Odmeven projekt samooskrbe z domačega vrta

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
10.10.2019 15:40

V občinah, ki sodelujejo v LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, pri projektih večje število sodelujočih. Od starih semen in lončarstva do ohranjanja dediščine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Suzana Čeh, predsednica Društva gospodinj Spuhlja
Slavica PIČERKO PEKLAR

Med šestimi projekti, ki v tem letu potekajo v okviru LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, je tudi projekt Samooskrba z domačega vrta, ki so ga na javni poziv za sofinanciranje Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) prijavile članice Društva gospodinj iz Spuhlje in povabile k partnerstvu še članice sosednjega Društva podeželskih žena občine Markovci. Pri snovanju projekta jim je pomagala sodelavka z ZRS Bistra Ptuj Nataša Belšak Šel, ki ga sedaj tudi vodi: "Rade volje smo se odzvali in sodelujemo v projektu, saj je poslanstvo ZRS Bistra tudi podpora lokalni skupnosti. In takih sodelovanj si s sodelavci zagotovo še želimo."

SamoDomače med sosedi

"Samooskrba z domačega vrta, krajše SamoDomače, je projekt, ki je zaživel to jesen. Za nami sta izredno dobro obiskani predavanji strokovnjakov. Tako smo septembra spoznavale sonaravno vrtnarjenje brez prekopavanja. V času, ko je še mogoče posaditi grmovnice jagodičevja, smo prisluhnile predavanju na to temo, v prihodnje bomo spoznavale zdravo pridelovanje rastlin. Predavanja, ki so namenjena vsem, ki jih zanima domače vrtnarjenje, se bodo vrstila vse tja do aprila, ko jih bomo sklenile s praktično delavnico in postavitvijo visoke grede, pri čemer nam bo pomagala strokovnjakinja ddr. Ana Vovk Korže," pravi Suzana Čeh, predsednica Društva gospodinj Marjetice iz Spuhlje.

Suzana Čeh, predsednica Društva gospodinj Spuhlja
Slavica PIČERKO PEKLAR
Suzana Čeh, predsednica Društva gospodinj Spuhlja
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dragoceno domače seme

​Sredstva za sofinanciranje je LAS dodelilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru EKSRP. Drugi del bo še kako koristil ne samo nam samim, temveč tudi našim zanamcem. Povezan je z zbiranjem avtohtonih ali udomačenih sort različnih vrtnin. Trajnostna lokalna samooskrba se namreč začne pri semenih in v okviru projekta SamoDomače bodo udeleženke poskušale zbrati čim več semen avtohtonih ali udomačenih sort različnih vrtnin. "Lokalno pridelane sorte, avtohtone, domače ali udomačene sorte vrtnin so naša živa dediščina, ki so nam jo zapustili predniki, in to zapuščino moramo vzdrževati, ohranjati in nadgrajevati," doda Belšak Šelova, ki napoveduje menjavo semena že pred spomladansko setvijo. Okvirna višina razpoložljivih sredstva za sofinanciranje iz EKSRP je bila 50 tisoč evrov, delež sofinanciranja upravičenih stroškov pa do 70 odstotkov.

Samooskrba z domačega vrta povezuje sosednji društvi gospodinj.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta