Na Ormoškem so se odločili za spremembe

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
03.01.2019 15:49

Največja sprememba izvolitev novega župana in drugačno razmerje moči v občinskem svetu. Med pridobitvami predvsem prenovljeni prostori zdravstvenega doma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi hostel je z 32 posteljami je največja lanska pridobitve ormoškega turizma.
Karolina Putarek

Zagotovo največja sprememba na ormoškem območju se je v minulem letu zgodila na političnem prizorišču. Najprej so na državnozborskih volitvah dobili kar tri državne poslance iz Ormoža, prej niso imeli nikogar. Nato pa še ministrico za kmetijstvo dr. Aleksandro Pivec, ki izhaja iz teh krajev. Po lokalnih volitvah je Alojz Sok, ki je do zadnjega čakal z odločitvijo, ali sploh vstopiti v župansko tekmo za svoj četrti mandat, po drugem krogu predal posle mlajšemu protikandidatu Danijelu Vrbnjaku iz vrst SDS.
Županova stranka je v 20-članskem svetu dobila štiri svetnike, a še bolj zanimivo je, da jih je prav toliko dobilo tudi povsem novo civilno gibanje oziroma lista Gradimo prihodnost skupaj, katere cilj je "nepolitično delovanje v korist vseh občanov". Ob zelo pestri sestavi občinskega sveta, v katerem je poleg že omenjenih svetniških skupin kar osem strank, bo župan bolj kot politično iskal programsko podporo za svoje cilje. Kar je za ustvarjalnost in prizadevanja v mestu, ki je bilo dolga leta ujetnik politične razdeljenosti, vsekakor bolje.

​Usmerjeni v razvoj

​Župan je napovedal več dejavnosti pri pridobivanju evropskega denarja, zagon gospodarstva in turizma. Obljubil je konkretne spodbude mladim družinam, da ostanejo v kraju, in vlagateljem, če se odločijo za delo v podjetniškem območju.

Novi ormoški hostel je priložnost za boljši obisk mesta.  
Karolina Putarek

Jeruzalem Slovenija ​

​Za turizem je pomembno, da imajo poslej 32 postelj v novem mladinskem hotelu. Dobrodošel je projekt oblikovanja turistične destinacije s kolektivno blagovno znamko Jeruzalem Slovenija. Velik je očitno tudi interes domačinov, saj se jih je kar 120 prijavilo na razpise za pridobitev blagovne znamke s svojimi pridelki, izdelki, storitvami in programi.

Težave malih vinogradnikov

​Slabša je perspektiva manjših vinogradnikov, saj je na začetku minulega leta vinar Puklavec Family Wines napovedal, da ne bo odkupil grozdja letnika 2019 kakih 150 vinogradnikom, ki so letos grozdje preko ptujske kmetijske zadruge še lahko prodali. Zanje bodo morali najti rešitev, saj grozdja ne bo lahko prodati.
Rešitev denimo novi župan vidi v javno-zasebnem partnerstvu, ki bi oživilo ponudbo vina jeruzalemčan ter sort šipon in laški rizling, ki sta bili nekoč paradni konj. Kmetom naj bi pomagala tudi njegov program spodbujanja domačinov, naj kupujejo hrano pri kmetih, in uvedba ormoške lokalne valute, s katero bi subvencionirali do pet odstotkov stroška nakupa domačih pridelkov in spodbudili promocijo izdelkov od ust do ust.
Na šolskem področju je zagotovo največ vredno prizadevanje, da bi v ormoški gimnaziji kmalu dobili še katerega od programov zdravstvene nege, za kar si bo prizadevala tudi direktorica ormoškega zdravstvenega doma Vlasta Zupanič Domajnko.Tam so lani končali 1,2 milijona vredno naložbo v zdravstveni dom, s čimer so uredili razmere za delo otroškega oddelka, centra za krepitev zdravja in urgentne službe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta