Oskrbnina v Domu upokojencev na Ptuju bo dražja, vsi je ne bodo mogli več plačevati

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
09.12.2021 15:40

Marca prihodnje leto se bo za štiri odstotke zvišala cena oskrbnine, ki sicer še vedno ostaja med nižjimi v državi. Predstavnica stanovalcev v svetu doma opozarja, da je za več stanovalcev že zdaj težko in da so med njimi taki, ki že resno razmišljajo o odhodu iz doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ptujski dom upokojencev se pripravlja na gradnjo svoje šeste enote. 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Slaba polovica, točneje dobrih 42 odstotkov stanovalcev ptujskega doma upokojencev zmore mesečno oskrbnino za bivanje v eni od petih domskih enot plačati iz lastnih prihodkov. "Prav zato je za nas vsako višanje oskrbnine težka odločitev. Čeprav je obenem vendarle treba vedeti, da se število naših stanovalcev, ki oskrbnino plačajo sami, ne da bi jim pomagala lokalna skupnost ali svojci, zadnja leta zvišuje," pravi Vesna Šiplič Horvat, še preden so člani sveta potrdili višje cene.

Višje plače, a ne na račun oskrbnin

"Bremena višjih plač ne morejo in ne smejo nositi naši stanovalci. Je pa bil nedavni dvig plač zaposlenih neizbežen, a mi smo zagotovo prvi, ki nočemo, da bi se ta dvig odražal na višji ceni naših storitev za uporabnike. Verjamem v odločitev vlade, da bo to povišanje pokril državni proračun," pravi direktorica ptujskega doma upokojencev, kjer so sprejeli povišanje cen svojih storitev, ki bo začelo veljati marca prihodnje leto. Doslej najnižja cena za oskrbo ena se tako dviguje od 2,97 do 3,20 odstotka, cene za oskrbo štiri pa za 4 odstotke, kar pomeni, da se zdaj najnižja cena oskrbnega dne z 20,22 evra zvišuje na 20,82 evra. Najvišja nova cena pa bo 38,62 evra za oskrbo štiri. "Zastopam naše stanovalce in počutim se zelo nelagodno, celo prizadeto. Sprašujem se, ali smo prišli že tako daleč, da se zdaj kopja lomijo na nas starih, na tistih, ki v jeseni življenja potrebujemo pomoč. Ne razumem, kako se lahko kaj takega zgodi v demokratični družbi. Kje je družbeno odgovoren človek? Ljudje, ki tukaj v domu delajo z nami, so premalo nagrajeni za svoje delo. Kot vidim, resnično veliko delajo, in v zadnjih že skoraj dveh letih so mnogim od nas nadomeščali družine," je menila Ljubica Šuligoj, predstavnica stanovalcev v svetu ptujskega doma upokojencev, ki je, kot upokojena doktorica zgodovine, spomnila na pravice in dolžnosti, ki se jih vse manj zavedajo naši politiki, zato nestrpnost in osebnostni interesi stopajo v ospredje.

"Med nami živijo ljudje, ki jim od pokojnine ostane le za pest drobiža. Vse več zdravil pa je plačljivih in morate vedeti, da je za mnoge resnično hudo in da s svojimi pokojninami višje oskrbnine ne bodo zmogli plačati. Med nami so taki, ki že resno razmišljajo o odhodu iz doma, saj blizu 800 evrov mesečne oskrbnine, lahko pa je ta seveda glede na vse dodatke še višja, preprosto več ne zmorejo plačati. Vsa zvišanja pokojnin, pa različna usklajevanja, dodatki tistim, ki prejemajo nizke pokojnine, v resnici ne pomenijo kaj dosti," je prepričana Šuligojeva. "Rešitve za vprašanja, s katerimi se soočamo tisti, ki podrobneje poznamo razmere, povezane z oskrbo starejših, bo treba najti na ravni države. Prenašanja bremena zdajšnjih ekonomskih razmer na ramena starejših pa nikakor ne podpiram," pravi Milan Klemenc, član sveta zavoda.

Nazadnje je bila zgrajena enota ptujskega doma upokojencev v Juršincih. Zdaj se mudi z gradnjo v Žabjaku.
 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Podobno razmišlja tudi član sveta Boris Kmetec: "Uskladitev plač je nujna, žal pokojnine ne sledijo višanju življenjskih stroškov in zato je odločanje o kakršnemkoli zvišanju oskrbnin za vse nas težka naloga. Je pa že zdaj treba vedeti, da se višajo tudi drugi materialni stroški, energenti denimo, kar na drugi strani ogroža finančno poslovanje javnega zavoda." Vesna Šiplič Horvat: "Samo v zadnjih dveh mesecih so se stroški za zemeljski plin, ki ga v domu potrebujejo za ogrevanje, močno zvišali, v novembru za dobrih 17 tisoč evrov, v decembru pa kar za dobrih 26 tisoč evrov, kar pomeni, da smo zgolj za ogrevanje plačali dobrih 36 tisoč evrov. Cene naše oskrbnine so v spodnji tretjini podobnih storitev v državi, a to nikakor ni izgovor za to, da cene zdaj dvigujemo."

Tudi začasne in dnevne namestitve

V ptujskem domu upokojencev, ki z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti še vedno preučuje najboljše variante prenosa njihove koprske enote doma na tamkajšnji dom starejših, se sicer pospešeno pripravljajo na začetek gradnje nove domske enote na obrobju Ptuja. "V Žabjaku, tam, kjer že stoji novi dom dornavskega zavoda in društva Sožitje, bomo spomladi začeli graditi naš dom. Uspeli smo na razpisu za vlaganje v razvoj oziroma dvig ravni infrastrukture za oskrbo starejših iz pobude React-EU on in prejeli skoraj 12 milijonov evrov, kar pomeni, da bomo dom lahko zgradili brez kakega kredita. Dom bo imel 150 eno- in največ dvoposteljnih sob, starejšim pa bomo omogočili tudi dnevno varstvo in začasne namestitve," pravi Šiplič Horvatova in še poudari, da se zelo mudi, saj mora biti dom zgrajen do konca leta 2023: "Še bolj se mudi pri gradnji dela nove enote, ki bo namenjena začasnim namestitvam, za ta del investicije smo prejeli 1,4 milijona evrov in ta del stavbe naj bi bil zgrajen že do konca prihodnjega oktobra."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta