Na Ptujskem je bilo vinogradništvo vedno pomembno

Hojka Berlič Hojka Berlič
20.06.2020 02:00

V Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož z najnovejšo knjigo osvetljujejo zgodovino vinogradništva na Ptujskem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Knjigo o vinogradništvu so predstavili na dvorišču Ptujskega gradu.
Hojka Berlič

V Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož so lani izdali 18 publikacij v 5000 izvodih, nekaj od njih tudi obširnejših, strokovnih monografij, med drugim monografijo ob 1950-letnici Ptuja. Minuli četrtek pa so predstavili še najnovejše obširnejše delo avtorja Andreja Brenceta z naslovom Vinogradništvo na ptujskem območju od pojava trtne uši konec 80-ih let 19. stoletja do leta 1991.

Predstavljena obnova vinogradov

Kot je ob predstavitvi povedal direktor muzeja Aleksander Lorenčič, gre v nekem smislu za nadgradnjo monografije, ki so jo predstavili leta 2017, ko je Brence v sodelovanju s kolegico Moniko Simonič Roškar izdal monografijo o vinogradništvu na slovenskem Štajerskem in življenju na območju Haloz. V prvem delu nove monografije avtor bralca seznani s pojavom trtne uši konec 19. stoletja, obnovo vinogradov in vinsko trgovino na slovenskem Štajerskem in Ptuju do začetka druge svetovne vojne leta 1941.

Andrej Brence je zgodbo o zgodovini vinogradništva na Ptujskem sestavljal iz arhivskih virov in starih časopisnih člankov.
Hojka Berlič
Andrej Brence, avtor monografije
Hojka Berlič

Vinogradništvo povezano z razvojem naroda

"Vsaka publikacija, ki govori o zgodovini razvoja neke panoge, je vsekakor izrednega pomena. V vinogradništvu pa še večjega, saj sta vino in vinogradništvo vedno povezani z razvojem nekega naroda in konec koncev tudi s turistično ponudbo določenega območja," pa je izdajo nove monografije komentiral direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj in ptujski mestni viničar Andrej Rebernišek. Hkrati s predstavitvijo knjige so v Salonu umetnosti na ogled postavili še razstavo na temo vinogradništva istega avtorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta