Plazovi v Halozah so kot vulkani, dolgo mirujejo in nenadoma oživijo

02.09.2021 06:30
Gričevnato območje tudi zaradi gozdnih posekov najedajo plazovi. V občinah pripravljajo projekte sanacije, a se pogosto ustavi pri financiranju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Videm. Plazovi v Halozah (foto: Slavica Pičerko Peklar)
Slavica Pičerko Peklar

Plazovi v Halozah so kot vulkani, pravi Branko Marinič, župan občine Videm in dodaja, da ti nekaj časa mirujejo, potem, ob kakšnem obilnejšem dežju, pa spet oživijo. Njihova sanacija predstavlja velik finančni zalogaj, poudarja župan Vidma, kjer ta čas poteka sanacija največjega plazu v Repiščah. Ogromni plaz je zadnje desetletje ogrožal stanovanjsko hišo.

Videmski župan Branko Marinič si je te dni ogledal sanacijo plazu v Repiščah. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Sanacija plazu v Repiščah

Domačinka Alojzija Kmetec iz Repišč živi skupaj s sinovo družino v hiši, ki se ji je plaz vsako leto bolj približeval: "Prve razjede v tem našem bregu smo opazili že pred četrt stoletja, a smo upali, da se ne bo zgodilo kaj hujšega. Zadnja leta pa smo resnično živeli v stalnem strahu, da bo plazovito območje v dolino odneslo tudi naš dom. Ob vsakem dežju smo trepetali, iskali tudi rešitve, kako zavarovati naše imetje, a kaj dosti storiti nismo mogli. Kolikor se je dalo, smo poskrbeli za odvodnjavanje, prekrivali plaz s plastično folijo, da bi dež zemljo čim manj razmočil, a ob gospodarskem poslopju je že odneslo del asfaltirane ceste, podreti smo morali tudi drvarnico, saj bi sicer zgrmela v dolino, pa smo se bali, da bi s sabo potegnila še kak del hiše. Zdaj pa komaj čakamo, da delavci z zelo zahtevnim delom končajo."

Plazovito območje pod hišo družine Kmetec v haloških Repiščah Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR
Pri Kmetčevih v Repiščah je plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Sanacija tega plazu bo stala blizu 200 tisoč evrov, tretjino denarja mora zagotoviti občina, ostalo bo prispevala država. Mi upamo, da bodo obsežna dela končana do začetka zime. Je pa res, da lahko delajo le, ko zemlja ni preveč razmočena, in je zaključek sanacije tako zelo odvisen od vremenskih razmer. Sem pa prepričan, da se Kmetčevim ni treba več bati," pravi župan Marinič.

Patrik Kmetec, prvošolec, že vse poletje spremlja, kako sanirajo plaz pod njihovo hišo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Dodaja, da so to leto na območju občine že uredili plaz na Dravinjskem Vrhu, kjer sicer zaradi gozda ni bilo videti, da je ogrožal tudi hišo pod gozdom: "Po sanaciji smo uredili tudi tamkajšnji odsek lokalne ceste in poskrbeli za odvodnjavanje, saj je prav to na plazovitih območjih Haloz velikega pomena."

Alojzija Kmetec se z družino nadeja, da bodo plaz sanirali še pred zimo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

​Projekti nared, denar ne

​Da imajo v občini Videm pripravljenih še nekaj projektov za sanacijo plazov, dodaja župan, ki pravi, da je priprava projektne dokumentacije za sanacijo vedno finančno breme občine, poskušajo pa kar največ denarja za sama dela na terenu pridobiti iz državnega proračuna, kjer pa je denarja za tovrstna dela vedno premalo. "Prijavljamo se na razpise, smo pa omenjeni plaz na Dravinjskem Vrhu sanirali v celoti z lastnimi sredstvi, kakih 70 tisoč evrov nas je stala ureditev," dodaja Marinič. Pravi, da se zdaj pripravljajo tudi na sanacijo plazu v Belavšku, ki ogroža družinsko hišo Krajnčevih: "Projekt je že narejen in upamo, da se bodo po sanaciji tega plazu v Repiščah delavci preselili v Belavšek, saj je izvajalec del isti."

Videm. Plazovi v Halozah (foto: Slavica Pičerko Peklar)
Slavica Pičerko Peklar
Patrik Kmetec, prvošolec, že vse poletje spremlja, kako sanirajo plaz pod njihovo hišo. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Občina Videm je to leto končala sanacijo plazu ob cesti Dolena-Osterpergerjevo. Ob cesti sta bila dva velika plazova, vsak od njiju je meril čez sto metrov, obenem pa so obnovili še 400-metrski odsek ceste. "Vrednost te naložbe je bila kar 409 tisoč evrov, od tega nam je država primaknila okoli 320 tisočakov. Čeprav cesta vodi do domačij, ki so na območju občine Podlehnik, v naselju Dežno pri Podlehniku, in sta le dve tamkajšnji hiši, v naselju Dolena, na območju videmske občine, smo ocenili, da je plazova in cesto nujno treba sanirati. Cesta je naša, videmska. Če je ne bi obnovili, bi zaradi plazenja nastajala še večja škoda. Že lani smo na tej cesti uredili 250-metrski odsek, vključno z odvodnjavanjem. Dela smo takrat končali pred prvim plazom, ki je v dolžino meril dobrih sto metrov," razlagajo na videmski občini.

Plazovito območje pod hišo družine Kmetec v haloških Repiščah Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Poudarjajo, da pri sanaciji plazov zelo dobro sodelujejo z Občino Podlehnik, pa je tako sosednja občina prevzela sanacijo plazu v Zgornjem Gruškovju med Podlehnikom in Zgornji Leskovcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta