Otroci so si nadeli püte

APA
29.09.2019 05:03

V vrtcih Lenart in Vitomarci so otrokom pripravili trgatev na star način.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci so grozdje stiskali na star način.
Žiga Strmšek

Srečanja z naravo in vsem, kar nam ponuja, najbolj izrazito doživljajo otroci. Tako otroci Vrtca Lenart gotovo ne bodo kar tako pozabili letošnje Ovtarjeve trgatve, ko so skupaj s starši, vzgojiteljicami in člani Društva Vinogradnikov Lenart poprijeli za vsa dela, povezana s trgatvijo - trganje grozdja, nošenje brente oziroma püte in stiskanje grozdja (prešanje).
Hišnik Severin Krivec je pripravil vse potrebno, da so otroci lahko izkusili trgatev na tradicionalen način, ob igranju mladega harmonikarja Amadeja Lutarja pa je bila ta še posebej vesela. "Zadruga Dobrina je pripravila pravo kmečko vinogradniško malico. Ob trgatvi, prešanju in pokušanju grozdnega soka smo preživeli prijeten popoldan," je zapisala vzgojiteljica Nataša Rodeš. Zbrane je pred delom nagovorila pomočnica ravnatelja Aleksandra Selinšek, trgatve pa se je udeležil tudi lenarški župan Janez Kramberger, podžupan Franci Ornik in Stanko Kramberger, predsednik Društva vinogradnikov Lenart ter Marko Šebart, Ovtar.
Dogodek je potekal v okviru operacije Ovtarjev plac - 1. faza (LAS Ovtar Slovenskih goric). Naložbo financirata Slovenija in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Otroci iz vrtca v Vitomarcih pa so z vzgojiteljicami in županjo Darjo Vudler potrgali grozdje 22 različnih avtohtonih vinskih sort v ampelografskem parku pred cerkvijo sv. Andraža v središču občine. Otroci obeh vrtcev so tako doživeli trgatev, kot so jo poznali nekoč - kot pravi praznik, ki so se ga otroci tudi nekoč zelo veselili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta