Na Ptuju se bo kanalščina pocenila, a le za kak cent

Hojka Berlič
20.12.2021 19:30

Kanalščina se bo z novim letom pocenila, a bodo položnice predvsem na račun dražje elektrike in odvoza komunalnega blata nižje za le od nekaj centov pa do slabega evra. O čem so še odločali na zadnji letošnji seji mestnega sveta Ptuj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ptujski svetniki so se tudi na zadnji seji v tem letu zaradi epidemije sestali v veliki dvorani Gasilskega doma PGD Ptuj. 

Hojka Berlič

Ptujski svetniki so popoldne opravili še zadnjo sejo mestnega sveta v tem letu, ki ni postregla s kakšno burnejšo razpravo. Še največ časa so posvetili spremembi cen kanalščine, ki se bodo odrazile v minimalnem znižanju višine položnic. "Gre za res minimalno znižanje predvsem za tista gospodinjstva, ki so priključena na čistilno napravo. Nekoliko večje znižanje je pri storitvah, povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami," je pojasnil direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec.

Nižje omrežnine, višji stroški

Pri izvajanju gospodarske javne službe odvajanja komunalnih in padavinskih voda bodo stroški storitve skupno višji za dobrih deset odstotkov. Ker pa na oblikovanje cene storitev vplivajo tudi količine odvedene vode po javni kanalizaciji, ki so v predračunu za leto 2022 višje za 2,59 odstotka, se bo cena storitve na enoto pravzaprav znižala za 1,13 odstotka. Za gospodinjstvo ob povprečni porabi vode 10 kubičnih metrov bo tako položnica nižja za dva centa.

Omrežnina za čiščenje komunalnih in padavinskih voda bo nižja za kar 13,32 odstotka. A so se hkrati za 18,23 odstotka zvišali neposredni stroški materiala in storitev, stroški električne energije se na primer povišujejo za kar 68 odstotkov. V ceni pa je zajet tudi za slabih šest odstotkov višji strošek prevzema in končne obdelave odpadnega blata iz Centralne čistilne naprave (CČN) Ptuj. Povišujejo se še stroški dela na centralni čistilni napravi Ptuj. Na oblikovanje cene storitev sicer vplivajo tudi količine očiščene vode na CČN, ki so v predračunu za leto 2022 višje za 2,42 odstotka. Iz simulacije stroškov za gospodinjstvo ob povprečni porabi vode deset kubičnih metrov je tako razvidno, da se bo tudi tu položnica pocenila za le sedem centov.

Še največja pocenitev se obeta pri storitvah, povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami, kjer bo cene omrežnine nižja za 13,32 odstotka. Iz simulacije stroškov za gospodinjstvo ob povprečni porabi vode deset kubičnih metrov izhaja, da se bo višina zneska na položnici znižala z 16,14 na 15,20 evra oziroma za 5,81 odstotka.

Klemenc: Vse je na plečih občanov

Da se bo znatno znižanje cen omrežnin na koncu le minimalno poznalo na višini položnic, je zmotilo neodvisnega svetnika Milana Klemenca: "Glede na to, da je znižanje omrežnine za več kot 13 odstotkov, bi morala biti tudi končna položnica precej nižja. A se na podlagi predvidevanj oziroma napovedi dvigajo stroški dela in se kar avtomatično vračunavajo v dvig cene." Klemenca pa je ob tem zanimalo tudi, katere količine vode je podjetje pravzaprav zajelo v svoje izračune: "Ali so tu zraven tudi tiste vode, ki jih izpuščajo veliki porabniki? Količine vode, ki jih črpajo iz svojih vodnjakov in ki na koncu pritečejo tudi na našo čistilno napravo, so velike. Konec koncev je vse na plečih občanov."

Kot je pojasnil Širec, je višja cena storitve čiščenja predvsem posledica višje prevzemne cene odpadnega blata, ki se je s 117 evrov na tono zvišala na 155 evrov: "In hkrati, ne le predvidene, temveč tudi dejansko na razpisu pridobljene zelo visoke cene električne energije. Ko smo upoštevali ta dva faktorja, se je ta dvig cen nekako pokril z znižanjem cene omrežnine. Ta pa se je znižala, ker se je določeni opremi iztekla amortizacijska doba." O višini stroškov dela pa je Širec dejal, da so plače njihovih zaposlenih še vedno pod povprečjem slovenskih plač: "In mislim, da strošek dela ni tisti, ki bi tako močno vplival na višino položnice." So pa, priznava Širec, pri izračunih upoštevali napovedano višanje minimalne plače z začetkom prihodnjega leta. Da ne bi marca, kot pravi, še enkrat hodili v ptujski mestni svet.

Perutnina Ptuj začela gradnjo čistilne naprave

Kar se tiče količine vode, je po Širčevih besedah svetnik Klemenc verjetno imel v mislih Perutnino Ptuj, ki naj bi po njegovih podatkih začela gradnjo svoje čistilne naprave: "Tako da se mi nadejamo, pa tudi podjetje zagotavlja, da bo v drugi polovici prihodnjega leta zagnalo svojo čistilno napravo in potem bo svoje vode tehnološko predhodno prečistilo, preden bodo prišle v našo čistilno napravo." Sicer naj bi po pričakovanjih iz podjetja po predhodnem čiščenju na CČN pritekla voda s faktorjem obremenilnosti 1, kar je enako odpadnim vodam iz gospodinjstev. Zdaj imajo njihove odpadne vode faktor obremenilnosti 2,5. Na vprašanje, ali bodo po zagonu čistilne naprave cene za občane kaj nižje, pa direktor Komunalnega podjetja Ptuj odgovarja, da bo to jasno ob pripravi novega elaborata prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta