Občina Hoče - Slivnica: Ravnanje z odpadki od Saubermacherja Snagi

Damijan Toplak Damijan Toplak
06.02.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snaga bo kmalu odvažala smeti tudi v občini Hoče - Slivnica.
Igor Napast

Pretekli četrtek so občinski svetniki Občine Hoče - Slivnica odločili, da podelijo gospodarsko javno službo (GJS) za odvoz odpadkov javnemu podjetju Snaga Maribor. Od 19 občinskih svetnikov jih je bilo prisotnih 16, 14 jih je glasovalo za, svetnik Konrad Vrhovšek (SD) je bil vzdržan, Rado Lobnik (SLS) pa proti. Ob tem velja izpostaviti, da ima lista župana Marka Soršaka Znamo, zmoremo v občinskem svetu deset svetnikov.

Prenos dejavnosti na novega izvajalca bo aprila ali maja, izvajalca lahko tudi zamenjajo, če z njim ne bi bili zadovoljni. Pri odločitvah svetnikov je sicer pretehtalo, da mora povprečno gospodinjstvo za odvoz 120-litrskih mešanih komunalnih odpadkov in 120-litrskih bioloških odpadkov zdaj odšteti mesečno 20,06 evra, po novem bi moralo Snagi plačati 14,32 evra.

Sprva razpis

Še pred sejo hoško-slivniškega občinskega sveta so se na svetnike z dopisom obrnili v podjetju Saubermacher, ki je od leta 2009 imelo koncesijo za ravnanje z odpadki. Zmotilo jih je, da so na občini pripravili odlok, ki omogoča podelitev koncesije neposredno Snagi, ki se je v javno družbo preoblikovala šele 28. decembra lani. Razpis koncesije torej sploh ne bi bil potreben. A na Občini Hoče - Slivnica so jo razpisali in na razpis se je podjetje Saubermacher prijavilo s podjetjem Komunala Slovenska Bistrica. Prejšnja koncesijska pogodba je Saubermacherju potekla 1. septembra 2019, nadaljevanje dejavnosti so izvajali s sklenitvijo aneksov.

Četudi so v Saubermacherju mnenja, da občina pri razpisu ni upoštevala prave zakonodaje, so oddali ponudbo in že opravili določena pogajanja. Opozorili so še, da je gradivo za sejo občinskega sveta pripravil odvetnik Gregor Živko, ki v drugih postopkih svetuje konkurenčnemu podjetju Snaga, pa tudi Javnemu holdingu Maribor. "Gre za neutemeljene očitke Saubermacherja, ki je že v postopku vložil predlog za revizijo, a je bil zavrnjen. V tem postopku podelitve koncesije nisem svetoval ali kakorkoli delal za Snago. V preteklosti je moja pisarna svetovala predvsem v zadevah, vezanih na sortirnico," na očitke odgovarja Živko.

Hoško-slivniški župan Marko Soršak meni, da je bil postopek voden transparentno in skladno z zakonodajo. Saubermacherju so po njegovih besedah omogočili, da je sodeloval že pri pripravi odlokov in podal številne predloge, ki so bili nato v pretežni meri upoštevani. "Postopek podelitve koncesije se je vodil izključno iz razloga, da se obstoječemu koncesionarju (Saubermacherju) in morebitnim drugim ponudnikom iz zasebnega sektorja omogoči, da s konkurenčno ponudbo pridobijo možnost izvajanja GJS. Snagi bi kot javnemu podjetju lahko kadarkoli in tudi brez razpisa zaupali izvajanje GJS. Namen postopka je bil izključno v odpiranju konkurence, vse v dobro javnih financ in občanov," odgovarja župan Soršak.

Gregor Grosman

Tudi župan omenja zahtevek za revizijo, pri katerem da je Državna revizijska komisija z odločbo julija lani ugotovila, da je postopek v celoti transparenten in skladen z zakonodajo. "Saubermacher išče napake, nikjer pa ne omenja, da so dražji. Drži, da je bil predviden še en krog pogajanj, ampak je cena Snage toliko nižja, da pogajanja niso bila več smiselna. Glede na to, da je moral Saubermacher v ponudbi ceno oblikovati skladno z uredbo MEDO, se cena v naslednjih krogih pogajanj ne bi mogla več spreminjati. Če bi bila nižja od cene Snage, bi to pomenilo, da so na naših občanih želeli kovati ekstremne dobičke ali pa jih že. Naredili bomo analizo in povprašali o cenah tudi druge občine v regiji, da bodo naši argumenti še močnejši," obljublja Soršak.

Bo šel Saubermacher v tožbo?

V Javnem holdingu Maribor zadeve niso želeli komentirati, ker "javno podjetje Snaga še ni prejelo obvestila o izbiri, prav tako izbor izvajalca še ni bil javno objavljen". V Saubermacherju pa vztrajajo, da postopek ni bil ustrezen in za ponudnike niso bila podana enaka merila, saj so se "od nas sprva zahtevale le informativne ponudbe, ki pa bi kasneje vodile do končnih ponudb. Zato so bile končne ponudbe med nami neprimerljive. Tako smo se odločili, da bomo sprejeli vse potrebne korake, da bomo zaščitili naš položaj in blagovno znamko podjetja na trgu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta