Ne upoštevajo inšpekcije in še kar parkirajo. Pravijo, da gre za nagajanje sosedov

Damijan Toplak Damijan Toplak
14.12.2019 04:59

V Avtoprevozništvu Kodrič ne upoštevajo odločb, ki prepovedujejo parkiranje tovornjakov sredi Radizela. Pravijo, da gre le za nagajanje sosedov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Parkirni prostor za tovornjake in odprto skladišče podjetja v Radizelu, v neposredni bližini pa stanovanjske hiše.
Damijan Toplak

V Radizelu na Mariborski cesti ima podjetje Avtoprevozništvo Kodrič parkirni prostor za tovornjake in avtopriklopnike ter skladišče. Bližnji sosedje so se zaradi težav, ki jim to povzroča, obrnili na nas. Opozarjajo na hrup, onesnaženje, poleg tega so ponoči moteče luči tovornjakov, ki tam obračajo, pa tudi izpušni plini od nafte tovornjakov niso zanemarljivi, zaradi tresljajev naj bi bile poškodovane tudi njihove hiše. Vse to naj bi se dogajalo tudi ob sobotah in nedeljah. 

"Čisto nagajanje"

Sosedje še navajajo, da je ukrepala tudi pristojna inšpekcija, ki je ustavila postopek proti podjetju, potem ko so sanirali in počistili zemljišče, tovornjake za nekaj dni odpeljali stran. A kaj, ko je bilo potem spet vse po starem. Obenem ni zanemarljivo, da je to območje na vodovarstvenem območju. Tudi z varnostnega vidika ni zanemarljivo, da sta v bližini slivniška šola in vrtec, še navajajo stanovalci.
Nataša Ulčnik, lastnica podjetja Avtoprevozništvo Kodrič, ki ima sedež sicer v kraju Vrhloga pri Slovenski Bistrici, je pojasnila, da je na njihovi parceli možno izvajati tako poslovno dejavnost, ki jo trenutno izvajajo - to je skladiščenje, kar so jim ob nakupu parcele pred štirimi leti povedali tudi na Občini Hoče - Slivnica in naj bi bilo zapisano tudi v lokacijskem dovoljenju. Ulčnikova je še povedala, da se nimajo namena seliti na kakšno drugo lokacijo pa tudi trenutne dejavnosti ne bodo opustili. Zanika, da bi v nočnih urah njihovi zaposleni tam premikali tovornjake, saj praviloma do 17. ure zaključijo delo, celotno situacijo pa opiše z besedami, da gre za "čisto nagajanje bližnjih sosedov", ki vlagajo številne pritožbe in od katerih prejema grozilna pisma. Dodala je tudi, da namerava njihovo podjetje v kratkem, morda že v prihodnjem letu, tam postaviti skladišče.

Parkiranje vozil od julija ni dovoljeno

Hoško-slivniški župan Marko Soršak je potrdil, da so na občini prejeli prijave stanovalcev zaradi parkiranja tovornjakov ob Mariborski cesti. "Ker pa parkiranje ni v pristojnosti občine, smo zadevo odstopili inšpekcijski službi, ki vodi postopek. Gre za območje centralnih dejavnosti, kjer je v skladu z veljavnim prostorskim aktom možno opravljati storitvene dejavnosti, ne pa tudi za industrijo," je še pojasnil Soršak.
Kakor smo že zapisali, je ukrepala tudi Inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor. Letos je uvedla dva upravna postopka za parkirišče, ki sta zaključena z izdajo odločbe ter v fazi izvršbe. "S prvo odločbo je bila maja letos lastnici zemljišča, na katerem je parkirišče, odrejena odstranitev nasipa materiala in parkirnih mest za tovornjake. Odločba se izvršuje po drugi osebi (izvajalcu dejavnosti). Lastnici zemljišča je bila izdana odločba o prekršku (izveden poseg na vodovarstveno območje brez vodnega soglasja) ter uveden prekrškovni postopek zaradi neizvršitve inšpekcijske odločbe. Z drugo odločbo julija letos pa zavezancu, ki uporablja parkirišče, odrejena takojšnja prepoved parkiranja. Odločba se že izvršuje z denarno prisilitvijo. Zoper tega zavezanca sta uvedena tudi dva prekrškovna postopka (neizvršitev inšpekcijske odločbe in razpršeno odvajanje padavinskih odpadnih vod), ki pa še nista zaključena z izdajo odločbe," so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.
Dodajmo, da so še konec novembra, kakor prikazujejo tudi naše fotografije, v Avtoprevozništvu Kodrič uporabljali to parkirišče za svoje tovornjake.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta