Nove tehnologije so tudi v muzejih že nuja

Hojka Berlič Hojka Berlič
05.02.2021 06:20
Čezmejni projekt povezovanja gradov in dvorcev naj bi pripomogel k prepoznavnosti in promociji. Ponudba ptujskega gradu obogatena s pametnimi očali
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pametna očala so zanimiva pridobitev ptujskega muzeja.
Arhiv ZRS Bistra

Ptujski grad je v projekt Living Castles, Mrežo živih gradov kot obliko trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine vključen od leta 2018. Projekt združuje sedem gradov in dvorcev, poleg ptujskega še dvorec Rakičan, celjski grad, varaždinski Stari grad, grad Čakovec, grad Veliki Tabor in dvorec Oršić v Gornji Stubici ter osem projektnih partnerjev iz Slovenije in Hrvaške, med njimi tudi Znanstvenoraziskovalno središče (ZRS) Bistra Ptuj. "V projektu oblikujemo skupno blagovno znamko, ki bo pripomogla k boljši prepoznavnosti in promociji. Z željo, da se doma in v tujini predstavljajo kot skupni čezmejni turistični produkt," je na včerajšnji spletni predstavitvi povedala Zvonka Lazar Borak, strokovna sodelavka ZRS Bistra Ptuj.

Aktivnosti izvajajo s ciljem večje obiskanosti gradov in ohranjanja kulturne dediščine. "Izvaja se skupna promocija gradov in tematskih dogodkov, ki bodo popestrili stalno ponudbo. Posebno pozornost projekt namenja iskanju rešitev, kako s sodobno informacijsko-komunikacijsko tehnologijo obogatiti ponudbo in obiskovalcem ponuditi boljšo doživljajsko izkušnjo," je še dejala Lazar Borakova. Projektni partnerji so skupaj z gradovi med drugim zasnovali in oblikovali vsebine, ki jih potem partnerji predvajajo širši javnosti s pomočjo tehnologije in različnih vmesnikov, kot so VR-očala, pametna očala za prikaz hologramskih 3D-projekcij in video mapiranja.

Dodatna vrednost orožja

Po besedah Danila Čeha, vodje projektne pisarne pri ZRS Bistra Ptuj, je glavno poslanstvo njihovega zavoda pridobivanje virov za razvoj novih idej, produktov za svoje okolje, kar jim je s tem projektom tudi uspelo, saj so pridobili dodatna evropska sredstva za izboljšanje ponudbe Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Tehnologija gre naprej in prav zahvaljujoč tehnološkemu razvoju je danes ta kulturna dediščina bolj dostopna kot kadarkoli prej: "Cilj je kulturno dediščino še posebno otrokom, mladini, predstaviti na zanimiv, sproščen, inovativen način."

Na spletni tiskovni konferenci so predstavili pametna očala, novo pridobitev ptujskega muzeja.
Hojka Berlič

V ZRS Bistra so se zato v okviru projekta odločili za nakup pametnih očal z razširjeno resničnostjo, ki bodo na voljo obiskovalcem na ptujskem gradu. "Obiskovalci, ki si bodo nadeli pametna očala Epson, bodo pred seboj zagledali hologram, ki bo prikazoval vojaka. Vojaka bo treba pravilno obleči in oborožiti. Očala bodo na razpolago v stari slavnostni dvorani romanskega palacija, kjer je že sedaj na ogled zbirka orožja nacionalnega pomena. Aplikacijo smo pripravili v slovenskem in angleškem jeziku," je novost v ponudbi predstavila Lazar Borakova.

Zanimivo za mlade in stare

V Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož so po besedah direktorja dr. Aleksandra Lorenčiča veseli sodelovanja v projektu in nove pridobitve, ki bo zanimiva za mlade in tudi starejše obiskovalce: "Nove tehnologije so v prikazovanju kulturne dediščine dobrodošle in so zagotovo dodana vrednost, na neki način tudi nuja tega časa. Napredek tehnike, uporaba informatike sta tudi muzejskemu delu razširili možnosti ter spremenili vlogo in pomen muzejskega dela na praktično vseh področjih, še zlasti na področju digitalizacije. Z njo bo tudi naša kulturna dediščina obogatena, zanimivejša in še bolj dostopna obiskovalcem." Lorenčič je ob tem dodal, da bodo nova očala v uporabi, ko bodo razmere in ukrepi, povezani z epidemijo, to dopuščali.

V okviru Mreže živih gradov je že nastala skupna blagovna znamka s skupno vizualno podobo in sloganom, izdali so promocijsko brošuro za vse gradove. V prihodnje bodo postavili informativno-usmerjevalne table za posamezne gradove, izdali bodo knjigo pripovedk o gradovih, izoblikovali čezmejni integrirani turistični produkt, ki bo temeljil na kulturni dediščini čezmejnega območja in na doživljajski ponudbi gradov. Posneli bodo promocijski video, pripravili ilustrativni zemljevid, sestavljanko za otroke pa tudi skupno maskoto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta