Na Ptuju zvesti tradiciji obdarovanja prvorojenih otrok

Hojka Berlič Hojka Berlič
03.01.2024 15:30

Prvi se je na Ptuju 1. januarja rodil deček Črtomir, drugi pa Lucijan. Prve deklice do včeraj dopoldne niso dočakali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Čeprav so, poudarjajo v Splošni bolnišnici Ptuj, vsi otroci, ki se rodijo v njihovi porodnišnici, enako pomembni, pa so tisti, ki imajo rojstni dan zadnji dan v letu ali prvi dan v novem, nekoliko posebni. V ptujski porodnišnici je zadnji v preteklem letu, 31. decembra nekaj čez 22. uro, na svet prijokal deček Mihael. Prvi je luč sveta 1. januarja tega leta okoli 10. ure ugledal Črtomir, drugi pa je bil prav tako deček Lucijan.

Sami dečki

Do danes dopoldne se je v ptujski porodnišnici sicer rodilo šest otrok in prav vsi so bili dečki. Kot je navada že več kot dve desetletji, so zadnjerojenega v preteklem letu in prvorojenega v novem obdarili. Prvorojenemu otroku ptujska bolnišnica tradicionalno podari verižico s spominskim obeskom, Ptujska občina mu je podarila 300 evrov, čestitko in šopek, Sava Turizem darilni bon in podjetje Tosama darilni paket. Letos pa sta bila prvo- in drugorojeni v tem letu deležna še posebnega darila ginekološko-porodniškega oddelka - ročno izdelane odejice. Drugorojenega otroka že dolga leta obdaruje tudi podjetje Tenzor, in sicer letos z 250 evri in šopkom, ptujska občina je novorojencu podarila čestitko in šopek, Sava Turizem darilni bon in podjetje Tosama darilni paket. Podjetje Tosama pa je obdarovalo še zadnjega rojenega v preteklem letu.

Lani se je rodilo 938 otrok

V ptujski porodnišnici se je v zadnjih treh letih rodilo več kot 900 otrok letno, na kar so po besedah predstojnice ginekološko-porodniškega oddelka Damijane Bosilj izjemno ponosni. "Dvig števila porodov čez 900 letno je bil za nas dokaz, da delamo dobro kot ekipa. To, da v zadnjih letih to številko tudi vzdržujemo, pa pomeni, da leto 2021 ni bilo muha enodnevnica. Leto 2023 smo zaključili z 930 porodi, rodilo se je 938 otrok. Od tega osem parov dvojčkov, kar je dvakrat več kot običajno. To je najverjetneje odraz strokovnega razvoja našega oddelka, kjer smo uvedli ambulanto za tvegano nosečnost. Na tak način tudi nosečnice z dvojčki ostajajo pri nas. Ko poteka nosečnost normalno, rojevajo po 35. tednu in takrat ostanejo pri nas." Že več let zapored, tudi v lanskem letu, se je v ptujski porodnišnici rodilo precej več dečkov, za kar štiri odstotke več kot deklic, kar presega državno povprečje. S strokovnega stališča pa so po besedah Bosiljeve ponosni tudi na podatek, da so zmanjšali delež carskih rezov na 21,4 odstotka, kar je zavidljiv rezultat, pred dvema letoma so namreč opravili 24 odstotkov tovrstnih porodov, pred tem pa še nekoliko več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta