stroja za rezanje. Naš cilj je le nekoliko povečati količine, predvsem pa bomo delali na kakovosti."

Embalažo za izdelke je Sandra Čeh zasnovala kar sama. Foto: Osebni arhiv družine Čeh
Osebni arhiv družine Čeh

Lani so krompir posadili na petih hektarjih, čebulo na 1,5, 40 arov je bilo česna. Imeli so zelo dobro letino, medtem ko je dve leti pred tem toča zelo poškodovala čebulo. Matjaž in Sandra Čeh sta ponosna, da jima pri delu veliko pomagata šestošolka Hana in četrtošolka Hajdi: "Rada pomagata tudi nečaka, predvsem pri spravilu zelenjave. Tako da druge delovne sile ne potrebujemo, saj imamo pridno mladino. Ljudje so do mladih pogosto krivični, češ da nič ne pomagajo. Midva sva prepričana, da radi pomagajo, če so primerno motivirani. Tu ne govorimo o denarni nagradi, kajti zadovoljni so že, če je to ob koncu 'samo' pica. Zelo so pridni in znajo narediti prav vse, kar je treba."

Sandra dodaja, da se pri prodajnih poteh znajdejo tudi z reklamo od ust do ust: "Zelo dobro se je ta sistem obnesel pri božičnih darilih, saj so ljudje iskali nekaj drugačnega. Mi smo česen zapakirali v lično embalažo, in ko so se na facebooku pojavile prve fotografije, se je prodaja zelo razširila. Veliko srečo imamo, da tod vodi glavna cesta za Bioterme in že leta imamo stalne kupce iz celotne Slovenije in tujce, ki pogosto kaj kupijo. In ko se pojavijo, samo z nasmehom porečejo: 'Mi smo že spet tu!'"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta