Namesto med poletnimi počitnicami prenova OŠ Miklavž končana šele do decembra

11.09.2021 04:00
Na Osnovni šoli Miklavž na Dravskem polju dograjujejo tri učilnice in gradijo novo jedilnico. Nekateri starši so prepričani, da se je (pre)pozno pričelo s pripravo dokumentacije, medtem ko miklavški župan Egon Repnik in miklavška občinska uprava, kjer so odgovorni za občinsko šolsko infrastrukturo, zatrjujeta, da je bila težava v podaljšanju javnega razpisa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miklavž na Dravskem polju - OŠ Miklavž - Šolstvo - Šole - OŠ - osnovna šola - Avtor: Andrej Petelinšek Foto: Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Na sprva objavljeni razpis je namreč prispela le ena ponudba, in še ta ni bila v okviru proračunske postavke. Naposled so se za gradnjo dogovorili s celjskim podjetjem GES, se je pa vrednost investicije s prvotno načrtovanih 375 tisoč evrov zvišala na 455 tisoč evrov, zaključek gradnje pa se je namesto do septembra in začetka novega šolskega leta prestavil na 30. november.

Tri mesece pouk v prilagojenih razmerah

"Rok za izvedbo je 30. november letos. Do zamude je prišlo zaradi previsoke edine ponudbe glede na razpoložljiva proračunska sredstva. Potem smo izvedli dodatna pogajanja, ki so bila uspešna, in smo ceno znižali na 455 tisoč evrov (sprva je bilo v občinskem proračunu sicer predvideno, da bo investicija veljala 375 tisoč evrov, op. a.). Izvajalec bo celjsko podjetje GES, investicijo, s katero dograjujemo tri nove učilnice ter prenavljamo in povečujemo jedilnico, pa v celoti financiramo sami iz občinskega proračuna," pojasni nastalo zamudo pri izvajanju investicije župan Repnik. Ta še meni, da dograditev šole v Dobrovcah in njena razširitev na devetletko ne bi bili rešitev za obe šoli. "Sedanja dograditev je za potrebe šolskega okoliša Miklavž v prihodnjih letih. Drugače bi morala biti dograditev precej bolj obsežna, kar pa ni smiselno. Najbolj verjetna opcija je dograditev obstoječe šole v Dobrovcah na sedanjem mestu. V centru kraja je za šolo vsekakor najboljša lokacija in najbližja tako Skokam kot Dravskemu Dvoru," še meni miklavški župan.

Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Ravnateljica OŠ Miklavž na Dravskem polju Dušanka Mihalič Mali je pojasnila, da imajo v miklavškem vrtcu Vrtiljak vpisanih 56 otrok v prvem starostnem obdobju (od enega do treh let) in še 135 otrok v drugem starostnem obdobju (od tri do šest let), kar je podobno številki v lanskem šolskem letu. V dobrovskem vrtcu Ciciban imajo 26 otrok v prvem starostnem obdobju (štirje iz miklavške občine so ostali na čakalni listi) in še 62 otrok v drugem starostnem obdobju, pri čemer so en oddelek iz polovičnega spremenili v cel oddelek. Miklavško osnovno šolo pa obiskuje 645 učencev (lani 625), od tega podružnično šolo v Dobrovcah 93 otrok (lani 91). Imajo 25 oddelkov v Miklavžu in pet oddelkov v Dobrovcah ter še osem oddelkov podaljšanega bivanja.

Da bi se čim prej vrnili v (nove) učilnice

Na miklavški osnovni šoli se te dni pričenjata obnova jedilnice in njena dograditev za 150 kvadratnih metrov, hkrati se bo dogradilo tri nove učilnice, vsaka velikosti 60 kvadratnih metrov z veznim hodnikom in stopniščem. "Zaradi varnosti učencev ne bodo v uporabi niti tri obstoječe učilnice, ki se bodo nahajale pod novimi učilnicami. V času gradnje se bo en razred šolal v šolski knjižnici, dva prva in dva druga razreda pa v mali telovadnici, ki trenutno ne bo v uporabi za športne aktivnosti. Upamo, da bo gradnja čim prej končana in bodo trije peti razredi čim prej šolsko leto nadaljevali v prostorih treh novih učilnic ter se bodo tudi ostali razredi čim prej vrnili iz knjižnice in male telovadnice v običajne učilnice," optimistično sklene ravnateljica miklavške osnovne šole.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta