OŠ Rače prejela posebno priznanje za gledališko dejavnost

16.10.2021 04:00
Poleg naziva Kulturna šola je raška šola prejela še posebno priznanje za področje gledališke dejavnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroška gledališka skupina PA-RA-RA-RA leta 2018 na 15. festivalu otroškega gledališča v Lingnu v Nemčiji Foto: Helmut Kramer
Helmut Kramer

V Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini je bila prejšnji teden zaključna slovesnost projekta Kulturna šola 2021, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Naziv Najbolj kulturna šola 2021 je prejela Osnovna šola Preserje pri Radomljah. Kot je v obrazložitvi zapisala komisija, v šoli sledijo svoji viziji, ki sloni na vzgoji in izobraževanju srčnega, uspešnega in odgovornega učenca, ki se razvija ob spodbudi učiteljev in podpori staršev. Letos je naziv Kulturna šola prejelo 75 osnovnih šol, ki so izpolnjevale predpisane pogoje, v ožji izbor pa se jih je uvrstilo deset. Poleg naziva Naj kulturna šola so podelili še priznanja v treh kategorijah, povezanih z velikostjo šole, in za posebne dosežke na področjih gledališča, folklore, literature, likovne in filmske dejavnosti ter na področju varovanja kulturne dediščine.

Med temi je za področju gledališke dejavnosti priznanje prejela Osnovna šola Rače. "Le nekaj je osnovnošolskih gledaliških skupin, ki s svojimi predstavami ne samo, da se uvrstijo na državna srečanja, ampak v gledališki prostor za otroške skupine prinašajo tudi inovativne pristope in sooblikujejo smernice razvoja na tem področju. Gledališka skupina PA-RA-RA-RA pod vodstvom Petre Pipenbaher se redno uvršča na Srečanje gledaliških skupin Slovenije, kjer se predstavi do dvanajst izbranih najboljših predstav otroških gledaliških skupin. Skupina je leta 2018 tudi predstavljala Slovenijo na svetovnem festivalu otroških gledaliških skupin Welt-Kindertheater-Fest v Lingnu. Na festivalu so se predstavile izbrane skupine iz 16 držav. Kakovostno mentorsko delo se odraža v predstavah, ki vedno presenetijo z izborom izraznih sredstev in iskanjem ustvarjalnih rešitev pri delu z otroškimi skupinami. Za razvoj gledališke ustvarjalnosti v šolskem okolju in pomemben prispevek k razvoju novih gledaliških estetik v otroškem gledališču Osnovna šola Rače ob nazivu kulturna šola prejme posebno priznanje za gledališko področje," so zapisali v obrazložitev.

JSKD je projekt izpeljal že petnajsto leto zapored. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti, in priložnost, da bi imeli vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta