O runskih talismanih na majicah in platnu

10.10.2021 06:40
Razstava Barbare Köveš o pisnem sistemu run, ki so ga uporabljali starogermanski narodi tudi v energijske namene,
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Barbara Köveš s svojim izdelkom Foto: Osebni arhiv Barbare Köveš
Osebni arhiv Barbare Köveš
Barbara Köveš s svojim izdelkom Foto: Osebni arhiv Barbare Köveš
Osebni arhiv Barbare Köveš

Veste, kaj so rune? Rune so znaki pisnega sistema, ki so ga uporabljali starogermanski narodi Evrope. Rune sta pred slabima dvema tednoma na razstavi v Vetrinjski ulici v Mariboru predstavili Barbara Köveš in njena poslovna partnerka Barbara Knezar. Kot pojasnjuje Barbara Köveš, ki prihaja s Pragerskega, je skrivnostna narava run nesporna. Pravzaprav angleška beseda "rune" prihaja k nam iz norveške besede runa, kar pomeni "skrivnost" ali "šepetati". Rune kot simboli za običajno oko ne pomenijo ničesar, kljub temu pa se čarobne energije, ki jih aktivirajo, lahko uporabijo za pozitivne in vplivne spremembe v vašem vsakdanjem življenju. Rune so znaki pisnega sistema, ki so ga uporabljali starogermanski narodi Evrope. Toda za razliko od naših sodobnih črk so bili runski simboli uporabljeni v energijske namene, že dolgo preden so bili oblikovani v abecedo. Vseh run je 25, ena od njih je prazna. Vsaka nosi svoje ime, simbol in nordijsko božanstvo, ki jo podpira. Nobena ni dobra ali slaba, vsaka preprosto nosi svoje sporočilo. Tisti, ki danes delajo z runami, sodelujejo v starodavni magični tradiciji.

"Inspiracijske runske talismane rišem na majice in platna. Na podstavkih so posebni talismani in so namenjeni energijskemu čiščenju in energeniziranju hrane, vode in okolice. Na kozarcih so simboli, ki energijsko napolnijo molekule vode," pravi Barbara Köveš. Na razstavi so bili na ogled tudi obeski, ki so sestavljeni iz različnih talismanov, ki energijsko podprejo različna področja.

Kot poudarja avtorica razstave, rune niso pripomoček za napovedovanje prihodnosti in prerokovanje. So orodje, ki nam pomaga, ko potrebujemo nasvet, razlago, v kakšnih energijah smo in katero pot izbrati, ko smo na razpotjih. S pomočjo run lahko poiščemo vzroke za svoje težave, šibkosti, pomanjkljivosti v nas samih, saj od tam tudi izvirajo in resnično smo le mi tisti, ki jih lahko odpravimo.

"Živimo v času, ko se dnevno sprašujemo, ali verjeti ali ne. V času, ko smo nenehno na preizkušnjah. Zato je še kako pomembno, da si znamo pomagati sami. Starodavno skrivnostno znanje, ki nam ga prinašajo rune, se dotakne tudi največjih skeptikov, ki ne verjamejo niti sebi, kaj šele drugim. Skrito je globoko v nas in naša naloga je, da ga odkrivamo po svojih sposobnostih, plast za plastjo svoje najgloblje biti," dodaja Barbara Köveš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta