Ohranjajo tradicijo čebelarjenja: Legenda pravi, da so na Turke s pečine skotalili panje in se tako obvarovali

Mateja Bečan
26.06.2021 04:00
Lovrenc na Pohorju, predvsem pa tamkajšnje čebelarsko društvo, je minulo soboto imel čast, da je prevzel vlogo gostitelja 19. vseslovenskega čebelarskega praznika. Ob tem so zaznamovali svetovni dan čebel in stoletnico delovanja društva, ki ima 71 polnopravnih ter 28 podpornih članov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čebelarski dom Lovrenc na Pohorju Foto: Anžej Bečan
Anžej Bečan

Ob stoletnici Čebelarskega društva Lovrenc na Pohorju so izdali tudi zbornik, v katerem so poleg zgodovinskega razvoja predstavljeni vsi lovrenški čebelarji. Opisana je tudi vzgoja čebelje zalege in pridelkov, lastnosti posameznih vrst medu ter uporaba posameznih čebeljih produktov, poudarek je na vedno bolj aktualni apiterapiji. Čebelarjenje na lovrenškem območju sega v 11. in 12. stoletje, ko so kmetije za benediktinski samostan poleg medu zbirale čebelji vosek za izdelavo cerkvenih sveč. Po legendi so se Lovrenčani ubranili turških vpadov v 15. stoletju prav s čebeljimi panji, ki so jih valili s Falske pečine nad turško konjenico. Opikani Turki pa naj bi bili s konji vred zgrmeli v deročo Dravo.

Angela Obrulj, predsednica Čebelarskega društva Lovrenc na Pohorju Foto: Anžej Bečan
Anžej Bečan

Šele leta 1921 je nato prišlo do povezovanja čebelarjev, ko je po poročanju Slovenskega čebelarja bil občni zbor v gostilni Skačej. V letu 1923 so sprejeli pobudo za odprtje čebelarske trgovine v Mariboru, iz katere zametkov je kasneje nastala Čebelarska zveza društev Maribor. Kot v prispevku o zgodovini še piše član ČD Lovrenc Vlado Pušnik, je druga svetovna vojna začasno prekinila organizirano čebelarsko delo vse do združitve lovrenške in puščavske čebelarske družine v eno, kar je prineslo veliko prednosti pri skrbi za čebele.

Za društvo je bilo prelomno leto 1996, ko je bil ob prizadevanjih in pod vodstvom takratne predsednice Margarete Kačič dokončno zgrajen čebelarski dom, ki ostaja v vseh letih zgledno vzdrževan, enako njegova okolica.

Pred letošnjo obletnico so obnovili učno pot, postavili so nov šolski čebelnjak, prebarvali osrednjo stavbo ter namestili nove mize in klopi. Ob nedeljah pa odprejo vrata vsem, ki pridejo kupit med ali pa samo posedet v senco bližnjih dreves.

Od leta 2012 čebelarsko društvo vodi Angela Obrulj, ki je nasledila Alojza Kosjeka: "Z društvom sem začela sodelovati leta 1996, ko sem prevzela vodenje blagajne in knjigovodstva. Kasneje me je delo s čebelami tako navdušilo, da sem se leta 2002 včlanila in začela aktivno pomagati."

Slovesnost, ki so jo gostili preteklo soboto, se je začela s sprejemom predstavnikov 73 slovenskih čebelarskih društev pri čebelarskem domu, sledil je mimohod praporščakov v spremstvu lovrenške pihalne godbe do osrednjega prireditvenega prostora v Lovrencu. V programu so zbrane nagovorili predsednica domačega čebelarskega društva Angela Obrulj, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, slovenski minister za kmetijstvo Jože Podgoršek, predsednik Čebelarske zveze društev Maribor Vlado Vogrinec, med udeleženci je bil tudi češki minister za kmetijstvo Miroslav Toman, ki je poudaril, kako visoko cenjena je kranjska sivka med češkimi čebelarji. Podeljena so bila priznanja za izjemne dosežke pri vzgoji čebel in pridelavi medu ter za druge uspehe posameznih članov.

Sprevod praporščakov slovenskih čebelarskih društev Foto: Anžej Bečan
Anžej Bečan

Zbrani so si lahko ogledali tudi čebelarsko razstavo v čebelarskem domu, razstavo ročnodelskih del krožka Pikapolonice, se sprehodili med stojnicami z izdelki iz čebeljega panja, lovrenških ponudnikov lokalnih dobrot in drugih ustvarjalcev naravne kozmetike, unikatnega nakita, darilnega programa ter lesenih izdelkov, organizirani so bili tudi kratki izleti z ogledom lovrenških kulturno-zgodovinskih znamenitosti.

V organizacijo sobotne prireditve so vložili veliko časa in truda, sicer pa ob začetku leta izdelajo natančen načrt dela, ki ga v topli polovici leta poskušajo realizirati. ČD Lovrenc sodeluje tudi pri večjih vseslovenskih projektih, se udeležuje razstav, posvetov, tekmovanj in ocenjevanj medu, pomaga pri izvedbi simpozijev in kongresov, ki jih organizira Slovenska čebelarska zveza. Tradicionalno sodelujejo tudi na Jezernikovih dnevih, ponosni so na sodelovanje z Osnovno šolo Lovrenc, kjer deluje tudi krožek, ki pod mentorstvom Andreja Čokla na tekmovanjih dosega zavidljive rezultate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta