Po donirano hrano pridejo vse pogosteje tudi upokojenci

Hojka Berlič Hojka Berlič
05.03.2022 06:00

V času koronakrize se je število tistih, ki pridejo po pomoč v ptujsko razdelilnico donirane hrane, močno povečalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potrebne je precej koordinacije, da uskladijo količino hrane in potrebe uporabnikov.
Hojka Berlič

Pred dvema letoma, ob začetku koronakrize, so imeli v ptujski razdelilnici donirane hrane registriranih okoli 120 uporabnikov, danes je njihovo število naraslo na skoraj 200. "Vračajo se tudi taki, ki so k nam nehali zahajati že pred dvema ali tremi leti," pravi tamkajšnji koordinator Tomaž Žmavc. Najpogosteje se po pomoč k njim zatečejo ljudje ob izgubi zaposlitve, vse pogosteje pa se na njih obrnejo tudi upokojenci, ki finančno ne zmorejo več sami.

Razdelili okoli pet tisoč ton hrane

Projekt Donirana hrana Zveze Lions klubov Slovenije ima svoje začetke v letu 2013, na Ptuju pa je zaživel v letu 2017. V sklopu projekta prostovoljci, člani Lions klubov, območnih združenj Rdečega križa Slovenije, Karitas, zaposleni v javnih zavodih in prostovoljci drugih društev ob koncih dneva v verigah petih največjih trgovcev zbirajo viške hrane, ki jih še isti večer ali pa naslednje jutro razdelijo pomoči potrebnim. V času delovanja so zbrali že okoli 5 tisoč ton hrane, samo v zadnjem letu več kot tisoč ton. S tem so vsakodnevno pomagali 4 tisoč uporabnikom. Hrano tako danes vsak večer zberejo v kar 115 trgovinah v 30 krajih po Sloveniji.

Če pridejo, jim pomagajo

V ptujsko razdelilnico donirane hrane mesečno prihaja okoli 100 uporabnikov, v povprečju 20 dnevno, med njimi samski, pa tudi družine, največja med njimi šteje dvanajst članov. "Zdaj imamo toliko uporabnikov, da pridejo na vrsto v povprečju enkrat tedensko. Družine so običajno bolj organizirane, imajo doma večje hladilnike, tudi zamrzovalnike in lahko živila hranijo dlje. Posamezniki velikokrat nimajo niti hladilnika, zato jih skušamo motivirati, da pridejo k nam po krušne izdelke večkrat," pojasnjuje Žmavc.

Delijo kruh, pekovske izdelke, sadje, zelenjavo, mlečne izdelke, riž, moko, tudi pakirane salame in ob koncih tedna slaščičarski program. Iz trgovin dobivajo termično obdelano in pakirano meso. "Prepričan sem, da je treba nekomu, ki premaga sram, tudi strah, in pride sem, takoj pomagati. Naša pomoč je v prvi vrsti namenjena občanom Ptuja na predlog centra za socialno delo. A zdaj velikokrat stvari potekajo v obe smeri. Neredko se namreč ljudje najprej zatečejo po pomoč k nam in mi naknadno o tem obvestimo center," še pravi Žmavc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta