Obrat Safila Ormož prodali uspešnemu logističnemu podjetju Znass Transport

Slavica Pičerko Peklar
17.06.2021 14:15
Konec junija tovarna Safilo v Ormožu zapira svoja vrata. Na cesti je ostalo 557 delavcev. Kot sporočajo iz Safila, so proizvodni obrat že prodali, a v podjetju Znass Transport dogovorov podrobneje še ne komentirajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podjetje Safilo sporoča, da je doseglo sporazum o prodaji proizvodnega obrata. 
Andrej PETELINŠEK

Safilo Group S. p. A je javnosti posredoval informacijo o podpisu prodajne pogodbe proizvodnega obrata v Ormožu s podjetjem Znass Transport d. o. o., enim od vodilnih logističnih akterjev v Sloveniji. "Sporazum o prodaji ormoške lokacije potrjuje zavezanost družbe Safilo k optimizaciji proizvodnje in sledi dogovoru s sindikati in svetom delavcev, ki je bil dosežen aprila," so ob tej, sicer skopi informaciji, še zapisali v Safilu.

Akterji so se zavili v molk

Miha Mušič, likvidatorski upravitelj Safila, na naša poizvedovanja, povezana s podpisano pogodbo, ni hotel povedati kaj več. Za molk so se odločili tudi v podjetju Znass Transport, d.o.o., saj direktor in lastnik družinskega podjetja iz Brusnic, Zvone Nosan, informacije o nakupu proizvodnega obrata v Ormožu ni želel komentirati, češ da bi bil vsak komentar ali kakršnekoli napovedi prehitre. Znass Transport je družinsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno že leta 1990, ko so imeli avtomehanično delavnico za popravilo osebnih vozil, kasneje pa so vključili še gradbeništvo, notranji transport in mednarodni cestni prevoz.

Danes je prvenstvena dejavnost podjetja mednarodni cestni transport, s katerim je povezana celovita logistična usmeritev. Leta 2013 so tako odprli novo logistično cono neposredno ob avtocesti Ljubljana-Zagreb. Po zadnjih poslovnih podatkih za leto 2019, dostopnih na ebonitete.si (za leto 2020 še niso revidirani in dostopni), je družba ustvarila 7,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, v tem letu zaposlovala v povprečju 52 delavcev in ustvarila 1, 44 milijona evrov dobička. Za molk se je odločil tudi Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož, ki je povedal, da so pogovori o prihodnosti tovarniškega objekta sicer v teku, a da za zdaj ne more povedati prav nič o omenjeni prodaji.

Podjetje Safilo sporoča, da je doseglo sporazum o prodaji proizvodnega obrata.
Andrej PETELINŠEK

Ob delo 557 zaposlenih

Spomnimo, da se je italijanska skupina Safilo to pomlad, zaradi načrta za uravnoteženje proizvodnih zmogljivosti skupine s trenutnimi in prihodnjimi potrebami na trgu, odločila konec junija letos zapreti proizvodnjo očal v Ormožu. Brez dela je ostalo 557 zaposlenih, kar je največja socialna bomba na Ormoškem v zadnjih letih. V času od napovedanega prenehanja proizvodnje je Sindikat kovinske in elektroindustrije (Skei), ki deluje pod okriljem Zveze svobodnih sindikatov Slovenije vodil pogajanja z vodstvom ormoškega podjetja za proizvodnjo očal iz italijanske skupine Safilo in dosegel sporazum, ki ga je Martin Dular, sekretar ocenil kot uspešen in poudaril, da so lastniki upoštevali vse, kar smo predvidevali, torej višje odpravnine, jubilejne nagrade, regres, dogovorili smo se tudi glede socialnih kriterijev, saj sta med zaposleni dve materi samohranilki. "Za sindikat je to kar velik uspeh, večjih težav z vodstvom v pogajanjih nismo imeli," je izplen pogajanj pred mesecem komentiral Dular.

"Doseženi sporazum je del naše širše strategije, katere cilj je zagotoviti trdno in trajnostno prihodnost Skupine Safilo," pa je po pogajanjih je v sporočilu zapisal izvršni direktor skupine Safilo Angelo Trocchia in dodal: "Rad bi se zahvalil sindikatom, ki so na konstruktiven način sodelovali pri doseganju sporazuma, katerega cilj je minimalizirati socialni vpliv te težke odločitve, in slovenskim institucijam, s katerimi smo vzpostavili pregleden in konstruktiven dialog."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta