Na Ptuju privabljajo luči in drsališče

Hojka Berlič
13.12.2021 05:00

Ob okrnjeni kulinarični ponudbi se je središče dogajanja na sicer praznično osvetljenem Ptuju preselilo na mestno tržnico, na kateri kraljuje novo drsališče

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ptujsko drsališče se letos razteza čez skoraj vso mestno tržnico. Foto: Sašo BIZJAK

Hojka Berlič

Pretekli teden je tudi najstarejše slovensko mesto zažarelo v soju prazničnih luči, ki jih je simbolno prižgala ptujska županja Nuška Gajšek v spremstvu mini županje Lane Ornik. In čeprav natančne ure prižiga javnosti niso sporočili in zaradi epidemioloških razmer dogodek ni bil tako slovesen kot v preteklosti, je prvo dejanje Ptujske pravljice na Mestnem trgu kljub vsemu spremljalo precej ljudi.

"Vsi smo prižig luči nestrpno pričakovali in ljudje so se zbrali. Za razliko od lanskega leta nimamo omejitev gibanja na občine, policijske ure in vsega tega pa tudi gostinski lokali delujejo. Tako da verjamem, da je prižig luči tudi simbolno prižgal neko novo luč v tem čudnem obdobju in da bomo šli novim zmagam naproti," je dejala Gajškova.

Svetlobni liki v mestu so priljubljena točka za fotografiranje. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

(Pre)mirno mesto

Tudi minuli konec tedna ob večerih v starem ptujskem mestnem jedru ni manjkalo obiskovalcev. Večina tistih, ki smo jih zmotili na sprehodu, je prihajala iz bolj ali manj bližnje okolice. "Ptuj je tako lepo mesto. Vse je sicer precej mirno, kar malo žalostno, je pa zelo lepo okrašeno. Hoteli smo iti na kuhano vino, a je bil še tam zahtevan pogoj PCT," je dejal Boštjan Preložnik iz Dupleka. "Podnevi je na Ptuju precejšnje mrtvilo in tudi zdaj je preveč mirno. Ravno sva se pogovarjala, da bi bilo precej bolj živahno, če bi vsaj gostinci postavili mize na terase. Pa tudi - zunaj je svež zrak. Ni logično, da lahko ljudje znotraj lokalov nekaj popijejo, zunaj pa ne," je menila Dragica Zagorec iz Tibolcev.

Za popestritev dogajanja skrbijo ptujski škrati. Foto: Hojka BERLIČ

Hojka Berlič

Navdušeni nad drsališčem

Če je zaradi okrnjene kulinarične ponudbe utrip v mestu resnično precej počasen, pa je več prazničnega vzdušja mogoče začutiti na mestni tržnici, kjer je ob prižigu lučk zaživelo tudi drsališče. Za največjo letošnjo novost, ledeno ploskev s površino kar dobrih 400 kvadratnih metrov, je z nakupom poskrbelo podjetje Javne službe Ptuj. Na drsališču se lahko mladi in stari zabavajo brezplačno, po simbolični ceni dva evra je na voljo tudi izposoja drsalk. To, da je ob vstopu na ograjen prostor ob drsališču treba izpolnjevati pogoj PCT, večine tistih, ki jih veseli preizkušanje spretnosti na ledu, ni motilo. Med njimi je bil tudi Anton Štumberger iz Dornave: "Prišel sem s sinom in snaho ter vnuki. Zelo lepo je urejeno. To, da preverjajo pogoje, me ne moti. Sami smo preboleli in cepljeni, tako da vemo, kakšna je korona. Eni pa so trmasti in se ne držijo protokolov."

Iz Gorišnice je celo gručo otrok na drsališče pripeljala Bernarda Kelc: "Da se malo družijo in da niso ves čas samo zaprti doma s telefoni in tablicami. Pred novim letom tudi sicer radi gremo pogledat malo naokrog. Verjetno bomo šli še v Mozirski gaj. V preteklosti smo radi šli tudi z vlakom v pravljično deželo. Ampak letos je dogajanje precej okrnjeno. To drsališče pa mi je zelo všeč. Ptuj je s tem nekoliko oživel."

Hojka Berlič

Uspešen kompromis

Drsališče pa so v nekaj dneh od odprtja že obiskali tudi inšpektorji, a so po besedah direktorja Javnih služb Ptuj Alena Hodnika odšli zadovoljni: "Že na začetku smo povedali, da se bomo v celoti držali tako zapisanih ukrepov kot priporočil NIJZ. Ne nazadnje se zavedamo odgovornosti podjetja kot organizatorja tega drsališča do družbe in do situacije v državi. Kršitev niso ugotovili. Potrdili so tudi sam protokol na drsališču, se pravi ločena vhod in izhod ter preverjanje pogoja PCT, uporabo zaščitnih mask in drugega. To nas zelo veseli. Saj pomeni, da je mogoč kompromis med pričakovanji obiskovalcev in spoštovanjem ukrepov, ki ga terja trenutna situacija."

V prazničnih hiškah ob drsališču je mogoče kupiti tudi kakšno izvirno novoletno darilo, med drugim nekatere rokodelske izdelke in domače dobrote. Za kulinarično ponudbo na tržnici pa skrbi, tudi z zunanjimi mizicami, kavarna javnega podjetja.

Ptujsko drsališče se letos razteza čez skoraj vso mestno tržnico. Foto: Sašo BIZJAK

Sašo Bizjak

Zimske popoldneve v mestu bo od 17. decembra do konca leta s svojo prisotnostjo popestril še ptujski Božiček z razigranimi škrati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta