Na slovenskih regionalnih dnevih o izzivih nove evropske finančne perspektive

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.10.2022 18:05

Ministra o obetih in ključni vlogi kohezijskih sredstev pri manjšanju razlik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministra Matjaž Han in Aleksander Jevšek na Slovenskih regionalnih dnevih
Hojka Berlič

Pretekla dva dneva so na Ptuju potekali tradicionalni Slovenski regionalni dnevi, ki sta se jih včeraj udeležila tudi ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han ter za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Poudarila sta pomen dobrega sodelovanja med občinsko, regionalno in državno ravnijo ter izpostavila ključno vlogo kohezijskih sredstev pri zmanjšanju razvojnih razlik med regijami.

Kot je povedal Jevšek, je Slovenija v zelo pomembnem obdobju, ko se zaključuje eno in začenja drugo programsko obdobje evropske kohezijske politike. Partnerski sporazum za novo perspektivo do leta 2027 so podpisali konec septembra in uskladili program, vreden 3,26 milijarde evrov, skupaj z nacionalnim vložkom pa dobre štiri milijarde.

"Program za vzhodno in zahodno kohezijsko regijo smo usklajevali z lokalnimi skupnostni, z ministrstvi in vlada ga je tudi potrdila. Pričakujemo, saj procedura traja nekaj časa, da bodo program v Bruslju pregledali in potrdili v sredini decembra, kar nam bo dalo možnost, da sredstva črpamo že v naslednjem letu." Do takrat pa jih čaka vrsta ukrepov za poenostavitev črpanja evropskih sredstev, na kar so opozarjali tudi udeleženci regionalnih dni, predstavniki razvojnih agencij, podjetij ter drugi upravičenci. V februarju naj bi bili že znani tudi odgovori na marsikatera od tovrstnih vprašanj.

"Če zahodna regija po razvitosti že presega povprečje EU, vzhodna še vedno zaostaja," je povedal Jevšek in dejal, da se razlike med slovenskimi regijami sicer zmanjšujejo, a z rezultati še ne moremo biti zadovoljni, saj se neenakomeren razvoj kaže v slabši kakovosti življenja ljudi na vzhodu države. Z ministrom Hanom sta prepričana, da bo Sloveniji uspelo premostiti razlike in zagotoviti skladen regionalni razvoj. Han je pohvalil tudi dosedanje dobro sodelovanje vseh deležnikov, katerih naloga je krepitev regionalnega razvoja: "Skozi mehanizem dogovora za razvoj regij smo za projekte v minulem obdobju sprejeli 218 odločitev o podpori v vrednosti dobrih 474 milijonov evrov." Ob tem je priznal, da so tovrstni dogovori pogosto trd oreh, saj usklajevanja potekajo horizontalno in vertikalno, a je to označil kot prednost: "Kjer je usklajevanje, je sodelovanje. In več ko je tega, več je lahko sinergijskih učinkov." Izpostavil je tudi pomen evropskih sredstev v težkih časih, ki tudi pred Slovenijo postavljajo številne izzive in ko so prav evropska sredstva tista, ki nam dajejo možnost za razvoj: "Kar 30 odstotkov vseh sredstev za investicije je evropskih. Druge države imajo 8,5 odstotka teh sredstev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta