Ne želijo si zapreti vrat ptujski sežigalnici

Hojka Berlič Hojka Berlič
23.09.2019 19:40

Ptujski mestni svetniki s prepričljivo večino podprli nadaljevanje pogovorov o umestitvi objekta za termično obdelavo odpadkov. Vsi poudarjajo končno odločitev ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob odprtju javne razprave o sežigalnici se bo verjetno treba navaditi na take prizore.
Hojka Berlič

Ptujske svetnike je pred današnjo sejo mestnega sveta pričakal prvi nasprotnik umestitve sežigalnice na Ptuj. "Vaš zdravnik vam sežigalnice ne priporoča" in "Naši vnuki nočejo sežigalnice" je med drugim zapisal na svoje transparente.

Ob odprtju javne razprave o sežigalnici se bo verjetno treba navaditi na take prizore.
Hojka Berlič

Koristi in prioritete

Kot je na seji poudarila ptujska županja Nuška Gajšek, je pri tokratni odločitvi ptujskih svetnikov le za prvi korak, torej ali se sploh vključiti v razpravo o sežigalnici ali pa se možnosti za njeno postavitev v občini popolnoma odreči. "Želela si bi, da se v razpravo vključimo, saj so odpadki vse večja težava. S smetmi bomo v prihodnosti morali nekaj narediti. Seveda pod strogimi okoljskimi standardi, tako kot jih poznajo sosednje in skandinavske države. In na manj od tega ne smemo nikoli pristati." Sama je tudi prepričana, da lahko, če je projekt pravilno zastavljen, okolje od tega veliko pridobi.
"Če bi iskali kompromis in dopustili, da se kaj takega postavi, bi radi rekli, da je sežigalnica mogoča, a le takšna kot na Dunaju. Stroka v Sloveniji pa se strinja, da take sežigalnice, kot je tam, v Sloveniji ne bo, ker za to ni sredstev," je nasprotovanje svoje liste pojasnil Andrej Čuš, ki je predlagal, da na Ptuju postavijo drugačne prioritete, kot so turizem, zdravje in delovna mesta z visoko dodano v rednostjo, saj naj bi imeli za sežigalnico že dovolj bolj primernih in okoljsko bolj degradiranih območij, ki čakajo na take investicije.

Pogovor je nujen

Bojan Pahor, SD, je poudaril, da bi ta naprava, v kateri bi se verjetno predelovalo tudi blato iz ptujske centralne čistilne naprave, močno optimizirala stroške, saj za odvoz blata danes plačujejo že milijon evrov letno. To bi odprlo tudi nova delovna mesta in dalo možnost za razvoj drugih projektov. "Če želimo razmišljati o tem projektu in mu želimo dobro, je edino prava pot, da mi oblikujemo civilno iniciativo, ki mora biti vključena v ta projekt od vsega začetka. Ta projekt lahko uspe samo, če od vsega začetka komuniciramo z javnostjo."
Kot je v razpravi dejal Rajko Fajt, SDS, je dejstvo, da so odpadki težava: "Če si bomo čisto zaprli vrata, je vprašanje, kaj se bo zgodilo čez pet ali deset let, ko jih res ne bomo imeli več kam odvažati." Gorazd Orešek, Lista Za Ptuj: "Pogovarjajmo se, za vse ostalo pa je odločitev še vedno odprta."
Svetniki so sklep, s katerim izražajo interes za nadaljevanje pogovorov o umestitvi sežigalnice na Ptuj, podprli s 23 glasovi za in 6 proti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta