Osnovna šola Mladika: Začetek gradnje jedilnice ostaja neznanka

Hojka Berlič Hojka Berlič
20.05.2020 06:30

Na ptujski osnovni šoli so bili tik pred koncem primorani začasno ustaviti prvi del prenove. Občina za zdaj ostaja zavezana tudi izgradnji nove jedilnice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na OŠ Mladika upajo, da jim bo tokrat resnično uspelo priti tudi do nove jedilnice in kuhinje. 
Hojka Berlič

Ob vrnitvi otrok prve triade v šole je učence ptujske Osnovne šole Mladika poleg številnih preventivnih ukrepov pričakalo tudi nekaj pozitivnih novosti, med najbolj opaznimi so zagotovo prenovljene in sodobno urejene sanitarije, pa tudi po šoli naj ne bi več zaudarjalo, kot je velikokrat v preteklosti. Po več kot 20 letih čakanja in potem še kako leto ali dve prelaganja začetka del so namreč končno tik pred zaključkom prve faze nujno potrebne obnove šole. In čeprav so pred začetkom obnove močno upali, da bo kot prvi zrasel prizidek z jedilnico, je tamkajšnji ravnatelj Bogomir Širovnik tudi z do sedaj opravljenim zelo zadovoljen: "Že zdaj je življenje čisto drugačno, če bi seveda lahko odmislili trenutne naložene omejitve."

Zaključek predvidoma julija

Med najpomembnejšimi pridobitvami dosedanje prenove, ki so jo začeli lani jeseni, sta še nova toplotna izolacija celotnega podstrešja in ureditev enotnega prezračevalnega sistema v mansardi, ki bo omogočil tudi učinkovito hlajenje v vročih dneh. Prezračevalni sistem so prav tako vgradili v garderobah pri telovadnici in v delu pisarn. Uredili so vse sanitarije z vsemi inštalacijami, šolo pa končno v celoti priključili na kanalizacijski sistem, kar naj bi naredilo konec pogostemu zaudarjanju. Uredili so energetsko učinkovito razsvetljavo, zamenjali vse vtičnice in stikala. Na radiatorje pa so namestili termostatske ventile in sistem ogrevanja preuredili tako, da bodo lahko posamezne dele vklopili ali izklopili.

Potrebna je novelacija projekta

Nato se bo, upajo na šoli, kot je bilo obljubljeno, takoj začela druga faza obnove, za katero že pripravljajo potrebno dokumentacijo. Potrebna bo namreč novelacija projekta, ki ne bo, kot pravi Širovnik, le finančna, saj se je ob delih v prvi fazi pokazalo še marsikaj, česar v preteklosti projektanti niso predvideli, nekaj del, ki so bila načrtovana v prihodnje, pa so morali izvesti že sedaj, da bodo dela lahko zaključili. Kot pojasnjujejo na ptujski občini, je revizija projektne dokumentacije za drugo fazo, ki so jo naročili in bo podlaga za novelacijo, že zaključena. Po novelaciji dokumentacije in cen naj bi bila natančneje znana njena vrednost, ta naj bi po ocenah občine znašala okoli dva milijona evrov. "Zaenkrat možnost sofinanciranja še ni znana, vendar bo Mestna občina Ptuj iskala možnosti in se potegovala za dodatna sredstva," še pojasnjujejo na občini.
V drugi fazi naj bi zgradili težko pričakovani prizidek z jedilnico, uredili novo kuhinjo, ob tem pa bodo morali prestaviti dve učilnici. "Nekaj pa se bo prestavilo še v tretjo fazo. Zagotovo bo to ureditev garderob, kjer sta zdaj kuhinja in jedilnica, s tem da bomo morali prostore tudi nekoliko poglobiti. In verjamem, da se bo kaj prestavilo še v četrto fazo, to je ureditev šolske okolice s potkami, ograjo okoli šole, kolesarnico in ostalim," je prepričan Širovnik. Tako se bo po njegovem mnenju dvoletni projekt najverjetneje realno razvlekel na štiriletnega. Na občini pa: "Dinamika izvedbe projekta bo odvisna od možnosti zagotovitve sredstev v proračunu. Sklep mestnega sveta je, da se s to investicijo nadaljuje, pri čemer bomo o dinamiki lahko govorili, ko bomo imeli izračune, kolikšen bo znesek za drugo fazo investicije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta