Nepremičnine na Ptujskem prodajo takoj, še preden je zasajena prva lopata za gradnjo

14.09.2021 06:15
Hud presežek povpraševanja nad ponudbo se je v času koronakrize še poglobil
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
blok na Ptuju, blok Rabelčja vas, investitor Tames (foto: Hojka Berlič)
Hojka Berlič

Dogajanje na trgu nepremičnin na Ptuju in v Spodnjem Podravju v zadnjih dveh koronskih letih nepremičninska svetovalka pri agenciji Remax Mira Gašparič Petrovič ocenjuje kot presenetljivo: "Ljudem je očitno ostalo veliko denarja. Bodisi da so ga prihranili na račun zaprtja gospodarske potrošnje in turizma bodisi ker so se iztekale dolgoročne vezane vloge. Ali pa kaj drugega." V agenciji so posredovali pri prodaji izjemno veliko rabljenih hiš in stanovanj ter imajo zelo okrnjeno ponudbo. "Govorimo o počasnem prihajanju novostih na trgu rabljenih nepremičnin, ne novogradenj. Slednjih na našem območju praktično ni. Zakaj, težko komentiram. Kolikor mi je znano, so razlogi v težavah s pridobivanjem dokumentacije, kjer so pogoji vse ostrejši. Ponekod so težave tudi s pridobivanjem različnih soglasij okolice oziroma sosedov. Pa tudi investitorji so malo ustavili množično gradnjo, saj so se materiali podražili tudi za sto odstotkov in več." Ker pa ljudje očitno denar imajo, opažajo tudi povpraševanje po nepremičninah, ki so v prodaji že dlje, saj drugih ni in kupci izbirajo med tem, kar je pač na voljo. "Kar se tiče stanovanj, imamo na Ptuju in v bližnji okolici zelo majhno ponudbo, povpraševanja so redka. Cene se gibljejo od 1500 do 2000 evrov na kvadratni meter. Hiše smo prodali skoraj vse, za obstoječe pa je kar veliko povpraševanja. V več primerih se pogajamo o končnih cenah. Povprečne se gibljejo med 110 tisoč in 140 tisoč evri."

26 novih stanovanj

Na Ptuju je v zadnjih letih zrasla le ena večstanovanjska stavba z 48 nadstandardnimi stanovanji v Rabelčji vasi. Investitor, podjetje Tames, je prodal praktično vsa. Na voljo sta le še dve penthouse stanovanji od skupno šestih v velikosti 96 oziroma 116 kvadratnih metrov in s ceno od 200 tisoč evrov naprej. Podjetje pa že načrtuje nov blok. "Gradnjo v neposredni bližini te bi pričeli takoj, a moramo počakati na spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), saj je na tem območju predvidena izjemno velika kletna garaža, ki je tehnično neizvedljiva. To bo trajalo kakšno leto. Tako bomo gradnjo začeli predvidoma leta 2023. Na tem območju je predvidena gradnja stolpičev z enim vhodom. Vsako leto, dokler bo vladalo tolikšno povpraševanje, nameravamo zgraditi po en blok s 26 stanovanji," pojasnjuje direktor Robert Šegula.

Podjetje Tames naj bi v Rabelčji vasi na Ptuju leta 2023 začelo gradnjo še enega bloka. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Izkušnje so pokazale, da na Ptuju ljudje največ povprašujejo po majhnih stanovanjih, do 65 kvadratnih metrov. Zato bodo v novi stavbi ponudili največ tovrstnih, znova tudi nadstandardnih, s podzemnimi parkirnimi mesti in veliko sodobne opreme - električnimi žaluzijami, talnim gretjem, LED-lučmi ... In že obstaja lista zainteresiranih, čeprav so izdelali komaj idejno zasnovo.

Tudi na ptujski občini se zavedajo pomanjkanja in si zato že dlje prizadevajo za izgradnjo neprofitnih in varovanih stanovanj. Vse aktivnosti tečejo, kdaj bi lahko bila stanovanja na voljo, pa ne morejo napovedati: "Pri neprofitnih projektiramo in pripravljamo dokumentacijo, predvidoma do konca leta bo vložena za gradbeno dovoljenje. Kar se tiče varovanih stanovanj, smo parcelo prodali na dražbi in sprejeli OPPN." Zemljišče, trenutno parkirišče ob Mercatorju na Potrčevi cesti, ki meri 1900 kvadratnih metrov, je kupil Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki naj bi tudi gradil stanovanja. ​Na Ptuju pa naj bi se gradnje blokov lotilo še nekaj zasebnih investitorjev, a ni jasno, kako hitro.

Nov blok v Kidričevem

Že prihodnje leto ali najkasneje v letu 2024 naj bi gradnjo večstanovanjskih objektov začeli tudi v Markovcih. V prihodnjem desetletju naj bi zgradili do 50 stanovanj, večinoma neprofitnih. "Čakamo na spremembo občinskega prostorskega načrta (OPN), upamo, da bo zaključena do konca leta. Do sedaj ni bilo mogoče graditi večstanovanjskega objekta, če ga v bližini že ni bilo. Teh pa praktično ni, saj imamo dva bloka le v Markovcih," pojasnjuje župan Milan Gabrovec in dodaja, da mora občina pač narediti vse, da bi ljudi zadržala doma. Ni pa še jasno, ali se bodo gradnje objektov, prva dva naj bi zgradili v Borovcih in Bukovcih, lotili sami, v javno-zasebnem partnerstvu ali bodo gradnjo v celoti predali zasebnim investitorjem.

Veliko povpraševanje opažajo tudi v Kidričevem, kjer je pred letom in pol podjetje GP Project ing končalo gradnjo večstanovanjske stavbe z 18 stanovanji. "Vsa smo prodali. Sedaj smo podali vlogo za gradbeno dovoljenje za drugi blok, v njem bo 23 stanovanj velikosti od 60 do 85 kvadratnih metrov. Povpraševanje je in imamo že tudi enajst rezervacij. Računamo, da bomo gradbeno dovoljenje, za katero smo oddali vlogo maja, do konca tega meseca le pridobili. Za gradnjo pa bomo potrebovali leto in pol," pravi direktor Antun Daljavec. Dodaja, da bi se gradnje zagotovo odvijale hitreje, če postopki za pridobivanje dokumentacije ne bi bili tako dolgotrajni. Sama občina sicer gradnje dodatnih stanovanj ne načrtuje. "Ustvarili bomo le pogoje za investitorje, kmalu se bomo lotili tudi spreminjanja OPN," pojasnjuje direktor občinske uprave Damjan Napast.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta