Odlična letina sladkorne pese, dober zaslužek

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
07.11.2019 15:28

Kmetje iz Podravja in Pomurja dobro sodelujejo s hrvaško tovarno sladkorja Viro v Virovitici, ki jim že v času setve zagotavlja konstantne odkupne cene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadruga daje kmetom na voljo skupne stroje tako za setev kot za spravilo pridelka.
Arhiv Kooperative Kristal

Tajnik zadruge slovenskih pridelovalcev sladkorne pese Kooperativa Kristal Vlado Hunjadi pravi, da je letošnja letina te poljščine, ki so jo večinoma že pospravili s polj, precej boljša od lanske. Vzrok je v bolj ugodnem vremenu in s tem v višjih temperaturah kak mesec pred spravilom, kar pomeni, da je v pesi lahko nastalo več sladkorja. Ocenjujejo, da je pridelek okoli 65 ton na hektar in da bo sladkorna stopnja ali digestija dosegala vsaj 15,3 odstotka. "Zagotovo lahko že po spravilu treh četrtin te poljščine s slovenskih njiv rečemo, da je letošnji pridelek boljši od lanskega, čeprav tudi lanski ni bil slab, tako po kakovosti kot po količinah," pojasni Hunjadi.

​Seme prilagojeno prsti

Letos je 45 kmetov na poljih v Pomurju in Podravju peso pridelovalo na 175 hektarjih. Kot je znano, peso Kooperativa Kristal že četrto leto prideluje za hrvaško tovarno sladkorja Viro v Virovitici, s katero ima zadruga podpisano pogodbo. Kmetje dva tipa semena pese, ki sta prilagojena ilovnatim oziroma peščenim tlem, dobijo iz tovarne, posejejo ga s skupnimi specialnimi sejalnicami, pridelajo s priporočenimi pripravki in opravili ter z lastnimi skupnimi stroji tudi izkopljejo, tovarna v Virovitici pa jim zagotovi prevoz letine s tovornimi vozili od polj do predelovalnega obrata, ki je od Podravja oddaljen približno 140 kilometrov.

Podpora strokovnjakov

S pogodbeno vnaprej dogovorjeno odkupno ceno so v zadrugi bili doslej zadovoljni. Ta je odvisna od vsakokratnih sladkornih stopenj in znaša 36 evrov za tono pri 16-odstotni stopnji. Ker je kakih 20 kmetov imelo doslej odlične rezultate pri količinah in jih je 25 dosegalo tudi visoke sladkorne stopnje, so v zadrugi zelo zadovoljni.

Kmetje si želijo, da bi nekoč v Ormožu spet predelovali sladkorno peso s slovenskih njiv.
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta