Občina Lenart obnovila cimpračo, nekdanjo viničarijo, redek primer tovrstne dediščine

Z nekdaj značilno viničarsko hiško v Slovenskih goricah, ima občina tudi velike načrte. Hiška bo muzej, v njej bodo izvajali delavnice, dopolnjevala bo vsebine sosednje Štupičeve vile, kjer je spominska soba Rudolfu Maistru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obnovljena cimprana hiša bo dopolnila (turistično) ponudbo v Zavrhu.
Arhiv Občine Lenart

Spomin na nekdanje viničarje v osrednjih Slovenskih goricah še živi in bo z novo pridobitvijo, obnovljeno viničarsko cimprano hišo, ki se je ohranila v Zavrhu v bližini Štupičeve vile pri razglednem stolpu Rudolfa Maistra, ohranjen. Njen nekdanji lastnik Janko Kramberger je s slamo pokrito hiško pred leti podaril Občini Lenart. Ta jo je začela celovito obnavljati in urejati, in če bo šlo vse po načrtih, bo cimprača v maju odprla vrata obiskovalcem.

Za njeno obnovo se je Občina Lenart leta 2021 uspešno prijavila na javni razpis ministrstva za kulturo. "Želeli smo ohraniti redko ohranjeni primer stanovanjske hiše iz 19. stoletja, njeno značilno kladno konstrukcijo z ilovnatimi ometi in slamnato dvokapno streho z delnim čopom. Občina je pred leti že obnovila slamnato streho, vendar je bila cimprača, z željo po preprečitvi izgube neprecenljivih stavbnih detajlov, zaradi katerih je bila stavba razglašena za kulturni spomenik, potrebna celovite obnove," je razložila Valerija Jelen z Občine Lenart.

Urejena cimprača naj bi maja odprla vrata.
Marjan Toš 

Notranjost in zunanjost hiše so na novo ometali, lesene dele ustrezno zaščitili. Sanirali so tudi tlake – v sobah položili lesen pod ter uredili črno kuhinjo s kuriščem, krušno pečjo in opečnatim tlakom. Na osnovi priporočil zavoda za varstvo kulturne dediščine so zamenjali vsa okna in vrata. Na novo so urejeni sanitarije, odvodnjavanje in električna napeljava. S sofinanciranjem v znesku 19.945 evrov in 53.640 evrov občinskih sredstev so obnovo uspešno izpeljali. Manjka še nekaj zaključnih del ter restavriranje pohištva in opreme.

"Obnovljena cimprača bo tematsko in vsebinsko dopolnjevala ponudbo v letu 2018 obnovljene Štupičeve vile v neposredni bližini. Zgodovino Slovenskih goric od 1848 do 1991, s poudarkom na generalu Rudolfu Maistru - Vojanovu in bojih za severno mejo, ki jo obiskovalci spoznajo z ogledom digitalizirane muzejske zbirke v omenjeni vili, bodo v obnovljeni cimprači dodatno začutili in doživeli. Obnovljena hiša bo služila kot neke vrste muzej, v njej se bodo izvajale različne delavnice. Osnovni šoli, ki delujeta v občini, bosta cimpračo lahko uporabili v pedagoške namene," so še dodali na Občini Lenart. Obenem bo cimprača postala del stalnih dogodkov v Zavrhu, občina jo namerava vključiti v svoje (turistične) projekte, saj je takšnih ostankov arhitekturne dediščine v tem delu Slovenskih goric ohranjenih izjemno malo.

Nekoč pa je bilo cimprač, nekdanjih viničarij v Zavrhu in sosednjih krajih veliko. Njihovi lastniki so bili premožni tržani iz Lenarta in bogati kmetje iz Gočove, Biša, Šetarove in drugih bližnjih vasi. V njih so živeli viničarji, ki so za to stanovanje v hiši pri vinogradu v njem trdo delali. Skoraj povsod pa so jih ob tem pestile velike socialne stiske. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta