Nova kuhinja v zavodu Dornava bo omogočala razvoz hrane za vse, ki ne zmorejo kuhati

25.08.2021 06:00
V zavodu Dornava se veselijo nove pridobitve, pripravljajo pa se tudi na gradnjo še petih manjših stanovanjskih enot in se veselijo jeseni, ko bodo skupaj z društvom Sožitje odprli dom v Žabjaku.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dornava. Zavod Dornava (foto: Slavica Pičerko Peklar)
Slavica Pičerko Peklar

V Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo (ZUDV) Dornava so pred letom začeli graditi novo centralno kuhinjo za potrebe svojih uporabnikov, v njej bodo lahko malicali tudi zaposleni. Zaradi velikosti kuhinje bo mogoče izvajati tudi razvoz hrane v lokalni skupnosti za tiste, ki si sami ne zmorejo več kuhati. V novi stavbi bo dovolj prostora tudi za izvajanje učnih delavnic, kar jih bo še bolj povezalo z lokalnim okoljem.

Ministrstvo jim je namenilo 1,2 milijona evrov

"Z občino Dornava in tukajšnjim turističnim društvom potekajo dogovori o sodelovanju, da bodo novi prostori kar se da dobro izkoriščeni," napoveduje Ivanka Limonšek, v. d. direktorica Zavoda Dornava, kjer so po izvedenem javnem razpisu za izvajalca del izbrali GP Project Ing s Ptuja, za dobavo opreme pa je bilo izbrano podjetje Kaza Sistemi iz Ljubljane. "Vrednost gradbenih del z DDV je 1,5 milijona evrov, oprema nas bo stala še dodatnih 242 tisoč evrov. Glavnino investicije, ki je za nas velikega pomena, financira ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki nam je namenilo nekaj več kot 1,2 milijona evrov, preostala sredstva smo zagotovili sami," pravi Limonškova in še dodaja, da so se za gradnjo nove kuhinje odločili, ker obstoječa kuhinja, ki je v kletnih prostorih centralne stavbe zavoda, ne omogoča izvajanje zahtev HACCP-a, saj v njej ni več mogoče ločevati čistih in nečistih poti, prav tako pa ni zagotovljenih ustreznih mikroklimatskih pogojev za zaposlene v kuhinji. "Nova kuhinja je zasnovana tako, da bo ustrezala vsem zahtevam takšnih objektov. Kuhinja bo tudi omogočila pripravo večjega števila obrokov ob povečanju števila uporabnikov. Glede na potek gradbenih del in nabave opreme predvidevamo, da bo izgradnja kuhinje zaključena v letošnjem oktobru."

V bivalnih enotah živi 54 uporabnikov. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Pripravljeni tudi na covid razmere

Zavod Dornava je po uspešni prijavi na razpis ministrstva za zdravje pridobil sredstva za nabavo mobilnih nastanitvenih oziroma filtrskih enot z ustrezno opremo v skupni višini 70 tisoč evrov. "Nastanitvene mobilne enote bodo služile za nadomestilo prostorov, ki bodo zasedeni zaradi aktivacije rdeče cone na posameznih delovnih enotah ob pojavu večjega števila okuženih uporabnikov s covidom-19. Na ta način se bomo izognili morebitnim hospitalizacijam naših uporabnikov.

Vrednost investicije je nekaj manj kot 80 tisoč evrov brez DDV oziroma skoraj 119 tisoč evrov z DDV," razlaga direktorica in še poudarja, da so se tako dobro pripravili na morebitno novo širjenje covida v zavodskem okolju.

Direktorica Ivanka Limonšek se skupaj z uporabniki in sodelavci veseli novih pridobitev. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Med investicije, ki jih snujejo v zavodu, Limonškova omenja pripravo projektne in investicijske dokumentacijo za izgradnjo prostorov nove šole, ki jo obiskuje blizu 90 otrok in mladostnikov: "Za sredstva bomo zaprosili ministrstvo. Novi prostori bodo omogočili preselitev razredov in kabinetov ter tako boljše bivalne pogoje, saj so nekatere sobe še vedno večposteljne. Učenci, ki bivajo v zavodu, bodo tako imeli boljše pogoje, saj bodo šolski prostori ločeni od bivalnih. Razredi so sedaj premajhni in ne omogočajo zadovoljevanja potreb otrok in mladostnikov ter ustreznih pogojev za izvajanje programa vzgoje in izobraževanja ter rehabilitacije. Pripravljamo se tudi na izgradnjo prizidka dnevnega centra v Mariboru, kjer se zaradi povečanega števila učencev dajemo s prostorsko stisko. Nadaljujemo pa tudi aktivnosti na področju energetske sanacije ZUDV Dornava. V pripravi je razpis za sončno elektrarno, ki bo na strehi jahališča." V Zavodu Dornava se že tudi pripravljajo na jesensko selitev dvanajstih svojih stanovalcev v novi dom, ki ga skupaj z Društvom Sožitje gradijo v Žabjaku pri Ptuju in jih še bolj povezuje z lokalnim okoljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta