Po desetletju prizadevanj kmalu lekarna tudi v Slivnici

Damijan Toplak Damijan Toplak
20.11.2022 03:00

V Slivnico pri Mariboru prihaja nova podružnična lekarna javnega podjetja Lekarne Maribor. To je velika pridobitev za občino Hoče - Slivnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Albin Turk (levo), direktor podjetja Lekarne Maribor, in hoško-slivniški župan Marko Soršak ob podpisu najemne pogodbe za novo podružnično lekarno v Slivnici
Domen Repa

Kot je povedal hoško-slivniški župan Marko Soršak, so si že vsaj desetletje prizadevali za novo lekarno v Slivnici, a so bile določene prepreke konkurence, predvsem zasebnika iz Rač, ki je do oktobra 2020 vodil Lekarniško zbornico Slovenije. Po Soršakovih besedah je lokacija podružnične lekarne v Slivnici idealna, saj je v zdravstvenem domu - tako bodo lahko pacienti po obisku zdravnika tam dobili potrebna zdravila, obenem pa je le nekaj sto metrov oddaljen tudi dom starostnikov Senecura, ki je trenutno z nekaj več kot 100 stanovalci že 80-odstotno zaseden.

Podružnična lekarna bo v pritličju slivniškega zdravstvenega doma in bo velika 70 kvadratnih metrov, kasneje pa lahko preraste tudi v samostojno lekarno, če bo imela dovolj prometa. Lekarna v Slivnici naj bi bila odprta do marca prihodnje leto, do takrat pa naj bi za okvirno 250 tisoč evrov hoško podjetje Mata TiM gradbeno uredilo prostore lekarne. Investicijo financirajo Lekarne Maribor, je dejal njihov direktor Albin Turk, so pa od občine Hoče -Slivnica, ki je med občinami soustanoviteljicami Lekarn Maribor, za petletno obdobje pridobili ugodno najemnino, saj bo slivniška lekarna v prostorih zdravstvenega doma, katerega lastnica je hoško-slivniška občina.

Po Turkovih besedah bodo z odprtjem slivniške lekarne na novo zaposlili tudi dva farmacevta in še enega farmacevtskega tehnika, s pridobivanjem dodatnih kadrov pa da ne bo težav. Lekarne Maribor trenutno zaposlujejo okrog 175 ljudi, lani pa so ob 58,8 milijona evrov prihodkov imele 2,17 milijona evrov presežka, katerega med drugim namenjajo širitvi lekarniške mreže po občinah ustanoviteljicah.

Na območju občine Hoče - Slivnica sicer deluje lekarna v Hočah na Glaserjevem trgu od leta 2000. Je pa to lekarna zasebnega koncesionarja Cirila Horvata

Lekarne Maribor pa bodo v Slivnici odprle svojo 21. lekarno, kateri bo prihodnje leto sledila otvoritev lekarne na Sveti Ani, po prenovi zdravstvenih domov pa še odprtji lekarn v Magdaleni in na Teznem v Mariboru.  V Lekarnah Maribor vidijo priložnost za ureditev lekarne na primer tudi v Framu, da bi ljudje iz bolj odročnih pohorskih krajev imeli bližji dostop do zdravil in drugih medicinskih izdelkov in pripomočkov. Prednost lekarn v javni lasti, tako Turk, je v tem, da postavljajo lekarne tudi v bolj odročnih krajih, in sami imajo tako recimo lekarniški podružnici v Sladkem Vrhu in v Lovrencu na Pohorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta