Naj osebnost Bistriških novic je dolgoletna direktorica doma starostnikov

Tomaž Ajd
21.02.2021 05:25
Iva Soršak je naj osebnost leta 2020, so odločili bralci Bistriških novic in obiskovalci portala Novice.si.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane, enota Slovenska Bistrica Foto: Tomaž Ajd
Tomaž Ajd

Priznanje za življenjsko delo pa je uredništvo časopisa Bistriške novice posthumno podelilo Marjanu Štimcu. Akcija, v kateri bralci pomagajo izbrati osebnost leta, poteka od leta 2012.

Iva Soršak Foto: Arhiv Bistriških novic
Arhiv Bistriških novic

Naj osebnost Bistriških novic, ki je v letu 2020 po mnenju občanov najbolj zaznamovala življenje na širšem Bistriškem, so bralci izbirali med osmimi finalisti akcije. Vsak od njih je zaslužen za uspehe in je vložil ogromno dela na svojem področju. To so Tim Gajser, Ivan Janko Kovačič, Jožefa Lešnik Hren, Martina Obrovnik, Ignac Pančič, Janez Šenveter, Beno Toplak in Iva Soršak, ki so ji bralci lokalnega časopisa in portala namenili največ glasov.

Za dostojno starost in pravice zaposlenih

Iva Soršak je direktorica Doma dr. Jožeta Potrča Poljčane že šestnajst let. Nenehno si prizadeva za lepšo, bogatejšo in dostojno starost stanovalcev ter za spoštovanje pravic zaposlenih. Je tudi med ključnimi pogajalci za boljše pogoje v domovih za starejše v Sloveniji. Odkar vodi dom, je ta postal sodobna socialnovarstvena organizacija. Lani je po njeni zaslugi v Slovenski Bistrici in Poljčanah začel delovati tudi pomemben projekt za pomoč in oskrbo občanov na njihovem domu Dom-doma. V letu, ki ga je zaznamoval covid-19, je v veliki meri zaslužna, da so se z virusom srečali šele oktobra lani.

Posthumno nagrada za življenjsko delo Marjanu Štimcu Foto: Aleš Kolar
Aleš Kolar

S priznanjem za življenjsko delo so se v uredništvu Bistriških novic tokrat poklonili Marjanu Štimcu, dolgoletnemu direktorju Javnega zavoda za šport Slovenska Bistrica, ki je novembra lani umrl v 70. letu starosti. Marjan Štimec, nekdanji atletski rekorder, trener, športni delavec, je vse življenje živel s športom. Skoraj dve desetletji je bil na mestu direktorja Javnega zavoda za šport iz Slovenske Bistrice, kjer je pustil neizbrisen pečat. Kot tekmovalec je v članski konkurenci sedemnajstkrat osvojil naslov slovenskega prvaka v suvanju krogle, v tej disciplini je bil slovenski rekorder skoraj dve desetletji. Po tekmovalni karieri se je posvetil treniranju, 17 let je treniral olimpijca Mirana Vodovnika, ki je še zdaj slovenski rekorder v suvanju krogle.

​Ni bil za kupčkanja

Štimec je bil dolga leta član upravnega odbora Atletskega društva Slovenska Bistrica in podpredsednik društva. Bil je eden nosilcev atletskega mitinga od vsega začetka in zaslužen, da se je tekmovanje dvignilo na raven, kjer je danes. Vsako leto je bil glavni organizator tradicionalnega Bistriškega teka. V svojih mandatih vodenja zavoda za šport je občina močno izboljšala športno infrastrukturo. V tem času so zgradili in celovito obnovili mestni športni park. Lani so v Slovenski Bistrici odprli obnovljeno mestno kopališče, pred vrati sta obnova športne dvorane Bistrica in izgradnja plezalnega centra. Bil je dolgoletni član upravnega odbora Atletske zveze Slovenije (tudi v zadnjem mandatu). Za svoje delo v atletiki je leta 2014 prejel zlato plaketo AZS. Prav tako je bil dolgoletni starešina Lovske družine Laporje in vrsto let dejaven v lokalni politiki, iz katere pa je, kot je povedal, odšel, ker je kot športnik spoštoval fair play in ni bil navajen kupčkati.

Kot je pojasnila Bojana Petelinšek, urednica časopisa Bistriške novice, slovesne prireditve ob razglasitvi zaradi epidemiološke slike niso mogli izpeljati. Kristale bodo izročili predvidoma v ožjem krogu še v tem mesecu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta